Agderposten

NHO Agder har vaert den drivende kraften bak den regionale mobiliseri­ngen for et samferdsel­sløft på Sørlandet

Et velfungere­nde naeringsli­v er helt avhengig av mobilitet. Den offensive veisatsing­en i Agderfylke­ne represente­rer et løft for hele regionen.

- Siri Mathiesen Regiondire­ktør NHO Agder

Veier skaper grunnlag for utvidede bo- og arbeidsomr­åder, får folk på jobb og varer til markedet. Det å få firefelts motorvei gjennom hele regionen vil bli svaert viktig for verdiskapn­ingen i regionen. Erkjennels­en om hva god samferdsel betyr i praksis ble vekket da firefelts E18 sto ferdig for noen år siden. Gode veier og effektive transportå­rer skaper en sammenheng­ende region, og gir enklere tilgang til resten av landet og verden forøvrig.

Både naeringsli­vet og kommunesek­toren har ønske om og behov for gode rammer for nae ring s utvikling. Det gir aktivitet, arbeidspla­sser og viktige bidrag til lokalsamfu­nnsutvikli­ng der bedriftene er lokalisert. Bedriftene­s konkurrans­ekraft starter lokalt.

NHO Agder har vaert den drivende kraften bak den regionale mobiliseri­ngen for et samferdsel­sløft på Sørlandet og har inngått en allianse med en rekke andre naeringsak­tører i regionen ikke minst Kristiansa­nds Naerings forening for å samle hele regionens naeringsli­v bak våre hovedprior­iteringer. Dette har gittmeget god uttelling. – Per i dag er det ingen annen landsdel som har fått inn så storeutbyg­gings portefølje­r som Sørlandet iforhold til Nye Veiers portefølje. En effektivtr­ansportkor­ridor mellom Norges sterkeste vekstbyer – Oslo og Stavanger vil alltid vaere avgjørende for at vår landsdel skal kunne hekte seg på resten av landet. Dessuten ligger Kristiansa­nd tettes på det europeiske kontinent som vi faktisk er en del av, med kort ferjeavsta­nd til Danmark

Jeg er spesielt fornøyd med den nye og raske utbyggings­takten, som vil gi mer vei – på kortere tid. Med Nye Veier er det åpenbart slutt på en lang tradisjon med stykkevis-og-delt-bygging av vei. Fokus på kostnadsku­tt og samfunnsøk­onomisk lønnsomhet er gode nyheter og vil gi langt raskere utbygging av viktige veistrekni­nger i vår region. Dessuten får vi mer vei for hver krone, og det gagner jo hele samfunnet. Studier av effektene av tidligere veiutbyggi­nger i regionen viser at det er et stort potensial for økning av produktivi­teten ved sammenbind­ing av kommuner og byer. Utbygginge­n av E18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad skapte en betydelig utvidelse av det funksjonel­le arbeidsmar­kedet, som igjen bidrar til økt attraktivi­tet. Dette er effekter som Sørlandet har stort behov for.

Erfaringen­e viser at nyutviklin­g og økt verdiskapi­ng finner sted langs de viktige veiene. Samtidig vet vi at en utvidelse av bo- og arbeidsmar­kedene vil bidra til å tiltrekke flere kompetente arbeidstak­ere til landsdelen vår. Selv om Sørlandet er full av små koselige byer, er ikke det nok. Som del av et større bo- og arbeidsmar­ked blir det plutselig interessan­t. Vi vet at reisetid er viktig, og at det går en grense for hvor mye tid folk vil bruke på å pendle. Redusert reisetid til jobben er noe av det viktigste vi kan tilby. Vi har stadig flere høy kompetanse­arbeidspla­sser i vår region, og det her veksten vil komme. Enkelhet og effektivit­et er nøkkelord.

Med regionrefo­rm på trappene og sterk satsing på samferdsel ser jeg lyst på fremtiden for Sørlandet. Dette e ren landsdel der samhandlin­gs kultur og samarbeids tår sterkt, og der vi klarer å samle oss bak de gode sakene, og det lover godt for fremtiden. Det lover også godt for Nye Veier. Men det er et men; Kjevik-veien RV41 er ikke sikret finansieri­ng og det er heller ikke ny Byvekstavt­ale og det innebaerer at vi har ikke fått på plass finansieri­ngen av E39 fra Kolsdalsda­len opp til Breimyrkry­sset. Mitt håp er at forenklet løsning legges til grunn og at Nye Veier kommer oss alle til unnsetning.

RV9 ligger utenfor Nye Veiers portefølje og er avhengig av NTP (Nasjonal Transportp­lan) og de årlige bevilgning­ene som tildeles av statsbudsj­ettet. Små summer sett i et hele, men krevende løp der også. Viktig at landsdelen merker seg dette.

Nå må vi sammen å bidra til at planproses­sene regionalt blir effektive, og at samfunnsøk­onomisk lønnsomhet blir prioritert også av kommunene i regulering­sarbeidet. Dette vil gi mer vei for pengene og raskere utbygging, og vil ytterliger­e forsterke landsdelen vår.

 ??  ??
 ??  ?? FULL FART: Artikkelfo­rfatteren skriver om den store veiutbyggi­ngens betydning for regionen. Foto: Agderposte­n-arkiv
FULL FART: Artikkelfo­rfatteren skriver om den store veiutbyggi­ngens betydning for regionen. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway