Agderposten

7 millioner kroner skal gi flere laerere

Regjeringe­n gir midler til ordninger som skal få ansatte i skolen som har begynt på laererutda­nningen, til å fullføre den. Målet er å kvalifiser­e flere laerere.

-

I en pressemeld­ing opplyser Kunnskapsd­epartement­et at regjeringe­n nå gir over sju millioner kroner til utvikling av nye ordninger som interesser­te laerere etter planen skal kunne delta ifra høsten 2019. Disse ordningene gjelder laerere som har begynt på en laererutda­nning, men som ikke har fullført og dermed ikke oppfyller kravene for tilsetting.

Beregninge­r fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at Norge kan komme til å mangle mange grunnskole­laerere innen 2040. Utdannings­direktorat­et har fått i oppdrag å anbefale mulige ordninger som kan skaffe skolen flere kvalifiser­te laerere, spesielt laerere som kan undervise elever i 1.–4. trinn, der det er dårligst rekrutteri­ng.

Styrker Nord-Norge

Nord Universite­t og Universite­tet i Tromsø får til sammen 2,3 millioner av regjeringe­ns satsing. Mangelen på kvalifiser­te laerere er spesielt stor Nordland, Troms og Finnmark, der andelen ukvalifise­rte laerere i skolen er 8,6 prosent.

– Vi må sørge for at mange fullfører studiet, og vi må våge å tenke nytt om hvordan vi kan få dem som faller fra underveis, tilbake til skolebenke­n. Det vil gi flere dyktige laerere i skolen, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

SSB får 0,7 millioner kroner til å kartlegge kompetanse­n til ansatte i undervisni­ngsstillin­ger som ikke har godkjent laererutda­nning.

Skal vaere laerer for alle

Universite­t i Sør-Øst Norge (USN) får 2,5 millioner kroner til å prøve ut en ny ordning som vil gi laerere mulighet til å få såkalt «dobbelt kompetanse». Det innebaerer at de får mulighet til undervise på alle trinn i grunnskole­n. Ordningen er basert på at det i dag er overskudd av laerere med kompetanse til å undervise på 5.–13. trinn og bedre rekrutteri­ng til grunnskole­laererutda­nningen for 5.–10. trinn enn for 1.–7. trinn. Universite­tsog høgskolerå­det får 2 millioner kroner og skal jobbe sammen med USN for å vurdere hvilken tilleggsko­mpetanse laerere som er utdannet for 5.–13. trinn, vil trenge for å undervise elever på 1.–4. trinn.

– Vi skal ha en skole der elevene møter dyktige laerere med solid kompetanse, og der elever som sliter, får hjelp tidlig. Derfor prøver vi ut nye ordninger som vil gi flere kvalifiser­te laerere i skolen fremover, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H). (©NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? LAERERMANG­EL: Beregninge­r fra SSB viser at Norge kan komme til å mangle mange grunnskole­laerere innen 2040. Utdannings­direktorat­et har fått i oppdrag å anbefale mulige ordninger som kan skaffe skolen flere kvalifiser­te laerere, spesielt laerere som kan undervise elever i 1.–4. trinn.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX LAERERMANG­EL: Beregninge­r fra SSB viser at Norge kan komme til å mangle mange grunnskole­laerere innen 2040. Utdannings­direktorat­et har fått i oppdrag å anbefale mulige ordninger som kan skaffe skolen flere kvalifiser­te laerere, spesielt laerere som kan undervise elever i 1.–4. trinn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway