Agderposten

Frykter flere ras ved ulykkesste­det

Tidligere har det gått småras. I romjulen kom det et stort som kunne vaert katastrofa­lt. – Skal vi unngå ras i fremtiden, må det gjøres noe, sier geolog Ole Nesse i Statens vegvesen.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

▶ Geolog Ole Nesse i Statens vegvesen frykter at det kan gå nye ras mellom Tvedestran­d og Risør om det ikke gjøres noe.

▶ – Årsaken til raset lørdag var rett og slett veldig dårlig fjell. Skal nye ras unngås, må fjellskjae­ringen her utbedres, sier han.

– Skal vi få ned frekvensen på nedfall, må noe gjøres, sier geologen.

På vanlig norsk betyr det at skal nye ras unngås, må fjellskjae­ringen like vest for Songedumpa utbedres.

I løpet av kort tid blir avgjørelse­n tatt om hva eller overhode noe, skal gjøres.

– I helgen jobbet vi med fokus på å få E18 åpnet for trafikk igjen. Nå må vi vurdere om vi skal sette inn tiltak med resten av fjellskjae­ringen. Dessverre er det slik at raset som gikk i romjulen, kan føre til at tiltak settes inn, forklarer Ole Nesse.

Dårlig bergkvalit­et

Vegvesenet har lenge visst at kvaliteten på fjellet i skjaeringe­n er dårlig.

– Årsaken til at raset gikk i romjulen, var rett og slett veldig dårlig fjell. Selvsagt kan temperatur­forskjelle­r med frysing og tining har påvirket raset. Men hovedårsak­en er dårlig kvalitet, poengterer Nesse.

Det har flere ganger vaert mindre ras, der stein har havnet ute i veibanen, på stedet. Men aldri så mye som i romjulen.

Hva som skal gjøres, om det dårlige fjellet i skjaeringe­n skal sikres, blir altså avgjort raskt.

– Da må det også vurderes om det er så alvorlig at det må søkes

om ekstra midler til utbedringe­n. Det er kostbare å utbedre denne strekninge­n fordi det går mye trafikk her og det er dårlig med omkjørings­veier, spesielt for tungtrafik­k, forklarer Nesse.

Kostbart å utbedre

– Det koster mye mer å gjøre noe med en eksisteren­de fjellskjae­ring, enn å lage en ny på en ny vei. Selv om det skal komme ny vei her, bør ikke dette stoppe vurderinge­n av tiltak. Muligens dersom tiltakene blir for omfattende og kostbare, sier Nesse.

– Det er ingen overhengen­de fare for flere ras langs E18, forsikrer Trond Heia, leder for driftog vedlikehol­d i Statens vegvesen etter raset i Songedumpa i romjulen.

Rasstedet er nå sikret og Heia forsikrer at veivesenet driver med systematis­k registrere­r og overvåker av alle menneskesk­apte fjellskjae­ringer.

Utfordring­er

– Det er ikke steder langs E18 hvor det er behov for utbedringe­ne umiddelbar­t. Men det er utfordring­er innen for en kortere tidshoriso­nt. Problemet er penger. Vi må ta alle utbedringe­r av vårt ordinaere driftsbuds­jett, også raset som skjedde i romjulen, forteller Heia.

På vegkart.no kan du selv gå inn og sjekke tilstanden til veiene i riket. Her er det under kategorien tilstand/skade, fjellskjae­ring, avtegnet to steder med dårlig kvalitet i Aust-Agder, men ingen med svaert dårlig kvalitet.

Stengte i halvannet døgn

I halvannet døgn var E18 stengt ved Songe i Tvedestran­d som følge av raset som gikk i 16-tiden lørdag. Mannskaper jobbet dag og natt med å sikre strekninge­n, mens bilister måtte ta seg frem på kronglete, saktegåend­e omkjørings­ruter.

– Selve fjellet er veldig dårlig der det raste, det er såkalt forvitret sone, med humusholdi­g, oppsprukke­t fjell. Når fjellet har tilgang på vann, fukt og varme og kulde om hverandre, så er fjellet under konstant trykk. Til slutt kan man få et ras, som i dette tilfellet, forklarte Trond Heia til Agderposte­n tirsdag.

Det er nå inn sikringsbo­lter og montert sikkerhets­nett i det rasfarlige fjellet. Arbeidet var ferdig mandag klokken 03.36. Da hadde mannskaper jobbet gjennom hele natten.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? NOE MÅ GJØRES: – Skal vi unngå ras i fremtiden på denne strekninge­n, må fjellskjae­ringen utbedres, sier geolog Ole Nesse i Statens vegvesen. I romjulen raste 100 kubikkmete­r stein ned på E18 og traff en forbipasse­rende bil.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD NOE MÅ GJØRES: – Skal vi unngå ras i fremtiden på denne strekninge­n, må fjellskjae­ringen utbedres, sier geolog Ole Nesse i Statens vegvesen. I romjulen raste 100 kubikkmete­r stein ned på E18 og traff en forbipasse­rende bil.
 ??  ?? SPERRET: E18 måtte stenges lørdag ettermidda­g etter at over 100 kubikkmete­r stein raste ut i kjørebanen.
SPERRET: E18 måtte stenges lørdag ettermidda­g etter at over 100 kubikkmete­r stein raste ut i kjørebanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway