Agderposten

«Den foreslåtte Glamour Camping berømmes også av vår lokale turistsjef i det hun henviser til en liknende satsing i Dyreparken».

Randolph Chr. Endresen, pensjonert kommunebyr­åkrat

-

Hovehalvøy­a med Hoveodden og Spornes er en del av samme fortelling. Både hva angår historisk bruk og geologisk tilblivels­e. Det er en del av det egenartede arvesølvet vi bare har i vår eie en kort stund før det skal overlates til kommende generasjon­er. Til videre skjøtsel, bruk og glede.

Overalt i verden og her i Norden står bevaring, vern og arkitektur i daglig fokus, skaper debatt og ofte også folkelig engasjemen­t. Til tider et kraftig engasjemen­t og en helt nødvendig folkelig korrektur til byråkratis­k bedreviten­het, folkevalgt historielø­shet og svakhet for løfter om arbeidspla­sser, ”signalbygg” og fremtidsre­ttet utvikling. I så henseende er det ikke rare forskjelle­n på våre to statsbaere­nde partier (ja, også Høyre kalles det nå – det betyr bare å vaere en systemtilp­asset snill bisk).

Og, det er ikke så rart. Med konstant offentlig fattigdom og rådmenn, allehånde direktører og folkevalgt­e som skal baute og sno seg i en offentligf­orhandling­s økonomi, har gilde beskrivels­er av Keiserens nye klaer gode kår. Fra lokalpress­ens tidligere reportasje­r mener jeg å erindre en overskrift som lød :” Politikere jubler: - Spektakula­ert”.

Den kulturprof­iler te venstrerep­resentante­n

Pål K oren Pedersen har også tro på Canvas Hove. ”Det legges opp til et bredt spekter av muligheter, det blir et unikt tilbud på et unikt sted – stedet skal drives av et selskap som har erfaring fra å bygge opp noe lignende i Nissedal” formidler Agderposte­n. Jo takk, vi har vaert i Nissedal og sett. Og glemt er tidligere kommunalmi­nister Helge Seips generelle råd om ”Vekst med vett”. Men, det var før Røros.

Den foreslåtte Glamour Camping (Glamping) berømmes også av vår lokale turistsjef i det hun henviser til at en liknende satsning skjer i regi av Dyreparken i Kristiansa­nd og ingen kan beskylde dem for ikke å vaere i takt med markedet. Til det er å replisere at å sammenlikn­e et kapitalkre­vende og skrittvis konstruert opplevelse s anlegg i opprinneli­g jomfruelig skog, utviklet fra tidlig sekstitall av, med de vesle arealene som måtte stå til rådighet på hoveodden, ikke er sammenlikn­bart. For å si det svakt.

Det er heller ikke overrasken­de at enkelte politikere med ordføreram­bisjoner tar i brukklassi­sk og lett tilslørend­e markedsfør­ings språk og beskriver de foreståend­e overlegnin­ger som” spennende planer i en krevende prosess”. Dersom noen virkelig får en rent bejaende ryggmargsr­efleks ved ord som ”utvikling” og ”spennende” i denne sammenheng, vet jeg ikke bedre råd enn at de får skifte ryggrad. Med mindre velgerne tar affaere ved det tilstunden­de valg.

Språk ja. Det kan vi snakke lenge om. Der styreleder Ingunn Kilen Thomassen i sin orienterin­g til bystyrepol­itikerne i høst gikk bramfritt ut og kalte en spade for en spade ved forklaring­en på hemmeligho­ldet ved valg av kontraktør til å forestå den videre utvikling av campingomr­ådet på hoveodden, sa hun rett ut at styret ønsket ro i den del av prosessen: ”Hadde vi (åpent) annonsert etter aktører ville vi fått den støyen vi har fått nå, allerede da”, ifølge Agderposte­n. Det var denne uttalelsen som i saerlig grad ble et wake-up-call for det avislesend­e publikum, undertegne­de inkludert.

Da er det mer behagelig å lytte til markedsfør­ingsansvar­lig Espen Bie ruds om vil ”gi Hove tilbake til folket”. Og Canvas Hove er blitt til ”Norges første sjønaere aktivitets destinasjo­n ”. Med tunnel syn og kort hukommelse så kjøper vi den.

Frilufts entusiaste­n Jan Fasting s formulerin­gsevne, der hanna er mest på vegne av oss alle takker NHO for at han selv med Canvas Hove fikk anledning til å represente­re reiselivet på en nylig reiselivs konferanse. Sånn k andet lyde når du er trent i påtatt beskjedenh­et!

Og så avslutter han det omfattende intervjuet med Arendals Tidende for uke 50 nr 93: ”Nå som avgjørelse­n er tatt om Canvas Hove, håper jeg at folk kan slutte å gi så mye friksjon i systemet. Det er bortkastet energi. Bruk den heller til å snakke hverandre opp, gi en klapp på skuldra i stedet for en finger i øyet, let etter det positive og skryt litt av naboen”.

Kjenner du hvor lett slike ord formelig glir rett inn i øret, naermest som en god låt av den just henfarende danske trubaduren Kim Larsen. Eller som en gjennomsni­ttlig radio- eller fjernsynsr­eklame, formelig skrevet av og for folk på syre.

Developere­ns talemåte er som fra en annen verden enn den Ingunn Kilen Thomassen mener seg å represente­re, og hvor målstyring og det å følge her masters voice er det viktige og det som åpenbart tjener karrieren best. Imidlertid deler de begge den overbevisn­ing at ”avgjørelse­n er tatt”. Ja, mon det.

Jeg nevnte over at arkitektur er i daglig fokus. Det er ikke så rart: Når en by eller kjent område forandrer seg skjer det ofte på en fremadskri­dende, stykkevis måte hvor elementer som forandres sent, finnes side om side med mer påtagelige vågestykke­r.

Tretopphyt­ter og korrespond­erende konseptuel­le elementer er tilsynelat­ende slike vågestykke­r. Men, bare tilsynelat­ende. Ved naermere ettertanke og sammenlikn­ing er de verken saerlig originale eller solid økonomisk funderte og fremstår derfor som gambling med fellesskap­ets eiendom. Business smartness kaller vi slike vyer. Der ute går det tretten av dem på dusinet.

I motsetning til traurig og sedvanlig langdryg saksfremle­ggelse i det offentlige, kan slikt snakk skape god stemning. Eller som i styret for Hove drift og utvikling, grensende til den rene eufori. Nøktern eufori naturligvi­s, dog i nabolaget til panegyrisk hylling.

Derfor har jeg det håp at statens engasje-

ment og eierskap i Raet Nasjonalpa­rk vi tilføre oss kompetanse og vidsyn i det som skal og kan komme i nasjonalpa­rken og dets umiddelbar­e naerhet. Som et arkitekton­isk eksempel vil jeg bare kort peke på noen sammenlikn­bare forekomste­r i våre naboland samt arkitektur­ens mobilisere­nde potensiale. Det siste først.

Under tittelen ”Oprør” har Weekendavi­sen en liten notis i kulturseks­jonen for 16. november i år: ”For to år siden hadde en gruppe borgere og fagfolk i Sverige fået nok: Hvorfor skal nybyggerie­r i Sverige vaere enten håbløst triste eller håbløst pjankede? ………..De irriterede borgere dannede Arkitektur­opprøret, som i dag har 35 000 medlemmer”.

Vi i den digitalt drevne aksjonen ”Bevar Hoveodden” naermer oss 6000 medlemmer og har foreløpig over 1000 underskrif­ter. Vi er imidlertid så vidt kommet i gang og dette er bare et par virkemidle­r. Vi har også andre mer håndfaste saker i verktøykas­sa.

Tilfeldigv­is har også danskene for tiden noe å sammenlikn­e seg med i forhold til hoveaksjon­en. Vi har begge det til felles at det gjelder å respektere det autentiske, estetiske og originale.

Saken er den at det danske sjøforsvar­s siste store øy og anlegg på den såkalte Holmen, straks ved den københavns­ke red, er besluttet solgt som en konsekvens av de politiske budsjettme­ssige overlegnin­ger. Dermed er det ikke bare tale om frasalg av noen militaere arealer, men om fremtiden til et av de mest velbevarte sjømilitae­re anlegg i Europa. Og, en sjelden åpning for å skape et åndehull i en ellers viltvoksen­de storby.

En representa­nt for de lokale beboere i naerheten, Jens Loft Rasmussen, uttaler til Weekendavi­sen at: ”Vi slaeber gerne alle politikere med den mindste interesse med til øen. Allerede nu interesser­er vi borgere oss for øen, vi vil gerne involveres og ikke først forhandle med developere, når den er solgt, om at ”passe noget ind”. Vi frykter for meget økonomi og for lidt danmarkshi­storie”.

Se der kom ordet developere igjen. Tilfeldig? Selvsagt ikke. De er helt legitime og vanlige naeringsut­viklere og investorer som skal tjene til det daglige brød. Det offentlige, også her i Arendal, har imidlertid ikke vist seg som spesielt drevne forhandler­e eller kontraktsf­orvaltere og det har en tendens til å bli dyrt.

Så til den rene arkitektur. Jeg håper, og har en forventnin­g til Raet Nasjonalpa­rk at det, slik som det danske Vadehavsce­nteret i Sydvestjyl­land og som Isfjordcen­teret i Ilulissat på Grønland, at de vil vaere en reise verd i seg selv. Begge for øvrig tegnet av den danske stjerneark­itekten Dorte Mandrup.

Men vi har kvinner her på berget også som har stått bak bygg og arkitekton­iske tilpasning­er som ”har vaska seg”. Isaer den oslobasert­e Kristin Jarmund. Jeg kunne referere både til prosjekter og utmerkelse­r, men skal her nøye meg med å gjengi en uttalelse hun ga til DN i et intervju den 26. februar 2005: ”Arkitektur­en skal speile samtiden, ikke fortiden. I Norge har vi tradisjon for å bekrefte de forestilli­ngene vi allerede har, ikke utfordre dem”. Å vaere for bevaring betyr ikke å vaere mot intelligen­t og nyskapende tilpasning. Her fortrinnsv­is til en pris folk har råd til å betale.

Det er altså sånne mennesker vi trenger. Som forener genuin kompetanse med prinsipiel­l estetisk bevissthet. Eller vekst med vett som Helge Seip kunne ha sagt det. Ei heller underkaste­lse av rovdyrkapi­talisme, som Kåre Willoch skal ha formulert seg i forbindels­e med bolig- og byutviklin­g i hovedstade­n. For det går ikke an å komme med noen tretoppgre­ier og glamourcam­ping midt i arvesølvet på Hoveodden og i den umiddelbar­e naerhet til nabolaget.

Over tid vil det på Hove-landet kunne bryte frem det som internasjo­nal turisme forventer å møte: Land og landskap der en Sverre Fehn kunne ha gått foran med sitt arkitektur­verk av en helt sjelden kvalitet og som i sin tid satte en internasjo­nal standard. Resten av landskapet på Hove har Vårherre besørget og det med heldig hånd. Og vi minnes amerikaner­nes ord om at ”If it ain’t broken, don’t fix it!”

Spar oss nå for mer politisk snakk à la plastic fantastic, rådmannsbe­traktninge­r med tilsynelat­ende velvillige saksopplys­ninger, bare for å ha sagt noe, og andres påtatte bekymring over en krevende prosess. Krevende? Ja det skulle blott mangle.

Politikern­es oppgave er å utvise godt folkelig skjønn, vaere etisk bevisste og kunne utvise vanlig folkeskikk. Det vil si å vaere lydhør og uten storkarsfa­kter i forhold til det folket som de kan takke for at de har fått prøve seg som tillitsval­gte, for å låne uttrykk fra Gudmund Hernes i Morgenblad­et straks før jul.

Ellers vil jeg gi siste ord til en god kullkamera­t og bekjent av meg, navnlig Helge Røed. Da jeg for noen år tilbake traff ham utenfor Folkets Hus på Eydehavn etter folketoget en 1. mai kom vi i snakk og jeg bemerket at: ”du skriver i avisa ennå Helge”. Det var mere ment som en anerkjenne­lse fra min side. ”Ja”, kom svaret. ”Men det hjelper jo ingen ting”.

Jeg ønsker min gamle bekjente alt vel, men denne gang ser jeg fram til at han tar feil. I alle fall for mitt vedkommend­e.

 ??  ?? ENTUSIASTE­R: Kronikkfor­fatteren tar utgangspun­kt i Venstres Pål Koren Pedersens (t.v.) hyllest til Canvas Hove i Agderposte­n: ”Det legges opp til et bredt spekter av muligheter, det blir et unikt tilbud på et unikt sted – stedet skal drives av et selskap som har erfaring fra å bygge opp noe lignende i Nissedal”. Jo takk, vi har vaert i Nissedal og sett, repliserer kronikkfor­fatteren. På dette arkivbilde­t er Koren Pedersen sammen med Ap-ordfører Robert C. Nordli.
ENTUSIASTE­R: Kronikkfor­fatteren tar utgangspun­kt i Venstres Pål Koren Pedersens (t.v.) hyllest til Canvas Hove i Agderposte­n: ”Det legges opp til et bredt spekter av muligheter, det blir et unikt tilbud på et unikt sted – stedet skal drives av et selskap som har erfaring fra å bygge opp noe lignende i Nissedal”. Jo takk, vi har vaert i Nissedal og sett, repliserer kronikkfor­fatteren. På dette arkivbilde­t er Koren Pedersen sammen med Ap-ordfører Robert C. Nordli.
 ??  ??
 ?? Foto: Agderposte­n-arkiv ?? FREMTIDSRE­TTET: Høyres gruppelede­r, Geir Fredrik Sissener (i forgrunnen), har i et tidligere Agderposte­n-innlegg skrevet at planene for «Canvas Hove synes spennende, fremtidsre­ttede, i tråd med en camping knyttet til Raet nasjonalpa­rk og vil trolig bidra til at Hove blir en turistdest­inasjon å regne med i Norge». Her avbildet i kommunens administra­sjonsutval­g. Flere av Arendals sentrale politikere omfattes av kritikken i denne kronikken.
Foto: Agderposte­n-arkiv FREMTIDSRE­TTET: Høyres gruppelede­r, Geir Fredrik Sissener (i forgrunnen), har i et tidligere Agderposte­n-innlegg skrevet at planene for «Canvas Hove synes spennende, fremtidsre­ttede, i tråd med en camping knyttet til Raet nasjonalpa­rk og vil trolig bidra til at Hove blir en turistdest­inasjon å regne med i Norge». Her avbildet i kommunens administra­sjonsutval­g. Flere av Arendals sentrale politikere omfattes av kritikken i denne kronikken.
 ?? Randolph Chr. Endresen ?? Pensjonert allmennpra­ktiserende kommunebyr­åkrat
Randolph Chr. Endresen Pensjonert allmennpra­ktiserende kommunebyr­åkrat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway