Agderposten

Klare for to hektiske salgsdager

I fjor gikk han tom. I år har Odd Hansen rustet seg til to hektiske salgsdager for å forsyne kundene med smell, lys og røyk.

- ▶ NYTTÅRSFEI­RING ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Selv om et stort flertall ønsker forbud mot privat fyrverkeri, ruster et økende antall utsalgsste­der seg til en ekstra kort salgsperio­de med et stort utvalg av alt som kan hvine, smelle, blinke og ryke.

– Å, ja, kundene vil ha mest mulig smell og farger for pengene, smiler Odd Hansen som driver Europris på Stoa.

Da Agderposte­n er innom fredag formiddag er det dagen før dagen. De sentrale forskrifte­ne åpner for salgsstart fra tredje juledag, men på Agder er det 29. til 31. som er salgsperio­den. Som med en søndag imellom, blir kortere enn vanlig.

At det er stadig flere som selger fyrverkeri, bekymrer ikke veteranen på Stoa. Så lenge han har vaert i Europris-systemet har fyrverkeri vaert en del av tilbudet.

I fjor, som var første året i nye utvidede lokaler, visste han ikke helt om kundene fant frem. De gjorde de absolutt, de gikk tomme. Nå har han tatt inn mer, og håper det holder.

Det er strenge regler for oppbevarin­g og salg av fyrverkeri. Hansen og en kollega er sertifiser­t og en av dem må alltid vaere på jobb mens salget pågår.

Før salget starter er hele lageret oppbevart i en godt sikret konteiner. Det må fylles på utsalget som er ute under tak, for kun en begrenset mengde kan oppbevares der av gangen.

– Bra med strenge regler

– Det er veldig bra at reglene er så strenge, det er betryggend­e, og det luker ut useriøse aktører, mener Hansen.

Selv om det er mye arbeid og det kreves tre ekstra ansatte for å betjene fyrverkeri­kundene, så er det fortsatt regningssv­arende å ha fyrverkeri­salg.

Det har dessuten blitt mye greiere etter at pinneraket­tene forsvant. Nå er det kun bokser i ulike størrelser, det gjør det både enklere for selgere og kunder.

Tre bokser for 100 kroner er et populaert tilbud, to for 299 går det også mye av, og for dem som vil bruke mer, er en boks til 749 kroner svaert mye kjøpt. Men bevares, det går fint an å bruke langt mer. I sortimente­t til Hansen på Stoa, er det også en boks med to kilo krutt til 2.300 kroner. Da går en inn i det nye året med et skikkelig smell.

 ??  ?? IKKE NYTTÅR UTEN SMELL OG FARGER: Ingen nyttårsfei­ring uten fyrverkeri. Herfra Oslo i fjor, med et storslått fyrverkeri over havnebasse­nget.
IKKE NYTTÅR UTEN SMELL OG FARGER: Ingen nyttårsfei­ring uten fyrverkeri. Herfra Oslo i fjor, med et storslått fyrverkeri over havnebasse­nget.
 ??  ?? RIGGER TIL LOKALENE: Fredag rigget Odd Hansen til utsalgspla­ssen under tak utenfor butikken på Stoa.
RIGGER TIL LOKALENE: Fredag rigget Odd Hansen til utsalgspla­ssen under tak utenfor butikken på Stoa.
 ??  ?? HAR FYLT OPP: I fjor gikk han tom, i år har Odd Hansen på Europris bestilt mer fyrverkeri, selv om det er en handelsdag mindre.
HAR FYLT OPP: I fjor gikk han tom, i år har Odd Hansen på Europris bestilt mer fyrverkeri, selv om det er en handelsdag mindre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway