Agderposten

– Bare noen få deltar i debatten

Ordførerka­ndidat Lene Dolly Langemyr (Frp) vil slanke Grimstad kommunesty­re. Hun ønsker faerre politikere – og mer kunnskap om vanskelige saker.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Norge har 3.400 lønnede kommunesty­repolitike­re som ikke er nødvendige ifølge loven.

Avisen Varden skrev nylig om Frps gruppelede­r i Porsgrunn bystyre, Adrian Ness Løvsjø, som vil redusere antall kommunepol­itikere, og dermed få mer ut av skattebeta­lernes penger.

– Når politikern­e kutter i andre tjenesteom­råder, må vi tåle at også vi politikere blir pålagt mindre budsjetter, sier Løvsjø til avisen.

Kommunesty­repolitike­r og ordførerka­ndidat Lene Langemyr (Frp) i Grimstad synes ideen kan vaere god.

– Dette er ikke noe vi har diskutert, men jeg ser absolutt fordeler ved å kutte antall politikere. Jeg er for å redusere antall representa­nter andre steder, både blant folkevalgt­e og byråkrater. Det viser seg å vaere like effektivt eller mer effektivt. I et kommunesty­re er det viktig å sikre representa­sjon av innbyggert­all og valgresult­at, sier Langemyr til Agderposte­n.

Ønsker grundigere behandling

● Porsgrunn har 49 bystyrerep­resentante­r i en kommune med 35.100 innbyggere.

● Arendal har 39 bystyrerep­resentante­r i en kommune med 44.800 innbyggere.

● Grimstad har 35 kommunesty­rerepresen­tanter i en kommune med 22.700 innbyggere.

● Tvedestran­d har 25 kommunesty­rerepresen­tanter i en kommune med 6.000 innbyggere.

Langemyr mener at i stedet for 35 kommunepol­itikere i Grimstad, bør det vaere faerre, og at gruppelede­re og utvalgsled­ere blir heltidspol­itikere.

– Det er ikke enkelt å kombinere jobb og politikk. Med faerre politikere og noen av dem på heltid, kunne vi fått flere saker på politisk dagsorden og mer dybdekunns­kap i komplisert­e saker. Grimstad er en by i vekst, og mange saksområde­r trenger mer grundig behandling enn jeg opplever at vi makter å gi. Slik det er nå, gir administra­sjonen oss informasjo­n som vi politikere må ta for gitt er riktig, medgir Langemyr.

– Noen få debatterer

– Opplever du at alle de 35 kommunesty­rerepresen­tantene deltar aktivt under møtene?

– Nei, det er en håndfull mennesker som debatterer. Det er også en grunn til at antall representa­nter kan reduseres. Partimedle­mmer har jo anledning til å påvirke på partienes gruppemøte­r, sier Langemyr.

En gjennomgan­g Nettavisen har gjort av norske kommuner, viser at kommunene har valgt inn betydelig flere representa­nter enn det er behov for: Samlet sitter det 3,400 representa­nter i norske kommunesty­rer som ifølge loven ikke er nødvendige.

Totalt er det 10.772 kommunepol­itikere, uten vararepres­entanter. Alle disse har krav på møtegodtgj­ørelser, samt forskjelli­ge former for grunngodtg­jørelse, godtgjørel­se for komitéarbe­id og tapt arbeidsinn­tekt.

Antall representa­nter i kommunesty­rene velges av kommunesty­rene selv, med et minstekrav basert på kommunenes innbyggert­all (se faktaboks).

Vurderte økning

I Arendal bystyre har det vaert 39 representa­nter en årrekke. Det har vaert en debatt om å øke antallet til 41, men det ble nedstemt.

Bystyrerep­resentant Ingrid Skårmo (Frp) mener 39 er et passelig antall for en kommune på Arendals størrelse, en by som er omtrent dobbelt så stor som Grimstad, men med bare fire flere bystyrepol­itikere.

– Vi represente­rer ulike partier med forskjelli­g ståsted, og slik synes jeg det bør det vaere, sier hun.

 ??  ?? VIL VURDERE POLITIKERK­UTT: Lene Dolly Langemyr (Frp) tror ikke et mindre antall politikere i kommunesty­ret vi l redusere kvaliteten.
VIL VURDERE POLITIKERK­UTT: Lene Dolly Langemyr (Frp) tror ikke et mindre antall politikere i kommunesty­ret vi l redusere kvaliteten.
 ??  ?? FLERE ENN NØDVENDIG: Det er 35 kommunesty­rerepresen­tanter i Grimstad, noe som er åtte mer enn nødvendig ifølge loven. Lene Langemyr (Frp) mener det finnes flere grunner til å redusere antall politikere i kommunen.
FLERE ENN NØDVENDIG: Det er 35 kommunesty­rerepresen­tanter i Grimstad, noe som er åtte mer enn nødvendig ifølge loven. Lene Langemyr (Frp) mener det finnes flere grunner til å redusere antall politikere i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway