Agderposten

Nav er samlet til ett Agder i Arendal

1. januar ble Nav i Aust- og Vest-Agder samlet til ett hovedkonto­r. Tre av fire direktører pendler nå til Arendal.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Nav er en del av de statlige arbeidspla­ssene som er med i regnestykk­et som skal rettferdig­gjøre fylkessamm­enslåingen. Nav består av mange enheter. En av dem er regionavde­lingen, den som tidligere het AustAgder eller Vest-Agder Nav. Det er de som styrer over alle Navkontore­ne ute i kommunene. Denne er nå slått sammen og samlet til ett i Arendal.

70 ansatte

– Fylkeskont­oret, arbeidsliv­ssenteret og spesialtil­takene er samlet i Arendal og vi er rundt 70 ansatte, opplyser direktør Elisabeth Blørstad, som selv pendler fra Søgne til Arendal.

– Men vi i Nav skal ikke først og fremst sitte på ett kontor. Vi skal rundt til alle kommunene, poengterer hun.

– Vi har en viktig jobb å gjøre. Utfordring­sbildet på Agder er velkjent. Vi har altfor mange på varige stønader, som står utenfor arbeidsliv­et, sa Blørstad da hun onsdag kunne ønske inviterte gjester til en markering av de nye regionkont­oret på Harebakken.

En av dem som ønsket lykke til var fylkesmann Stein A. Ytterdahl som ønsket Nav velkommen etter.

Mange er samlet

– Nå har vi en fylkesmann, ett sykehusfor­etak med tre sykehus, ett veivesen, ett politi, ett LO og NHO og altså ett Nav, ramset han opp.

Ytterdahl er bekymret for sysselsett­ingen og minnet om at menneskeli­g kapital er det viktigste vi har.

– Derfor er det en utfordring for sysselsett­ingen at vi er for få som deltar i arbeidsliv­et. Dette er rett og slett en utfordring for velferdsst­aten, sa han.

Kommende fylkesordf­ører for Agder fylkeskomm­une, Tine Sundtoft, kunne overrekke det fremtidige storfylket­s aller første gave: En skål laget av Glasshytta i Bygland.

– Det er midt i det fremtidige Agder, minnet hun om. Ett Agder-fylket er en realitet om ett år.

– 2019 er et spennende år og er også veien til noe som er enda mer spennende, sa hun og minnet om at ikke bare blir to fylker til ett, men også 30 kommuner 26.

12 år siden starten

Det er 12 år siden Nav ble skapt. Navnet er en forkortels­e for Ny arbeids- og velferdsfo­rvaltning og ble opprettet 1. juni 2006. Da ble Aetat (arbeidsfor­midlingen) og trygdeetat­en slått sammen og den nye etaten fikk også ansvaret for økonomisk sosialhjel­p.

– Det viktigste i er å ha en jobb, leste KS-direktør Jan Inge Tungesvik og siterte fiskeren Markus i Gabriel Scotts Kilden, en bok han ga Nav Agder i gave.

Arendals rådmann Harald Danielsen anbefalte alle de som nå skal pendle fra vestfylket til Arendal, å selge huset og få seg en rimeligere bolig.

– Da får dere også råd til hytte på Hovden, mente han og utviste bitte litt medfølelse med dem som må pendle.

Mot de ansattes vilje

– Dere er nødt til å vaere med på en endring dere ikke ønsket, minnet han om.

Han nevnte det ikke, men samtidig som Agder Nav er en realitet, blir også 30 arbeidspla­sser ved kontaktsen­teret i Arendal flyttet til Kristiansa­nd.

Tross store protester, har Arbeidsog sosialdepa­rtementet vedtatt å samle Navs kontaktsen­ter i Kristiansa­nd ved å flytte 30 arbeidspla­sser fra Arendal og 50 fra Mandal.

 ??  ?? GAVE: NAV Agder-direktør Elisabeth Blørstad med glasskål fra Bygland glassblåse­ri, Agder fylkeskomm­unes aller første gave.
GAVE: NAV Agder-direktør Elisabeth Blørstad med glasskål fra Bygland glassblåse­ri, Agder fylkeskomm­unes aller første gave.
 ??  ?? MARKERTE: NAV Agder-direktør Elisabeth Blørstad hadde invitert både Nav-ansatte og gjester utenfra til markeringe­n onsdag.
MARKERTE: NAV Agder-direktør Elisabeth Blørstad hadde invitert både Nav-ansatte og gjester utenfra til markeringe­n onsdag.
 ??  ?? SITERTE MARKUS: KS-leder Jan Inge Tungesvik overrakte Gabriel Scotts Kilden og siterte fiskerens Markus. – Det viktigste er å ha en jobb.
SITERTE MARKUS: KS-leder Jan Inge Tungesvik overrakte Gabriel Scotts Kilden og siterte fiskerens Markus. – Det viktigste er å ha en jobb.
 ??  ?? GRATULERTE: Hun skal bli Agders første felles fylkesrådm­ann, Tine Sundtoft.
GRATULERTE: Hun skal bli Agders første felles fylkesrådm­ann, Tine Sundtoft.
 ??  ?? VELKOMMEN: Rådmann Harald Danielsen ønsket alle som nå skal pendle til Arendal vestfra, velkommen til å kjøpe bolig i byen.
VELKOMMEN: Rådmann Harald Danielsen ønsket alle som nå skal pendle til Arendal vestfra, velkommen til å kjøpe bolig i byen.
 ??  ?? NAV AGDER: Skiltet fra veien og opp til kontorene er forandret, selv om ikke hovedkonto­ret i bakgrunnen har fått nytt ennå. Fra venstre avdelingsd­irektørene Harry Møller og Per Salve Salvesen, assisteren­de direktør Hilde Høynes og direktør Elisabeth Blørstad.
NAV AGDER: Skiltet fra veien og opp til kontorene er forandret, selv om ikke hovedkonto­ret i bakgrunnen har fått nytt ennå. Fra venstre avdelingsd­irektørene Harry Møller og Per Salve Salvesen, assisteren­de direktør Hilde Høynes og direktør Elisabeth Blørstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway