Agderposten

Utviklinge­n tilsier en justering av tallene

- Karl Øyvind Jordell

Jeg leser Agderposte­n bare om sommeren, men slekta i Arendal har gjort meg oppmerksom på at jeg er sitert i lederartik­kelen 27.12., om laerermang­el på opp mot 10000 i 2021.

Siden det å bli profet i eget fylke er noe som få får oppleve, skal jeg få komme med en justering, slik at jeg ikke faller i gruppen falske profeter.

Anslaget på 10000 er basert på fire tall: ca 4000 ufaglaerte laerere i dag, laerernorm­en medfører et ytterliger­e behov på ca 1250 + 1250 over to år, det produseres ikke 2000 grunnskole­laerere i 2021 fordi de som ble tatt opp i år må ta et femte år og få mastergrad, og en del eldre laerere

(1000?) slutter før de hadde tenkt, fordi de ikke gidder å ta etterutdan­ning i fag hvor de har vaert formelt kvalifiser­t i 35 år, og undervist i fagene like lenge (Høyres såkalte ’avskliting’ av laerere).

I polemikk med statrådene Nybø og Sanner i Dagens Naeringsli­v tillot jeg meg å fremholde at har svaert solid kompetanse i addisjon - noe min gamle folkeskole­laerer i Arendal sikkert kan bekrefte. Men utviklinge­n siden jeg ble intervjuet av VG tilsier justering av to av tallene:

For det første utgjør de 3915 = 4000 ufaglaerte noen faerre årsverk, slik at 3000 kanskje er et bedre tall.

For det annet gikk det bedre med innføringe­n av første trinn av laerernorm­en enn det jeg hadde fryktet. Antallet ufaglaerte økte ikke med over 1000, men bare med 120. Det skyldes antagelig situasjone­n på

arbeidsmar­kedet: Etter den relativt høye arbeidsled­igheten de siste årene, har laerere og laererstud­enter i større utstreknin­g en tidligere holdt seg i skolen, og ikke tatt jobber i andre sektorer. Jeg hadde ikke tatt dette med i beregninge­n.

Med disse to justeringe­ne kan anslaget, ved addisjon, bringes ned mot 8000.»

Hvis man er interesser­t i å polemisere mot kristiansa­nderen KrFs Grøvan, kan jeg lage en tilpasset innledning til vedlagte svaert lange bidrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway