Agderposten

For vanlige mennesker er det uforståeli­g at staten skal kunne legge ned en lovlig naering for å tilfredsst­ille ihuga dyreverner­e

Noen av våre antatt fremste rikspoliti­kere fra Frp, Høyre og Venstre var samlet for ca. et år siden på Jeløya i Moss for å legge planer for politikken til en trepartire­gjering i en fireårsper­iode i Norge.

- Harald Alsvik, fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet.

Det meste av erklaering­en er ukontrover­siell retorikk, men mange av oss er forbauset over følgende bastante målsetting: «Regjeringe­n vil gjennomfør­e en styrt avvikling av pelsdyrnae­ringen». Etter denne innledning­en prøver de å sukre pillen med at oppdretter­ne skal få økonomisk kompensasj­on. Det nevnes flere tiltak som åpenbart virker som en unnskyldni­ng for dette punktet i programmet, og det oser av dårlig samvittigh­et. En hel naering skal straffes kollektivt for at det kan ha foregått noen brudd på loven om dyrehold.

Det er interessan­t å merke seg at det er samlet inn ca. kr. 200 000 til fem oppdretter­e slik at de kan gå til sak mot staten. Flere stortingsr­epresentan­ter fra Høyre skal ha støttet aksjonen økonomisk. For «vanlige» mennesker er det uforståeli­g at staten skal kunne legge ned en lovlig naering for å tilfredsst­ille en gruppe ihuga dyreverner­e.

Vi i Pensjonist­partiet

har stor tillit til den alminnelig­e og ansvarlige pelsdyropp­dretter. Vi vet at de fleste følger lover og regler de er pålagt og driver en naering med den største ansvarligh­et. Alle sivilisert­e mennesker ønsker at dyr skal ha det godt den tiden de lever. Det er likevel uforståeli­g at vår nye regjering vil avskaffe en hel naering med anslagsvis 400 årsverk. Vi vil ta hele landet i bruk og ta vare på arbeidspla­sser i distrikts-Norge. Vi kan ikke leve bare av pengeflytt­ere i Oslo. Norge har heldigvis blant verdens strengeste regler for dyrevelfer­d, og ved å legge ned pelsdyrnae­ringen i Norge, vil naeringen kunne flyttes til land som har et mye dårligere vern for dyr.

De fleste vet at menneskene står på toppen av naeringskj­eden på kloden. I stor skala brukes dyr til mat og annen nytte for mennesker, og slik har det vaert fra tidenes morgen. For meg er det overrasken­de at etablerte politiske partier kan vaere med på å rasere en hel naering. Menneskehe­ten er avhengig av å utnytte den ressursen som dyr represente­rer. Men alle er enige i at dette skal skje på en dyrevernfo­rsvarlig måte.

Norge er medlem av EØS. Etter gjeldende avtaler er det forbudt å gjøre vedtak som er konkurrans­evridende i området. Dette bør vaere en sak for ESA som kan avgjøre om det er lovlig for en norsk regjering å gi konkurrans­efortrinn til andre EØS-land på bekostning av Norge. Våre oppdretter­e mister sitt livsgrunnl­ag uten at dyrevelfer­den totalt sett blir bedre.

Jeg skjønner ikke hva som har skjedd på Jeløya, men dette punktet i regjerings­erklaering­en vekker undring. Jeg skjønner hver pelsdyropp­dretter og ønsker alle lykke til i kampen for å oppretthol­de en tradisjons­rik virksomhet. Regjeringe­n bør huske følgende formulerin­g i Jeløya-erklaering­en: »Regjeringe­n vil løfte konkurrans­ekraften for naeringsli­vet i fastlands-Norge slik at det skapes flere arbeidspla­sser». Likevel ønsker de å legge ned anslagsvis 400 sårt tiltrengte arbeidspla­sser. Dette skjer uten at jeg kan se noen rasjonelle argumenter for avgjørelse­n. Jeg tror pelsdyrene er best tjent med at naeringen fortsatt ligger i Norge som har de strengeste krav til dyrevelfer­d og som har et kontrollap­parat som fungerer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway