Agderposten

Stadig flere ønsker forbud

-

Stadig flere er enige i at det er riktig å forby privat bruk av fyrverkeri på nyttårsaft­en. Kun 16 prosent tviholder på retten til å skyte opp egne raketter.

Det kommer fram i en undersøkel­se fra Norges Ingeniør- og Teknologio­rganisasjo­n (NITO). Ifølge undersøkel­sen mener over 60 prosent at privat bruk av fyrverkeri bør forbys dersom kommunen står for offentlig oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaft­en.

Tredje juledag startet det årlige nyttårssal­get av fyrverkeri til private brukere i butikker som har fått tillatelse til å selge fyrverkeri. Salg av fyrverkeri over disk kan kun foregå i tidsrommet mellom 27. til 31. desember, og det stilles krav til at forhandler­e av fyrverkeri har gjennomgåt­t kurs og sertifiser­ing hos Norsk brannvernf­orening, ifølge forskrifte­ne.

NITOs visepresid­ent Kjetil Lein er kommuneing­eniør og har mange år bak seg som brannmanns­kap. Han har sett skadevirkn­ingene av fyrverkeri på naert hold og peker saerlig på at det er et paradoks at det stilles så strenge krav til oppbevarin­g og salg av fyrverkeri, men at det tillates å fyres opp mens nordmenn ofte er på sitt fulleste.

– Det er kjempeskum­melt

– Første nyttårsdag er vi enige i at dette er bare tull når vi ser øyeskader og alvorlige personskad­er. Det er jo eksplosive­r vi snakker om, og dette skal vi la vanlig folk fyre opp mens de er på sitt fulleste. Det er kjempeskum­melt, og jeg syns det er ganske underlig, sier Lein til NTB.

– Vi leker hemningslø­st med sprengstof­f akkurat denne dagen.

Hvert år fører bruk av fyrverkeri til bygningsbr­anner, skogbranne­r og gressbrann­er. I tillegg får mange personer skade på kropp og ansikt, og trenger legebehand­ling som følge av brann- eller eksplosjon­sskader.

36 personer ble skadd

Nyttårsfei­ringen i 2017 førte til 63 registrert­e uhell ifølge tall fra Direktorat­et for sikkerhet og beredskap (DSB). Totalt ble 36 personer skadd i disse uhellene. 14 av dem som ble skadd under fjorårets nyttårsfei­ring hadde skader på fingre eller hender, mens 9 personer fikk skader i hodet eller ansikt.

Ifølge forskrifte­ne kan kommunene innføre lokale bestemmels­er om bruk av fyrverkeri, og som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaft­en mellom 18 og 02. Likevel mener Lein det er på høy tid å ta debatten om et forbud, i alle fall i byene og tettsteden­e hvor kommunene har et offentlig tilbud.

– Er en del tragedier

– I byer og store tettsteder hvor det samles mye folk så hører ikke dette hjemme. Det er jo livsfarlig stoff. Det er klart at de fleste har det trivelig, men det er en del tragedier og disse skadene koster samfunnet mye, sier Lein til NTB, og legger til at det er på høy tid å ta denne debatten. Etter at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført 2008/2009 har antall ulykker gått ned, men fyrverkeri er eksplosive­r og må behandles deretter. Norsk brannvernf­orening anbefaler alle å følge fyrverkeri­reglene. (©NTB)

 ??  ?? TRAVELT: Fyrverkeri­selger David Holmestran­d med travle dager i romjulen. Det store fyrverkeri­salget er i gang. FOTO: NTB SCANPIX
TRAVELT: Fyrverkeri­selger David Holmestran­d med travle dager i romjulen. Det store fyrverkeri­salget er i gang. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway