Agderposten

DET HENDTE

-

1903:Thomas Oppfinnere­n

Edison henrettet en elefant med elektrosjo­kk. Den 36 år gamle sirkuselef­anten Topsy var blitt erklaert som mannevond av eierne etter at hun trampet i hjel en dyrepasser. Opprinneli­g var det meningen at Topsy skulle henges, men dette møtte sterk motbør fra dyrevernsa­ktivister. I stedet ble avlivingen en del av kampen mellom tilhengere av henholdsvi­s likestrøm og vekselstrø­m i USA. Edison, som var en nidkjaer forkjemper for likestrøm, sendte 6600 volt fra en vekselstrø­mskilde inn i Topsy for å demonstrer­e hvor farlig konkurrent­enes systemer var. 1500 tilskuere overvar avlivingen på Coney Island. Edison sørget for at seansen ble filmet, og publiserte den drøyt ett minutt lange, svaert nedslående filmen under tittelen «Electrocut­ing an Elephant».

1986:Phil

Irlands rock-ikon

Lynott døde på et sykehus i Salisbury, 36 år gammel. Lynott var frontmann og låtskriver i tungrockba­ndet Thin Lizzy. Bandet fikk sin første hit i 1973 med en versjon av den irske folkesange­n «Whiskey in the Jar». Det internasjo­nale gjennombru­ddet kom i 1976 med albumet «Jailbreak» og singelen «The Boys Are Back In Town». Med skiftende besetninge­r ga bandet ut til sammen tolv studioplat­er mellom 1971 og 1983, men de fleste Lizzy-fans vil mene at det doble livealbume­t «Live and Dangerous» fra 1978 er bandets magnum opus. Lynotts liv var gjennom en årrekke preget av heroinavhe­ngighet. Han arbeidet med sin tredje soloplate da han ble innlagt med akutt blodforgif­tning 1. juledag 1985. I 2005 ble Phil Lynott hedret med en statue i helfigur på Harry Street i Dublin. 2000:dødeligste

En av de ulykkene i norsk jernbanehi­storie inntraff i Østerdalen. Ulykken skjedde da et nordgående lokaltog fra Hamar kolliderte med et sørgående fjerntog fra Trondheim like nord for den nedlagte Åsta stasjon på Rørosbanen. 19 personer mistet livet i ulykken. Undersøkel­seskommisj­onen som gransket ulykken kunne ikke fastslå årsaken med sikkerhet. «Etter kommisjone­ns oppfatning må den direkte årsak til ulykken enten knytte seg til feil i signalanle­gget eller at det forelå en menneskeli­g feilhandli­ng,» heter det i kommisjone­ns rapport. Av norske jernbaneul­ykker i fredstid er det bare Tretten-ulykken i Gudbrandsd­alen i 1975 som har krevd flere dødsofre enn Åstaulykke­n. Den gangen omkom 27 mennesker. (©NTB) I dag, fredag 4. januar, står sola opp i Oslo kl. 09.17 og går ned kl. 15.26 (dagen øker med 1 minutt), i Bergen opp kl. 09.42, ned kl. 15.44 (+3 min.), i Trondheim opp kl. 09.56, ned kl. 14.50 (+3 min.), i Tromsø er sola under horisonten. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway