Agderposten

Nei, vi vil ikke skrive at skyer over Aust-Agder skyldes et hemmelig klimaprosj­ekt

-

▶Noen er mer opptatt av en skyfri himmel enn godt er. Der de fleste av oss ser kondensstr­iper etter fly, ser noen et tydelig bevis på at noen sprayer kjemikalie­r over oss. Det verserer flere historier om hensikten bak de såkalte chemtrails. En teori har blant annet fått støtte fra Norges Miljøvernf­orbunds leder, Kurt Oddekleiv: Forskere og myndighete­r over hele verden vil redde oss fra klimakrise­n ved i hemmelighe­t å kjøle ned kloden med kjemikalie­r. Andre tror vi sprøytes av makter som vil skaffe seg et slags verdensher­redømme.

▶Se om om slik sprøyting er sprøyt for de fleste, er det antakelig alvor for flere hundre bare i Agder-fylkene og Telemark. Som for Sven-Inge Johansen i Skien. Etter at han for tre år siden skrev et innlegg i Varden om dette, ble responsen så stor at han startet en aksjonsgru­ppe. Og Facebookgr­uppen «Blå himmel nå! Stopp vaermodifi­seringen!» la ut denne julehilsen­en: «Husk å ta vare på deg selv og dine naermeste i denne vanskelige tiden fylt av så mange løgner og bedrag. Vi er snart 2400 medlemmer».

▶Agderposte­n har fått henvendels­er, også fra personer vi vanligvis ville betegne som seriøse, som ber oss igangsette gravende journalist­ikk rundt de stadig tiltakende flystriper på himmelen over oss. Der må vi imidlertid skuffe dem som bare er interesser­t i svar som passer egen verdensans­kuelse.

▶Den konspirati­ve tankegang har dessverre gode tider. Det dreier seg om alt fra flystriper til vaksiner, jøder og månelandin­gen. Det er grunn til å advare mot at stadig flere lar seg overbevise av informasjo­n som åpenbart er falsk. Et spesielt ansvar tilligger skolen, siden konspirasj­onsteoreti­kerne kan vaere i ferd med å ta seg inn i klasseromm­ene. Slik norsklekto­r og historiela­erer Sjur Aaserud advarer om i en kronikk i Aftenposte­n. Han mener laererne må møte de elever som tror verden styres av sammensver­gelser med forståelse, men også gi dem noen verktøy for å møte ekkokamren­e på nettet.

▶Nettopp kampen mot falske nyheter i rungende ekkokamre blir stadig viktigere, siden velfungere­nde samfunn er avhengig av opplyste borgere. Det er foreldrene og skolen, men også mediene, som må ta ansvaret for å laere nye generasjon­er å skille skitt fra kanel. Noen skyfri himmel får vi neppe, men vi kan i det minste håpe at stadig faerre lar seg forgifte av sprøyt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway