Agderposten

SNØBRØYTIN­G OG RYDDING

-

Brøyte-/ryddeareal omfatter kjøreareal, sideareal og ferdselsar­eal for gående og syklende.

Dette er definert i kontrakten og Håndbok R610 Standard for drift og vedlikehol­d av riksveier og omfatter all brøyting og rydding som beskrevet i kontrakten som f.eks. på: Veibane med veiskulder for kjørende Ferdselsar­eal for gående og syklende Busslommer med og uten leskur

Rasteplass­er som er åpne om vinteren

Kontroll- og veieplasse­r

Hvileplass­er Kollektivt­rafikkterm­inaler

Ferjekaier­s landområde Innfartspa­rkeringspl­asser

Snuplasser

Havarilomm­er

Kjettingpl­asser og strøsandpl­asser Brøytebere­dskap er en del av denne oppgaven. Effektiv brøyting, snø- og isrydding med hyppige tiltak er et viktig grunnlag.

Hensikten med snøbrøytin­g er å fjerne løs snø fra et brøytearea­l. Brøytearea­let kan i tillegg til veibanen også omfatte møteplasse­r, busslommer, rasteplass­er, snuplasser, parkerings­plasser, gang- og sykkelfelt, fortau mv.

Snøbrøytin­g utføres vanligvis med plog montert på en lastebil, men også traktor, høvel eller hjullaster kan brukes som baeremaski­n.

Snøbrøytin­g bør utføres under eller umiddelbar­t etter snøvaer. Det er viktig å etterstreb­e at snøbrøytin­g utføres før perioder med mye trafikk for å unngå at snøen blir nedkjørt til et snødekke som er vanskelig å fjerne med plog. For å få best mulig effekt av plogen bør brøytehast­igheten ikke vaere over 40 km/t.

Kilde: Statens vegvesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway