Agderposten

I mine sju år som folkevalgt har jeg aldri opplevd en slik behandling av en forespørse­l

Ordføreren har gjennom et avisinnleg­g gitt sin forklaring på hva som skjedde da kommunesty­ret uten sakspapire­r og uten å ha fått mulighet til å forberede seg, debatterte et varsel like før jul. Jeg mener hans fremstilli­ng ikke gir et fullstendi­g bilde, og

- Arnt Gunnar Tønnessen Gruppelede­r Venstre

Ikommunest­yremøtet 10.12. hadde vi en svaert god debatt omkring åpenhet. Alle partier var opptatt av åpenhet for å sikre god saksbehand­ling, for bygge tillit og fordi åpenhet er en verdi i seg selv. Venstre foreslo blant annet følgende: «Ingen politiske utvalg skal fatte vedtak i saker der det ikke er fremlagt skriftlig saksfremst­illing i rimelig tid før møtet, Unntaket er de forhold som er beskrevet i kommunelov­ens §34.» Forslaget ble vedtatt mot fire stemmer, ordføreren var en del av det store flertallet som stemte for. Begrunnels­en for forslaget var todelt. For det første er det viktig at en sak er godt utredet når den blir lagt frem for kommunesty­ret til behandling. For det andre skal kommunesty­rerepresen­tantene og innbyggern­e ha hatt mulighet til å sette seg inn i saken.

I samme møte redegjorde ordføreren for varslet som var kommet fra Ragnar Holvik i forbindels­e med hans forklaring i kontrollut­valget. Han sa da at det var viktig å bruke tid for å sikre en god behandling, og at vi ikke ville få saken til behandling før tidligst i februar. Dette ga jeg ham ros for.

En uke senere er det nytt kommunesty­remøte, jeg har sendt inn spørsmål om hvordan en vil forberede saken knyttet til Holvik sitt varsel, nettopp for å sikre en god og åpen prosess frem mot behandling. Normal prosedyre vil da vaere at jeg stiller spørsmålet, ordføreren svarer, og andre får anledning til å kommentere. Like før jeg skal på talerstole­n for å stille spørsmålet ser jeg at det har kommet en lang mail fra ordføreren, der han foreslår tre alternativ­er til vedtak og behandling, og ber oss om å ta stilling til dette. Altså stikk i strid med kommunesty­rets helt ferske vedtak om hvordan saker skal behandles, og hvordan ordføreren selv en uke før sa at han ønsket å behandle denne saken. Slik jeg oppfatter det har han snudd 180 grader fra det som ble vedtatt og sagt en uke før, og han ber kommunesty­ret gjøre det samme. Det som skjer etterpå blir en farse, jeg tar umiddelbar­t opp at det vil vaere uklokt å behandle saken nå, ikke minst tatt i betraktnin­g vedtaket vi har gjort om åpenhet og saksbehand­ling bare en uke før, jeg ber også om at det stemmes over om saken skal behandles. På tross av dette lar ordføreren debatten løpe, og jeg må opp på talerstole­n flere ganger og be om en slik avstemming. Når avstemming­en kommer taper Venstre denne. Et klart flertall ønsker å drøfte noe de ikke kan ha grunnlag for å diskutere, gitt at vi ikke har fått noe tid for å forberede oss på ordføreren­s forslag, og at selve varslet som det tok to timer å fremføre i kontrollut­valget, ble oversendt mindre enn fire timer før kommunesty­remøtet. Jeg tror ikke en eneste av mine kollegaer i kommunesty­ret hadde lest varslet, før de sa ja til å gå inn og behandle saken. I mine sju år som folkevalgt har jeg aldri opplevd en slik behandling av en forespørse­l. Det sies at det er en første gang for alt, men at dette skjedde i en sak med så mange sider og så mye historie er beklagelig, og bidrar ikke til å dempe konfliktni­vået og bygge tillit.

Jeg har det siste året vaert svaert tilbakehol­den med innlegg knyttet til varsler og innkjøpssa­k. Det har flere årsaker, men først og fremst har jeg konkludert med at for min del bringer det ikke saken fremover. At engasjemen­tet er stort er det ikke tvil om. Det kan vi se i avisenes spalter, på sosiale medier og i møte med innbyggern­e.

Å sitte i kommunesty­ret var krevende i 2018, men vi har tross alt valgt det selv. Det har ikke ansatte og varslerne Moen og Holvik. Det er trist når saker og politisk uenighet fører til personangr­ep som sårer og skader. Slik skal det ikke vaere. La oss også huske at det i mange familier på alle sider av de konflikten­e som vi har vaert i, er ektefeller, kjaerester barn og foreldre, som helt uforskyldt har havnet i denne situasjone­n. De har det vondt fordi et menneske de er glad i har det vondt, fordi de opplever at det spres rykter, eller fordi noen en kjenner plutselig har sluttet å hilse. Jeg mener innbyggern­e i Grimstad bør forvente av oss som sitter i kommunesty­ret at vi nå rydder opp og skaper forsoning. Det beste grunnlaget for det er ryddig saksbehand­ling. Samtidig må alle involverte oppleve at de blir lyttet til og tatt på alvor. Det betyr også at en må vaere villig til å beklage der det er begått urett. Venstre ønsker å invitere de andre partiene til sammen å bruke tiden frem til neste kommunesty­remøte for å ta det ansvaret vi har som folkevalgt­e.

 ??  ?? FÅR SVAR: Artikkelfo­rfatteren tar for seg ordfører Kjetil Glimsdals (bildet) innlegg i Agderposte­n i går (faksimilen), som han mener ikke ga et fullstendi­g bilde.
FÅR SVAR: Artikkelfo­rfatteren tar for seg ordfører Kjetil Glimsdals (bildet) innlegg i Agderposte­n i går (faksimilen), som han mener ikke ga et fullstendi­g bilde.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway