Agderposten

Xi: – Gjenforeni­ng med Taiwan «uunngåelig»

Kinas president Xi Jinping sier en gjenforeni­ng mellom Taiwan og Folkerepub­likken på det kinesiske fastlandet er «uunngåelig» og utelukker ikke bruk av makt.

-

Xi kom onsdag med en advarsel mot å fremme uavhengigh­et for Taiwan. Kina regner fortsatt øya som en del av sitt territoriu­m som kan og bør gjenforene­s. Dette til tross for at øya og fastlandet har vaert styrt hver for seg siden borgerkrig­en i Kina tok slutt i 1949.

– Kina kan og må gjenforene­s … noe som er en uunngåelig forutsetni­ng for en fornyelse for det kinesiske folket i en ny tid, sa Xi i en tale i forbindels­e med at det er 40 år siden Kina i 1979 sendte et budskap til Taiwan om gjenforeni­ng og slutt på militaer konfrontas­jon.

Ett Kina, to systemer

– Vi vil ikke love å unnlate maktbruk og reserverer muligheten til å bruke alle nødvendige midler mot taiwansk separatist­virksomhet og ytre krefter som vil blande seg inn i gjenforeni­ngen, fortsatte Xi. I talen beskrev han gjenforeni­ng innenfor doktrinen om «ett Kina, to systemer».

Krever respekt

Taiwan regner seg som uavhengig, med egen valuta, politikk og rettsvesen, men øya har aldri formelt erklaert selvstendi­ghet fra naboen på fastlandet. De fleste land anerkjenne­r ikke Taiwan som suveren stat, og øya måtte gi fra seg den faste plassen i FNs sikkerhets­råd i 1971. Da tok verdensorg­anisasjone­n opp den kommunists­tyrte Folkerepub­likken på bekostning av Republikke­n Kina, som er en annen betegnelse på Taiwan.

Forholdet mellom Kina og Taiwan har vaert anstrengt de siste to årene etter at Tsai Ingwen ble valgt som Taiwans president. Tsai har nektet å akseptere Kinas offisielle holdning om at øya er en del av «ett Kina». Tirsdag sa Tsai at Taiwans innbyggere aldri vil gi opp den friheten de nyter, som er uhørt i Folkerepub­likken på fastlandet.

– Beijing må respektere at 23 millioner mennesker insisterer på frihet og demokrati og må bruke fredelige midler og møte oss på like fot for å håndtere uenigheten­e mellom oss, sa Tsai. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VIL GJENFORENE: Xi Jinping mener taiwan kan og må gjenforene­s med Kina innenfor rammene av doktrinene om «ett Kina, to systemer».
FOTO: NTB SCANPIX VIL GJENFORENE: Xi Jinping mener taiwan kan og må gjenforene­s med Kina innenfor rammene av doktrinene om «ett Kina, to systemer».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway