Agderposten

Vil sjekke om de er vaksinert

Helsedirek­toratet vil spørre jobbsøkere om de har gjennomfør­t barnevaksi­nasjonspro­grammet, og om de er villige til å ta årlig influensav­aksine.

-

Spørsmålen­e om vaksinasjo­nshistorik­k og innstillin­g til vaksinerin­g vil gjelde alle som søker på jobber der de kommer i kontakt med pasienter, ifølge Fagbladet Journalen.

Hvis man verken er vaksinert mot for eksempel meslinger eller influensa og heller ikke er villig til å bli det, må man vaere innstilt på at det kan få konsekvens­er.

Kan få konsekvens­er

– Arbeidsgiv­er må gjøre individuel­le risikovurd­eringer og vurdere forsvarlig­heten dersom noen ikke vil vaksinere seg. Det vil vaere ett moment man vurderer i en ansettelse­sprosess. Og det kan få konsekvens­er for en ansettelse, eventuelt føre til omplasseri­ng, sier avdelingsd­irektør Andreas Skulberg i avdeling for kommunale helse- og omsorgstje­nester i Helsedirek­toratet (HD).

Kan bli omplassert

Uvaksinert­e som allerede arbeider på intensivav­delinger eller med sterkt immunsvekk­ede pasienter, kan bli omplassert, noe HD allerede har informert om på nettsider og i brevs form.

Ved flere store sykehus i utlandet er det vanlig å kreve i arbeidskon­trakten at ansatte lar seg vaksinere mot influensa, saerlig hvis man håndterer sårbare pasienter. Overlege Tobias Gedde-Dahl ved Rikshospit­alet ønsker lignende krav i Norge.

28 prosent vaksinerte seg

Sist vinter vaksinerte 28 prosent av helsearbei­derne seg mot sesonginfl­uensa, mens det året før var en enda lavere andel, bare 16–17 prosent. Det betyr at så mange som sju av ti helsearbei­dere kan ha gått på jobb med økt risiko for å smitte pasienter. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway