Agderposten

Rike brødre krangler om en million kroner

Atle Bergshaven (72) tømte lommene etter at han ble dømt til å betale storebrore­n 248 millioner kroner – men storebror Herman Bergshaven (74) er fortsatt ikke fornøyd.

- ▶ FRA RETTEN Arne Ingmar Eggen bae@agderposte­n.no

Torsdag startet rettssaken om ytterliger­e 1 million kroner.

Det er ikke første gang de to brødrene fra Grimstad møtes i retten etter at de arvet aksjene i familiebed­riften og senere ikke kunne bli enige om noe som helst.

Spesielt ikke i spørsmålet om selskapet skulle gi de to gjenvaeren­de aksjeeiern­e noe utbytte.

I realiteten følte storebror Herman Bergshaven seg frosset ut etter at lillebror og majoritets­eier Atle Bergshaven i flere år ikke ville utbetale fem flate øre i utbytte.

Fikk 248 millioner

Da storebror Herman Bergshaven ville ut av selskapet – og forlangte å få innløst sine aksjer, ville lillebror Atle Bergshaven heller ikke gå med på dette.

Etter flere runder i retten avgjorde til slutt Høyesteret­t at Herman Bergshaven skulle få innløst sine aksjer for 248 millioner kroner som lillebror Atle Bergshaven måtte betale.

Vil ha enda en million

Nå er det duket for nye runder mellom de to brødrene, som fortsatt ikke kan bli enige om noe som helst.

Og igjen er det utbytte det dreier seg om.

Da aksjene ble solgt – og Atle Bergshaven hadde sikret seg full kontroll over selskapet – bestemte han seg plutselig for å utbetale et utbytte på fem millioner kroner. Senere omgjorde Atle Bergshaven denne avgjørelse­n.

Ifølge storebror Herman Bergshaven skjedde dette etter at Atle Bergshaven oppdaget at han også skulle ha sin del av utbyttet.

Hevder lovbrudd

Da Aust-Agder tingrett torsdag startet på en ny runde mellom de to brødrene, var det nettopp utbyttet på de fem millionene det dreide seg om.

Fordi lillebror Atle Bergshaven ifølge storebror Herman Bergshaven ikke gikk lovlig frem og aksjene derfor aldri formelt ble innløst, hevder Herman Bergshaven at han fortsatt hadde aksjer i selskapet da lillebror Atle Bergshaven plutselig bestemte seg for å utbetale et utbytte på fem millioner kroner.

Ifølge storebror Herman Bergshaven beløper hans del av dette utbyttet til drøye en millioner kroner.

Full krangel

Dette kravet på drøye en million kroner er lillebror Atle Bergshaven ikke enig i.

Derfor velger han heller å møte storebrore­n i retten enn å utbetale den drøye millionen som Herman Bergshaven nå krever.

– Det er bare de som var aksjeeiere på forfallsti­dspunktet som har krav på utbytte, hevder Atle Bergshaven.

Ifølge Atle Bergshaven hadde ikke storebrore­n noen aksjer i selskapet da han plutselig bestemte seg for å utbetale et utbytte.

Ei heller da han senere bestemte seg for at han likevel ikke ville gi noe utbytte.

I dette og flere andre spørsmål har advokatene til de to brødrene, Nils-Henrik Pettersson og Kaare Andreas Shetelig, sterke meninger, og viser til ulike punkter i aksjeloven for å argumenter­e for sine syn.

Rettssaken som igjen er viet krangelen mellom de to brødrene fortsetter torsdag og fredag med advokatene­s innledning­sforedrag, brødrenes partsforkl­aringer, vitneforkl­aringer og prosedyrer før tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen trekker seg tilbake for å avsi en dom.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? SMILENDE: Atle Bergshaven og hans advokat Kaare Andreas Shetelig.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN SMILENDE: Atle Bergshaven og hans advokat Kaare Andreas Shetelig.
 ??  ?? I RETTEN: Brødrene Herman (til venstre) og Atle Bergshaven møtes i Aust-Agder tingrett igjen.
I RETTEN: Brødrene Herman (til venstre) og Atle Bergshaven møtes i Aust-Agder tingrett igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway