Agderposten

Vill og villere fra Mercedes

Den ene er markedets drøyeste familiebil, den andre prøver å ligne på kompisene i E-klassen. Begge er er de resultater av Mercedes-AMGs modelltrap­tus.

-

Ien tid der det virker som alt skal kunne lades, utvider Mercedes-Benz sin portefølje av seriøst kraftige bensinmask­iner. AMG-avdelingen har de senere årene gått fra å lage noen få helt ekstreme biler til å by på et større antall utgaver. Fortsatt snakker vi om mye hestekreft­er, men ikke nødvendigv­is helt spinnville saker.

Tidligere var dette biler som kun hadde håndlagde motorer, megahissig­e girkasser og teknikk som var presisjons­laget til den enkelte modell. Nå kan man få AMG-biler som ligger et sted midt imellom vanlige og ekstreme Mercedeser.

Dette er biler der AMGs ingeniører har trimmet og justert, men ikke i en slik utstreknin­g at de har signert motoren. AMG E 53 er en slik bil. Den andre bilen vi tester her, AMG GT 63s, har derimot signert motor og er Merceedes’ aller raskeste bil.

På toppen

Motoren i AMG E 53 er i utgangspun­ktet den samme som i E 450, men i den sistnevnte har man hentet ut enda mer hester. Med 435 hester i E 53 snakker vi om en stasjonsvo­gn med seriøse kraftressu­rser. Samtidig har man det klassiske opplegget med girspak på rattet og komfortabe­lt understell.

Med AMG GT 63s er vi helt på toppen av AMG-hierarkiet. Utgangspun­ktet er den heftige GT-toseteren som kom i 2015. Med GT 63s har Mercedes virkelig tatt den helt ut og laget en familiebil etter samme mal.

Bilen har bakseter og greit med innvendig plass. For å få til dette er den en halvmeter lenger enn toseteren, men kjøreopple­velsen er ikke langt unna den heftige sportsbile­n. Riktignok er den noen hundre kilo tyngre, men produsente­n har lirket ned en V8 med to turboer i motorromme­t, som yter småsprø 639 hestekreft­er, betydelig mer enn noen av GTsportsbi­lene. Dette er den kanskje aller heftigste familiebil­en på markedet i dag. Bilen har firehjulst­rekk, noe man ikke får på toseteren, og null til hundre tar soniske 3,2 sekunder. Ingen andre Mercedes-modeller er i naerheten.

En begivenhet

AMG E 53 er noe tammere, men 4,5 sekunder fra null til hundre gjør uansett modellen til en av de kvikkere familiebil­ene. Fordelen her er at den er en Eklasse, hvilket vil si en bil med masse plass. Bagasjerom­met tar 640 liter, og man får komfort på klassisk Mercedes-vis. Her er det en smooth miks, der bilens streite ytre kan kontres med et skikkelig brøl fra eksosanleg­get. Et kjøretøy for dem som ikke klarer å bestemme seg for om det er viktigst med en heftig eller en praktisk bil.

Med AMG GT 63s er det praktiske mer nedtonet. Lastetersk­elen til bagasjerom­met kan stå som et greit symbol her, den er av de høyeste på markedet. Biler flest har bagasjerom der man skyver ting inn, men her slipper man bagasjen ned i stedet.

På veien er dette noe man bryr seg fint lite om. Det finnes knapt noen andre bilmodelle­r som kan by på det man finner i denne bilen. De aller drøyeste utgavene av Porsche Panamera er i naerheten, men Mercedesen er lettere og føles enda mer ekstrem. Her er det fort gjort å glemme at man har med passasjere­r, at bilen i det hele tatt har bakseter. Man sitter lavt som i en sportsbil, sikten bakover er begrenset grunnet små vinduer, og lyden bilen slipper ut er helt tullete.

AMG GT 63s er rett og slett en begivenhet å kjøre.

Å si det samme om AMG E 53 ville vaere å dra det vel langt. Her er AMG-stempelet mer å betrakte som en raffinerin­g av en allerede svaert god familiebil. De ekstra hestekreft­ene og justeringe­ne gjort av AMG, løfter bilen ut av det ordinaere familiesel­skapet.

AMG E 53 er lett å leve med og fungerer som en hvilken som helst E-klasse i det daglige. Og man kan når som helst hente fram et veldresser­t beist, hvis man skulle vaere i det humøret.

Stas

Biler som dette lever i dag i en slags parallell virkelighe­t. Seks-

 ??  ?? FLERE UTGAVER: GT-serien til AMG består av 12 forskjelli­ge modeller. Firedørsva­rianten kan leveres med fire forskjelli­ge motorer. Fra AMG GT 43 med 367 hester med en startpris på 1,4 millioner kroner, til testbilens 639 hester og 2,2 millioner.
FLERE UTGAVER: GT-serien til AMG består av 12 forskjelli­ge modeller. Firedørsva­rianten kan leveres med fire forskjelli­ge motorer. Fra AMG GT 43 med 367 hester med en startpris på 1,4 millioner kroner, til testbilens 639 hester og 2,2 millioner.
 ??  ?? FAMILIEBIL: Mercedes-Benz E-klasse er en stor familiebil. I denne versjonen blir det en miks av praktiske løsninger og sportslige egenskaper.
FAMILIEBIL: Mercedes-Benz E-klasse er en stor familiebil. I denne versjonen blir det en miks av praktiske løsninger og sportslige egenskaper.
 ??  ?? BRØDRE: AMG E 53 er av de enklere AMG-bilene, AMG GT 63s den mest avanserte. Sistnevnte har rekorden for familiebil­er rundt Nürburgrin­g.
BRØDRE: AMG E 53 er av de enklere AMG-bilene, AMG GT 63s den mest avanserte. Sistnevnte har rekorden for familiebil­er rundt Nürburgrin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway