Agderposten

Ingen mistillit til Jensen

Politimest­er Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidist­rikt hørte aldri noe som ga grunn til mistillit mot den korrupsjon­stiltalte ekspolitim­annen Eirik Jensen.

- ▶ OSLO

Sjøvold var Jensens sjef i årene før ekspolitim­annen ble pågrepet i 2014.

– Det var nok ulike oppfatning­er av Jensen, han var en litt annerledes politimann. Det var mange diskusjone­r om hans dialogmode­ll kontra den vanlige modellen i straffespo­ret. Noen var uenige i hvordan Eirik gikk fram, men jeg oppfattet det ikke som negativt, sa Sjøvold da han torsdag inntok vitnebokse­n i Borgarting lagmannsre­tt.

– Jeg hadde ikke noe grunnlag for å ha mistillit til Jensen, sa han.

Det er første gang politimest­eren vitner i den omfattende rettssaken.

Hemmelig prosjekt

I romjula ble det kjent at påtalemynd­igheten, som egentlig var ferdig med sin bevisførse­l før jul, har kalt inn både Sjøvold og riksadvoka­t Tor-Aksel Busch som vitner i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Ifølge aktor Guro Glaerum Kleppe fra Spesialenh­eten for politisake­r er grunnen til at Sjøvold ble innkalt, at et annet vitne har forklart at Eirik Jensen brukte private penger til å arrangere en flukt for flere informante­r i forbindels­e med det hemmelige, nasjonale prosjektet som Jensen var en del av, og at dette var klarert med politimest­eren.

I retten kunne ikke Sjøvold huske dette.

– Men det var jo flere diskusjone­r om penger. Men det ville gå gjennom de ordinaere systemene, sa han.

Exit-strategi

Jensen hadde rundt 30.000 kroner gjemt i veggen da han ble pågrepet. På spørsmål fra Jensens forsvarer Jon Christian Elden vedgikk imidlertid Sjøvold at det kunne vaere hensiktsme­ssig å ha kontanter tilgjengel­ig for å kunne gjennomfør­e en rask exit-strategi.

– Det er naturlig at man i et slikt prosjekt må kunne ta beslutning­er der og da, sa Sjøvold som samtidig erkjente at han ikke hadde detaljover­sikt over prosjektet.

Opplysning­ene om det nasjonale prosjektet er hemmelige som følge av en egen rettskjenn­else – som også er hemmelig.

Ifølge Sjøvold lå prosjektet mer eller mindre i dvale en lengre periode før det ble avsluttet i 2013.

Lagdommer Kristel Heyerdahl ville vite hvorfor prosjektet ble avsluttet.

– Prosjektgr­unnlaget ble borte, svarte Sjøvold.

– Er det mulig å si noe mer om hva det betyr, spurte Heyerdahl – Nei, svarte Sjøvold. Riksadvoka­t Tor-Aksel Busch skal vitne fredag. Det er svaert uvanlig at en riksadvoka­t avgir forklaring i en norsk rettssal. Han skal forklare seg om sin rolle i den innledende fasen av etterforsk­ningen mot Jensen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VITNET: Politimest­eren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, vitnet i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsre­tt torsdag.
FOTO: NTB SCANPIX VITNET: Politimest­eren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, vitnet i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsre­tt torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway