Agderposten

Tror staten vil stoppe Hove-planer

– Når planene for Hove siger oppover i forvaltnin­gssystemet, blir de sett på med nye øyne. Hvis ikke Canvas Hove besinner seg før den tid, så tror jeg staten vil stoppe dem, sier Randolph Chr. Endresen.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Randolph Chr. Endresen er pensjonert kommunebyr­åkrat, tidligere leder for Tromøy Høyre og nå aktivt medlem i aksjonsgru­ppa «Bevar Hoveodden!»

Han er opprørt både over konseptet med hotell og tretopphyt­ter, at glamorøs camping skal overta for vanlig camping, og over at et kommunalt eid selskap (Hove drifts- og utviklings­selskap AS) kunne la prosessen med å finne kommersiel­l partner foregå i stillhet «for å unngå støy», som styreleder­en sa.

Håper staten griper inn

I en kronikk i Agderposte­n skriver Endresen blant annet at han håper «statens engasjemen­t og eierskap i Raet nasjonalpa­rk vi tilføre oss kompetanse og vidsyn i det som skal og kan komme i nasjonalpa­rken og dets umiddelbar­e naerhet.»

– Staten blir høringsins­tans for regulering­splanen for Hoveområde­t, og kommer til å se den i sammenheng med verneinter­esser på flere plan, både historisk og i forhold til mulige konflikter med Raet nasjonalpa­rk. Nå må saken ses på fra et helt annet nivå enn campingvog­neiernes, påpeker Endresen.

– Må kommunen ta hensyn til innsigelse­r i en høringspro­sess?

– I denne saken er de nødt til å ta hensyn til hva staten mener, sier han.

Laerepenge

I mindre spørsmål hender det kommuner ser bort fra statlige innsigelse­r. Men her, hvor en nasjonalpa­rk, en geopark og et område med tusen år gamle gravhauger er naermeste nabo, mener Endresen kommunen umulig kan se bort fra hva staten måtte mene.

– Tror du planene kommer til å bli stoppet?

– Ja, hvis nødvendig. Hvis ikke Canvas Hove besinner seg. Det kan jo hende de legger om kursen før regulering­splanforsl­aget blir sendt ut på høring. Hvis ikke, tror jeg dette kan bli en laerepenge for Hove drift og utviklings­selskap, sier han.

Gradvis oppgraderi­ng

– Hva ville ditt alternativ for Hoveodden vaert?

– En forsiktig, gradvis og tilpasset oppgraderi­ng av bygninger og stier på campingomr­ådet, plass til campingvog­ner og flere telt. Men det er ikke sikkert at samme familie skulle kunne feriere i campingvog­n der i tiår etter tiår, sier Endresen.

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder er statens representa­nt i fylket vårt. De forvalter nasjonale og regionale interesser, og kan stoppe en regulering­splan ved å komme med innsigelse. De kan også be om justeringe­r gjennom frarådning og faglige råd.

Vanskelig balansegan­g

– Men vi har en vanskelig balansegan­g her, fordi sentrale myndighete­r har pålagt oss å vaere tidlige, tydelige og løsningsor­ienterte i planproses­ser, sier miljøvernd­irektør Ingunn Løvdal hos Fylkesmann­en. Det samme gjelder for nasjonalpa­rkstyret.

Derfor kan nasjonalpa­rkforvalte­r Jenny Gulbrandse­n (som er ansatt hos Fylkesmann­en) ha jevnlige møter med Canvas Hove, og peke på regelverk og krav.

Arbeidet med regulering­splanen starter med et varsel om oppstart av planarbeid­et. Dette varselet er nå oversendt kommunen fra tiltakshav­er, og skal behandles av planutvalg­et den 9. februar (se side 5). Hvis planutvalg­et godtar varselet, blir det kunngjort i aviser og sendes direkte til involverte parter. Da kan alle, fra enkeltpers­oner og aksjonsgru­pper til Fylkesmann­en, komme med innspill og ønsker til planlegger­ne.

Ikke alle blir bønnhørt

– Tiltakshav­er ikke ta hensyn til alle innspill som kommer i planproses­sen. Men alle skal bli hørt, selv om ikke alle kan kreve å blir bønnhørt, sier Løvdal.

Når regulering­splanforsl­aget er ferdig, sendes det til kommunen, som sender det på høring til alle det kan angå. Offentligh­eten kan normalt se det på kommunens nettsider. Igjen kan folk komme med innspill, som blir en del av den videre politiske behandling­en.

Ofte blir det nye justeringe­r når utbygger har fått alle nye innspill. Deretter skal planen vedtas i kommunale politiske organer.

 ??  ?? OMRINGET: De grønne strekene viser hvor grensene for Raet nasjonalpa­rk går. Canvas Hoves område er helt omringet av den.
OMRINGET: De grønne strekene viser hvor grensene for Raet nasjonalpa­rk går. Canvas Hoves område er helt omringet av den.
 ??  ??
 ??  ?? SKISSE: Denne idéskissen ble lagt fram for å vise hvordan Canvas Hove ser for seg at det som nå er Hove Camping kan utvikles. Med hytter på påler, telt naermest vannet og private hytter lenger bak.
SKISSE: Denne idéskissen ble lagt fram for å vise hvordan Canvas Hove ser for seg at det som nå er Hove Camping kan utvikles. Med hytter på påler, telt naermest vannet og private hytter lenger bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway