Agderposten

Når mamma er fengselsfu­gl

- Maria Aasen-Svensrud, stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

Kvinner er generelt mindre kriminelle enn menn, og sitter dermed mindre enn fengsel. Men hvordan stiller vi opp som samfunn når mødre, søstre og døtre skal gjøre opp for seg?

INRK-programmet «Helene sjekker inn» (29/11) flytter Helene Sandvig inn blant kvinner i et norsk fengsel. Programmet aktualiser­er et underkommu­nisert tema i norsk justispoli­tikk: Hvordan kvinnelige innsatte soner under betrakteli­g dårligere forhold enn menn.

Norge skal vaere stolte av hvordan vi behandler våre innsatte. Vår kriminalom­sorg er både human og effektiv, og har vakt internasjo­nal oppmerksom­het. Men når Michael Moore kom til Norge for å spille inn materiale til sin dokumentar­film, en film som uforbehold­ent hyller fokuset på rehabilite­ring, tilbakefør­ing og en verdig behandling av våre straffedøm­te, var det ikke kvinnene på Ravneberge­t eller i Sandefjord fengsel han besøkte. Det var ikke der han fant eksemplene på hvordan vi gjør dem som var kriminelle i går til en god nabo i morgen.

Målet med straffen vi ilegger dem som har begått en kriminell handling, er at vedkommend­e en dag skal ut av fengselet og tilbake til samfunnet. I dette arbeidet spiller de åpne fengslene en viktig rolle. De har en sentral plass i det vi kaller «soningstra­ppen» og i den enkelte innsattes egen progresjon og utvikling mot det å bli en lovlydig borger. De åpne fengslene er nemlig for mange siste stoppested før de gjenopptar sitt tidligere liv i lokalsamfu­nnet, et sted der de kan gjennomfør­e den siste delen av soningen i en situasjon som minner mer om det vanlige livet der ute enn livet på en lukket avdeling. Det er en fornuftig forberedel­se på løslatelse, og skal ha en form for rehabilite­ring og innhold som reflektere­r dette.

Nå foreslår regjeringa å legge ned en rekke åpne soningspla­sser for kvinner, enda vi vet at kvinner fra før har betydelig dårligere forhold enn menn i fengsel. Det finnes ikke noe Bastøy som kvinner kan søke seg til etter de har tilbrakt den første tida på en celle eller på et firemannsr­om. Unntaket var Osterøy, der enkelte åpne soningspla­sser var øremerket kvinner, side om side med menn. Men Osterøy er nå av regjeringe­n besluttet nedlagt. Vi vet at opplaering­smulighete­ne og muligheten for arbeidserf­aring er dårligere for kvinner som soner enn for menn. I Sandefjord fengsel har kvinnene riktignok mulighet for å skaffe seg noe arbeidserf­aring sammen med gutta i et nabofengse­l, Men Sandefjord fengsel skal også legges ned. Det har regjeringe­n bestemt.

Jeg spør meg om justismini­steren egentlig har tenkt over konsekvens­ene av sine egne beslutning­er. For som statsråd for et parti som en gang markedsfør­te seg som et «lov og orden»parti, tar han nå grep som ikke bare er ukloke, men potensielt farlige. Jo mer han utarmer soningstil­budet for norske kvinner, jo større er risikoen for at de innsatte slipper ut av fengselet akkurat like kriminelle som de gikk inn.

Det er ikke lett å ta innover seg at noen av dem som soner i norske fengsler er mødre, søstre og døtre. Men det er enda tyngre å baere om moren, søsteren eller datteren kommer ut av fengsel like kriminell og rusavhengi­g som hun var da hun kom inn. Både for kvinnene, deres familier og for samfunnet for øvrig, gjør vi klokt i å gjøre deres opphold i fengsel så godt som mulig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway