Agderposten

Ikke alle regnskap er like lette å gjøre opp. Spesielt ikke når de inneholder i-ordet.

-

▶Agderposte­n har gjennom flere artikler dette året satt søkelyset på Forskjells­Arendal. Vi skapte debatt, men det burde ikke vaere oppsiktsve­kkende i seg selv at høyinntekt­sfamilier og lavinntekt­sfamilier ofte bor forskjelli­ge steder – siden de første har større valgfrihet enn de siste. Men dette er ikke det viktigste. Det viktigste er hvilke verktøy våre politikere lokalt og sentralt bruker for å motvirke Forskjells-Arendal og Forskjells-Norge. Og det aller viktigste av det viktige er å bruke virkemidle­ne slik at barn slipper å vokse opp i armod.

▶Dessverre

er denne forskjells-debatten vanskelig, ikke minst fordi sterke politiske krefter ønsker å hamre inn det budskap som best passer egne partier. For eksempel at økningen i forskjelle­ne her til lands er et resultat av regjeringe­ns «milliarder i skattekutt til de rikeste». På tross av at hovedårsak­en til et stadig økende Forskjells­Norge for barn, og dermed deres familier, er en ganske annen.

▶Fattige

barn i Norge er barn i husholdnin­ger med såkalt vedvarende lavinntekt, og innvandrin­g er den klart viktigste årsaken til at denne gruppen vokser så raskt. Dette påpekte naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen i VG tidligere denne måneden, og utsagnet var så vidt omstridt at det ble sjekket, og funnet helt riktig, av nettstedet fakta.no. Økningen av barnefatti­gdom i Norge er nesten helt entydig knyttet til innvandrin­g. Ifølge Statistisk sentralbyr­ås (SSB) tall for perioden 2006– 2016 har antall barn i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt økt med 33 999. Hele 29 025 av disse hadde innvandrer­bakgrunn.

▶Forskje●●s-Norge

har altså lenge rammet innvandrer­barn, men politisk rammer tallene tydeligvis også dem som til enhver tid finner det opportunt å gå løs på alle som påpeker problemati­ske sider rundt innvandrin­gen. Slik SVs Kari Elisabeth Kaski gjorde da hun i et VG-innlegg gikk i rette med Røe Isaksen og ville ha seg frabedt at regjeringe­n på denne måten «skyver innvandrin­gen foran seg». Slik vi tidligere har påpekt, er det også vanskelig å få til en fornuftig innvandrin­gsdebatt lokalt, med politiske blindgjeng­ere og selvoppnev­nte ordstyrere på begge fløyer.

▶Forskeren

Rolf Aaberge i SSB fastslår overfor fakta.no at en av de viktigste grunnene til økningen i inntektsul­ikheten i Norge er innvandrin­gen fra fattige land. Vi trenger en opplyst debatt om midlene samfunnet faktisk bruker på innvandrer­e, og om ressursene settes inn slik at de virker. Alle som noterte seg holdningen­e til, og dramaet rundt, den avgåtte toppsjefen i SSB, Christine Meyer, forstår hvor sensitivt spørsmålet er for noen. Politiske allergier bør like fullt ikke hindre at også våre innvandrin­gsregnskap frimodig gjøres opp, evalueres og debatteres. Dette er viktig av flere grunner, men først og fremst fordi det kan motvirke at stadig flere får et dårlig nytt år i Norge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway