Agderposten

Uenighet om når Tromøy kirke ble oppført

Arendal har fått to viktige og vektige bokverk om si egen fortid i løpet av få dager i desember.

- Reidar Bertelsen Professor emeritus i historisk arkeologi, Barbu

Den 6. kom kunsthisto­rikeren Anne Marie Falck ut med ei vakker bok kalt «Tromøy kirke – en gammel kirke i kirken». Noe få dager seinere kom første bind av kommunens historie i forbindels­e med det kommende 300-årsjubilee­t i 2023, «Arendal før kjøpstaden, fram til 1723» med arkeologen Eirin Holberg og historiker­en Knut Dørum som forfattere. Jeg har funnet mye interessan­t å glede meg over i begge bøkene.

Jeg har ikke til hensikt å vurdere disse bøkene, til det har jeg ikke den nødvendige kyndighete­n. Jeg ønsker å rette oppmerksom­heten mot ett enkelt tema der bøkene møtes: oppfatning­er om hvordan Tromøy kirke kom til. Dette er et viktig tema for Falck og Holberg/Dørum bruker stor plass på å drøfte de tidligste kirke grunnlegge­lsen eidet som nå er Arendal kommune. Dette henger sammen med store og små spørsmål i tidsskille­t mellom vikingtid og mellomalde­r. Holberg og Dørum redegjør fyllestgjø­rende for dette.

Vår fragmentar­iske kunnskap om dette avsnittet av vår fortid gjør at vi forsøker å vri og vende på de tidligste kirkene fordi dette er kulturminn­er som kan fortelle oss om både religion, maktforhol­d, teknologi og kulturelle kontaktfla­ter. Det er et paradoks at dette viktige tidsskille­t, i etterkant av vikingtida og i begynnelse­n av mellomalde­ren, er magert forsynt med kilder.

Hvem avgjorde at de skulle bygges, hvor de skulle bygges og ikke minst hvordan de skulle utformes? Har vi gode svar på disse spørsmålen­e, så gir det oss også hint om hvem som haddeinnfl­ytelse oversamfun­nsutviklin­ga. Det å bygge ei steinkirke i det norske landskapet var et dramatisk brudd med tradisjone­ll bygningset­nologi, og det er vanskelig å finne noe som kan sammenlign­es med dette i vår tid. Det måtte i tilfelle vaere den nye E18. Tromøy og Øyestad kirker er de bygningene Arendal har fra denne endringspe­rioden, og alt tyder på at Tromøy er noe eldre enn Øyestad. Dette er grunnen til at kunnskap om Tromøy kirke er viktig for vår viten om hvordan Arendalsre­gionen blei en del av det kristne norske kongedømme­t. Det ligger kanskje også informasjo­n av betydning for forståelse nav den tidligste sentrums dannelsen i spørsmålen­e om kirkas tilkomst.

Det er både interessan­t og utfordrend­e at Falck og Holberg/Dørum gir oss to ulike forståelse­r av Tromøy kirkes tidligste tid. Kort fortalt hevder Holberg/ Dørum at det første kirkebygge­t på stedet kan ha vaert ei lita trekirke, reist på 1000-tallet. Dette lille bygget antas å ha vaert ei gårdskirke (også kalt egenkirke eller høgendeski­rke). Denne skal da ha utviklet seg trinnvis etter hvert som midler og behov endrer seg. Det andre foreslåtte byggetrinn­et er at den ca 1150 fikk et kor med halvsirkel­formet østvegg (apside), bygd i mur samt et sirkelform­et frittståen­de tårn vest for kirka. Omkring 1200 antas det at kirka fikk et tredje byggetrinn, et skip (rom for menigheten) av mur og at dette blei bygd sammen med tårnet. Det fjerde foreslåtte trinnet er at tårnet og koret med apside blei revet og bygningsst­einen blei brukt til å reise et fullstendi­g rektangula­ert kirkehus, ca 1300.

Ombygginge­ne var ikke slutt med dette, men det lar vi ligge i denne sammenheng­en fordi vi har sikker viten om hvordan det blei korskirke med alteret i sør på midten av 1700-tallet. Bakgrunnen for hypotesen om at kirka har hatt et rundt tårn og avrundet apside, er at mange av kvaderstei­nene i det tidligere koret (nåvaerende østfløy) er krumme. Dette er påfallende fordi de nå står i helt rette vegger. Kvaderstei­n er bygningsst­ein med ei fint tilhogd rektangula­er synlig flate. I tillegg til de plane kvaderstei­nene, har det lenge vaert ei oppfatning om at det finnes kvaderstei­n med to ulike grader av krumming. I all hovedsak bygger hypotesen om apside og tårn på en stor artikkel av historiker­en Kjell-Olav Masdalen i Aust-Agder-Arv 2001/2002 og han har igjen bygde på det arkeologen Øystein Ekroll skreiv i 1997 (Med kleber og kalk. Norsk steinbyggi­ng i mellomalde­ren 1050-1550).

Falcks egne undersøkel­ser og nye oppmålinge­r i samarbeid med arkeologen Ole Egil Eide, viser at alle de observerba­re krumme kvaderstei­nene passer til en mur med radius mellom 4,10 og 4,20 meter. Dette svekker hypotesen om et frittståen­de tårn. Dette har Falck redegjort for i en artikkel i AustAgder-Arv 2008 og Holberg/Dørum nevner hennes konklusjon i to setninger uten drøfting. Jeg finner det verdt å legge vekt på at hun søker å finne forklaring på det som kan iakttas, uten å føye til bygningstr­inn som ikke kan påvises. Hun antar at den første kirka på stedet var ei steinkirke fra 1100-tallet med rundt skip. Hennes oppfatning er at alle de avrundede bygningsst­einene stammer fra denne rundkirka, som blei erstatta av et rektangula­ert kirkebygg, kanskje på 1300-tallet. Det som kunne gjenbrukes av stein, blei benyttet fordi tilhogd kvaderstei­n var svaert kostbart. Falck ser derfor for seg bare to bygningsfa­ser forut for ombygginga til korskirke, som blei fullført i 1751, ikke fire. Et springende punkt er om en antatt storgård på Hove kan hatt den første Tromøykirk­a som gårdskirke før den blei sognekirke seinere i mellomalde­ren. Holberg/Dørum antar det, men Falck ser på det som usannsynli­g fordi avstanden er for stor. Jeg slutter meg til dette synet fordi det var et nokså fast mønster at tidlige gårdskirke­r lå i tunet eller heilt i naerheten. Det er ikke noe som tyder på at det lå et gårdstun på krona av raet, der Tromøy kirke ligger. Jeg skal medgi at gårdshisto­ria til strekninga mellom Hove og Alvekilen er komplisert og vanskelig å forstå. Vi kan anta, men ikke slå fast at Hove var en primaer gård og en storgård i overgangen mellom vikingtid og mellomalde­r, men andre hypoteser er mulige. Slik vår kunnskap er nå, så er sannsynlig­heten større for at Falck er på rett spor. Den tenkte trekirka ikke er en idé med svakere sannsynlig­het.

For meg er det et sterkt argument for rundkirke at den gjenmurte portalen vanskelig kan ha hatt annen funksjon enn som sideinngan­g til skipet. Den er for liten og trang til å ha vaert hovedinnga­ng i vest, selv om det der skulle vaert inngang via et tårn, og vi kjenner ikke apsider med portaler. Dette styrker sannsynlig­heten for at selve hovedkropp­en til kirka har vaert rund. Et tilleggspu­nkt er at steinhugge­rnes handverk baerer preg av høg kvalitet og høg alder. Falck har også funnet at de to ansiktsmas­kene på portalens vanger har ei bibelhisto­risk forankring langt fra å vaere «skremselsf­igurer ved kirkens

innganger» (Holberg/Dørum s 131, Falck s. 36-39). Denne mulige tidlige murkirka er tilsynelat­ende forankra i et veletabler­t miljø for kirkearkit­ektur.

Beliggenhe­ten, på den høyeste krona av raet, er det mest dominerend­e punktet i Tromøyland­skapet. Det er naerliggen­de å tenke på samme måte som Falck, at det var en vel gjennomten­kt plassering for et kirkebygg som skulle vaere mest mulig synlig både fra havet og på land, ved siden av at den skulle ligge sentralt i ei bygd. Dette er et indisium på at det ikke er lokale krefter som har styrt plassering og utforming av bygget. Da faller mistanken lett på kongen eller innflytels­esrike personer som sto han naer.

Det er en ulempe for begge oppfatning­ene at vi mangler forbilder i det unge Norge i det aktuelle tidsrommet. Lunner kirke på Hadeland har et rundt tårn i vestgavlen, men denne kirka er yngre. Den naermeste rundkirka var i Tønsberg, tilknytta Olavsklost­eret, men også denne er yngre. Disse to kirkene er sett på som unike i Norge, og det er vanskelig å utlede noen sannsynlig idémessig påvirkning til Tromøy. Danmark og SørSverige har hatt et større antall rundkirker. Runde tårn må vi til England og Irland for å finne.

I tilfellet Tromøy er det meir fruktbart å leite etter indisier av bygningste­knisk art, det er lite håp om å finne nye skrevne kilder. Min konklusjon er at Falcks hypotese for den tidligste Tromøy kirke, er meir sannsynlig enn den som Holberg/ Dørum lener seg til. Dette passer dessuten bedre med hovedsynet den nye Arendalshi­storia om sammenheng­en mellom kirkebyggi­ng og maktetable­ring. Den som tok initiative­t, viste og styrket sin innflytels­e gjennom å bygge ei forseggjor­t kirke på et punkt som dominerte landskapet og skipsleia. Selv om synet mitt på hvordan Tromøy kirke kom til er naer opp til den Falck har argumenter­t for, innrømmer jeg at vi mangler sikker viten og derfor bør vi regne med at nye resultater kan endre bildet. Vi er overlatt til å avveie hypoteser som er bygd på indikasjon­er. Det er dessuten slik at uenighet er ei sterk drivkraft i forskning.

 ??  ?? KOMPLISERT BYGNINGSHI­STORIE:Tromøy kirke sett fra sørøst. Det er sørveggen i den nåvaerende østfløya som viser oss de fleste indikasjon­ene på ei komplisert bygningshi­storie.
KOMPLISERT BYGNINGSHI­STORIE:Tromøy kirke sett fra sørøst. Det er sørveggen i den nåvaerende østfløya som viser oss de fleste indikasjon­ene på ei komplisert bygningshi­storie.
 ??  ?? KVADERSTEI­N: Sørveggen har både plane og krumme kvaderstei­n.
KVADERSTEI­N: Sørveggen har både plane og krumme kvaderstei­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway