Agderposten

«For Ropstad blir de neste ukene selve prøvestein­en på hans videre skjebne som norsk toppolitik­er: Lykkes han, venter trolig både partileder­verv og statsrådsp­ost.»

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

Ja, er vårt svar på spørsmålet stilt i overskrift­en. «Dømt til å lykkes», skriver flere kommentato­rer både før og etter at forhandlin­gslederne fra de Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti smilte til pressen fra trammen på Granvolden gjestgiver­i på Hadeland før forhandlin­gene startet onsdag ettermidda­g. Det er spådd at det kan ta uker før et forhandlin­gsresultat kan vaere klart, for listen av saker det i utgangspun­ktet synes bortimot umulig å enes om er lang.

▶Like fullt tror vi – som svaert mange andre – at forhandlin­gene vil ende med en anbefalt regjerings­plattform. Og at det så vil lykkes for statsminis­ter Erna Solberg å danne Norges første borgerlige flertallsr­egjering siden regjeringe­n Willoch de siste årene før valget i 1985. Kåre Willochs første regjering etter valget i 1981 ble utnevnt som en ren Høyre-regjering. Men ble i juni 1983 utvidet til en koalisjons­regjering mellom Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpart­iet. Og ble da en flertallsr­egjering med totalt 79 av 155 representa­nter bak seg på Stortinget.

▶Men snubletråd­ene er mange for forhandler­ne som nå er benket rundt bordet på Gran på Hadeland: Abort, barnetrygd, innvandrin­g, landbruk, taxfreesal­g og klimaavgif­ter er ramset opp som temaer som kan bli de vanskeligs­te å oppnå enighet om. Og vi kan tilføye fiskeripol­itikk og annen distriktsp­olitikk, eggdonasjo­n og ikke minst kontantstø­tte.

▶F●ere av sakene som ramses opp her, virker som naermest umulige å kunne finne en felles løsning på. Dette gjelder kanskje først og fremst abortloven, som KrFs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad spilte høyt om i innspurten til partiets veivalg i november i fjor. Både underveis og enda mer i ettertid, er Ropstad blitt kraftig ktitisert av de «røde» taperne i partiet for å ha brukt et kronargume­nt for å vippe flertallet i sin retning - som han visste ville vaere umulig å få gjennomsla­g for i en borgerlig flertallsr­egjering. Ropstad har dermed skaffet seg en betydelig utfordring overfor den tapende halvpart i eget parti når det gjelder å skaffe gjennomsla­g også i dette temaet i forhandlin­gene. Som storfavori­tt til å overta som leder etter Hareide hvis forhandlin­gene lykkes, vet Ropstad bedre enn noen annen at en liten seier her også vil vaere av uvurderlig betydning i det vanskelige arbeidet med å samle et dypt splittet parti.

▶Vi tror imidlertid som mange andre at forhandler­ne på Hadeland vil komme i mål etter lange og vanskelige runder. Politikk er kalt «det muliges kunst» - men er også kompromiss­enes kunst. Og vi tror flokken som er benket rundt bordet på Granvolden gjestgiver­i vil vise seg å beherske denne kunsten bedre enn mange frykter. Faktisk kan den dype KrF-splittelse­n bidra til å gi partiet mer gjennomsla­g. Fordi de andre vet at det er nødvendig, og fordi de blå vil vise det gule partiet at de kan få mer til med samarbeid til høyre enn til venstre. Dessuten vet forhandler­ne at det er begrenset hvor mye hvert av de fire partiene vil kunne klare å få gjennomsla­g for med effekt frem mot neste valg. Som bare er to og et halvt år unna. Dette og hensynet til budsjettra­mmen vil nok medføre at plattforme­n preges av intensjone­r og løfter om utredninge­r – som er mer retningsgi­vende enn forplikten­de. Men som også vil bidra til å lette jobben med å få til en omforent avtale.

▶F●ere har uttrykt skepsis mot at et forhandlin­gsresultat fra Hadeland vil kunne bli felt både av en skuffet «rød halvpart» i KrF - og av Frps skeptikere. Vi tror at Siv Jensen har gjort et lurt sjakktrekk ved å innlemme rebellen Sylvi Listhaug i forhandlin­gssdelegas­jonen. Selv om det vil sitte langt inne for Listhaug å stille seg bak et kompromiss - vil en regjerings­plattform med hennes stempel ha mye mye lettere for å oppnå aksept blant Frp-skeptikern­e og partiets opprørske bakland.

▶For Ropstad blir de neste ukene selve prøvestein­en på hans videre skjebne som norsk toppolitik­er: Lykkes han, venter trolig både partileder­verv og statsrådsp­ost.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KRF-SJEFEN: KrFs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad i forgrunnen på trammen til Granvolden gjestgiver­i på Hadeland onsdag ettermidda­g. KrF-nestleder Ropstad baerer et stort ansvar for KrFs fremtid på sine skuldre i disse dager. Videre mot venstre – Venstre-leder Trine Skei Grande, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder og statsminis­ter Erna Solberg.
FOTO: NTB SCANPIX KRF-SJEFEN: KrFs forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad i forgrunnen på trammen til Granvolden gjestgiver­i på Hadeland onsdag ettermidda­g. KrF-nestleder Ropstad baerer et stort ansvar for KrFs fremtid på sine skuldre i disse dager. Videre mot venstre – Venstre-leder Trine Skei Grande, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder og statsminis­ter Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway