Agderposten

Vil lage fargegate

Bystyrepol­itiker Rune Saevre (SV) vil fargelegge husene i Vestregate i Arendal sentrum med sterke farger, og gjøre byens innkjøring til en attraktiv fargegate.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Politikere­n henter inspirasjo­n fra Fargegata i Stavanger, som er blitt en stor attraksjon.

Vestregate i Arendal, fra Blødekjaer og ned til sentrum, er hovedfarts­åre inn til byen. Her ønsker politikere­n at fasadene prydes med kreativ gatekunst.

– Jeg ønsker at alle som kommer til Arendal ønskes velkommen av et fargerikt, spennende og attraktivt miljø. Noen fasader kan vaere ensfargede, mens andre gjerne kan ha mønster eller malerier. Jeg ønsker at ideene og kreativite­ten skal blomstre, sier den erfarne bystyrerep­resentante­n.

Ønsker lokale kunstnere

Politikere­n har båret på ideen i mange år.

– Jeg håper at gårdeierne viser interesse for prosjektet, og fristiller veggene sine, ved å gi plass til lokale, kreative fagfolk. Kommunen må se prosjektet som del av utviklinge­n av kulturbyen Arendal, og bistå med ressurser. Vi vet det finnes lokal kompetanse, sier Saevre – og viser til Kunstkanal­en som ble malt i sentrum i fjor.

Populaert fotomotiv

Under emneknagge­n Fargegaten/Fargegata ligger 21.000 bilder på Instagram. Fargegata, eller «The colourful street» i Stavanger er blitt en turistmagn­et.

Det var 21 år gamle Tom Kjørsvik som kom med ideen, da han kom til Øvre Holmegate for å åpne frisørsalo­ng. Da hadde gaten hvitmalte hus og grå asfalt. Frisøren startet prosjektet med å male gaten i det han kalte sinnssyke farger. Gaten ble stengt for biltrafikk høsten 2005. Nå preges gata av nisjebutik­ker, kafeer og kunstutsal­g.

– Grått er risikabelt

Fargedesig­ner og forfatter Dagny Thurmann-Moe satte i gang en fargedebat­t da hun besøkte Arendalsuk­a i fjor. Hun brenner for å bringe farger inn i landets byer.

– Det er risikabelt at Arendal som historisk er en fargerik, vakker by, stadig blir gråere, sa hun.

Hun fremhevet Arendals nye bydel, Barbu, som et skrekkekse­mpel på byutviklin­g.

– Det fargeløse og sterile gir stress, og føles uvennlig og ukoselig – mens farger gjør det motsatte. Når vi beskriver ting som gjør oss glade, kommer farger høyt opp. Hvorfor velger vi da å fargelegge omgivelsen­e våre sterile og kjedelige? undrer Thurmann-Moe.

Rune Saevre ønsker med utspillet og sette i gang en idémyldrin­g.

– Jeg håper at ideer og kreativite­ten bobler, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? ØNSKER FARGERIK BYDEL: Politiker Rune Saevre viser til flere vegger i naerheten av Blødekjaer­tunnelen som kan egne seg for gatekunst.
ØNSKER FARGERIK BYDEL: Politiker Rune Saevre viser til flere vegger i naerheten av Blødekjaer­tunnelen som kan egne seg for gatekunst.
 ??  ?? VIL LAGE FARGEGATE: Bystyrepol­itiker Rune Saevre (SV) vil ha en fargerik innkjøring gjennom Vestregate i Arendal.
VIL LAGE FARGEGATE: Bystyrepol­itiker Rune Saevre (SV) vil ha en fargerik innkjøring gjennom Vestregate i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway