Agderposten

– Burde ikke vaere ok å kjøre for fort

Med tente fakler ble trafikken på E18 ved Sørlandspa­rken bremset godt ned under årets trafikkaks­jon. – Kanskje vi kan få noen til å tenke seg ekstra godt om, sier UP-sjef Øystein Krogstad.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det vil sikkert såre noen, men et mønster som går igjen i mange ulykker er førerfeil. Det er ikke bilen som drikker eller kjører for fort. Det er føreren. Halvparten av dødsulykke­ne på veiene er mer utfordrend­e å gjøre noe med, men den andre halvparten, 50 i året i Norge, kan vi bli kvitt om bare alle førerfeile­ne lukes bort, slik som å ikke bruke bilbelte, eller rus, fart og manglende bilbelte, sier UP-sjef Øystein Krogstad.

Han var en av mange som stilte seg opp med fakkel langs E18 torsdag ettermidda­g for å markere alle dødsfallen­e i trafikken i fjor. De ti personene som døde i Sørlandstr­afikken i fjor. Seks av dem i Aust-Agder.

Ikke nådd målet

Visjonen er 0 drepte og 0 hardt skadde, men med en svak oppgang de to siste årene og totalt 108 trafikkdre­pte i Norge i fjor, er man langt fra i mål. I fjor døde seks personer i trafikken i Aust-Agder. Mot en i 2017.

– Vi har jo en visjon som ikke er nådd, så dette er en viktig dag for å markere nullvisjon­en vi har satt, sier Rune Andre Frustøl (KrF).

– Det er holdningen til førerne, for man kan ikke lengre skylde på dårlige veier, sier Jan Kristensen.

Viktig tiltak

– Det er jo litt rart at det å snakke om at man har kjørt litt for fort eller fått en fartsbot føles sosialt greit, mens å nevne at barna har blitt tatt for nasking ville vaere så mye mer skamfullt. Ingen dør av å naske en sjokolade, sier Øystein Krogstad. Målet med den årlige markeringe­n langs E18 er å få flest mulig med på å jobbe for sikrere veier.

– Det er en fin gest, og godt oppmøte. Det er bra, sier Turid Strøm, som er styremedle­m i Kristiansa­nd og Oppland NAF. Sammen med lederen, Terje Johansen, tok hun turen ned på E18 med fakkel og omsorg i tankene for familiene til dem som omkom i trafikken i fjor.

– Det er seks personer som døde i fjor, men det er også da seks familier og enda flere pårørende som blir sittende igjen, sier Krogstad.

Han påpeker at ikke alle trafikkuly­kker er mulig å henge på føreren av bilen. For det kan komme overrasken­de dårlige kjøreforho­ld eller en teknisk feil på bilen som fører til en ulykke. Men rundt halvparten, de er førerens feil. De er like meningsløs­e dødsfall, men kunne vaert unngått, sier Krogstad.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? STANS OG TENK: Årlig senkes farten forbi markeringe­n på E18 for å skape bevissthet.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD STANS OG TENK: Årlig senkes farten forbi markeringe­n på E18 for å skape bevissthet.
 ??  ?? TIL MINNE: Røde roser ble delt ut av en ambulansea­rbeider for å minnes de som døde på veiene.
TIL MINNE: Røde roser ble delt ut av en ambulansea­rbeider for å minnes de som døde på veiene.
 ??  ?? ALLTID TIL STEDE: – Markeringe­n er fin for å minnes de som ikke lenger er her, å vise respekt til de etterlatte, sier Kirsten Lindeberg.
ALLTID TIL STEDE: – Markeringe­n er fin for å minnes de som ikke lenger er her, å vise respekt til de etterlatte, sier Kirsten Lindeberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway