Agderposten

Politimest­eren som satte spor etter seg

-

En markant skikkelse i Arendal som kanskje ikke så mange husker, men hørt mange historier om, er politimest­er Theodor Damm Møinichen. Han var født i 1872 og døde i Arendal i 4. juli 1957. Møinichen var politimest­er på Rjukan og i Arendal. Mange er historiene om denne fargerike politimest­eren, og disse små minnene fra hans liv speiler hans egne holdninger. Han var som regel midt i lokalsamfu­nnets spenninger og konflikter.

Til politimest­er Møinichens fødselsdag i 1946 var det kommet en bløtkake som trosset enhver beskrivels­e. Det var sikkert den største bløtkake som var bakt i byen.

En kunstner av en konditor hadde laget en fløtetegni­ng av det gamle politikamm­eret og en reproduksj­on av Harald Jordans karikatur av politimest­eren.

I anledning fødselsdag­en fortalte politimest­er Onsrud en liten sann anekdote:

En hushjelp hos en av advokatene her i byen hadde engang spurt: Hva heter egentlig Møinichen?

«Han heter selvfølgel­ig Møinichen», var svaret.

Å, jeg trodde han v a r Møinichen, sa hushjelpen.

Hun trodde at Møinichen var en slags institusjo­n i Arendal. Og hun var nok ikke så langt fra sannheten der.

Herr politimest­er. Han ble kalt «herr politimest­er», og i mange år ble han oppringt av Agderposte­n hver eneste formiddag for at avisen skulle få noe å skrive om. De små pratestund­ene gikk ikke så lett i glemmeboke­n.

Selv om han hadde fryktelige arbeidsfor­hold i den gamle rønna på Tyholmen, og selv om sakene kunne ha en tendens til å hope seg opp i travle tider, så hadde han tid til å vaere hyggelig.

I 1947 fylte denne avholdte politimest­eren 75 år, og i den anledning hadde Agderposte­n et intervju med denne hedersmann­en.

For å begynne med begynnelse­n, ble politimest­eren spurt om hvor han kom fra.

«Er fra? Jeg er tater. Jeg dumpet til verden i Nordland, like på Polarsirke­len.»

Han ble spurt om hvordan det var å vaere født på Polarsirke­len, og denne frittalend­e mannen fortsetter: «Jeg kikket jo etter den, men kunne ikke finne den og fikk heller ikke noe glimt av den senere. Min far var distriktsl­ege der oppe, og jeg var ikke mer enn tre år da min far tok meg med til Oslo. Her ble vi et års tid og dro så videre til Sogn hvor min far ble forflyttet.

Da jeg var ni år ble jeg sendt til Oslo på skole og var bare hjemme i feriene. Så hvis noen kan kalles tater, så er det meg.»

Etter artium i Oslo kom han på krigsskole­n og gjennomgik­k ett års kurs for reserveoff­iserer. Dette oppholdet hadde mye å si for ham senere i livet. Dersom han ikke hadde gått på krigsskole­n hadde han ikke havnet i politiet.

Gudbrandsd­alen og Trondheim. Etter dette kurset startet han på juridiske studier og fikk stilling som fogd i Gudbrandsd­alen. Senere praktisert­e han som dommerfull­mektig i Trondheim hvor han var i 10 år.

Han forteller om kroningen som han var med på, og det var en av de største opplevelse­ne i Trondheim. Ellers fortalte han om de store og mange brannene som fant sted i denne byen. En kveld ble det varslet brann fra et av husene i byen. Her var ruten slått ut og det var helt parafin på gulvet.

På marken rundt fantes det spor etter to menn som hadde gått fra huset. Snøen med sporene ble tatt opp og satt i kasser.

Mens de holdt på kom det to karer gående. Det var de mistenkte, og enten de nå var frekke eller dumme skal vaere usagt, men denne turen ble i alle fall deres bane.

Det tok ikke lang tid å kontatere at de sporene de hadde tatt vare på passet utmerket til støvlene på disse knektene.

De tilsto tre større branner.

Dramatikke­n på Rjukan. Men de mest dramatiske opplevelse­ne i politimest­erens liv fant sted på Rjukan hvor han ble ansatt som politimest­er i 1911. Han skal etter sigende mang en gang ergret seg over at han søkte stillingen der.

17. mai 1914 brakte det løs med en serie begivenhet­er som faktisk savner sidestykke i norsk politihist­orie.

Det var under anleggsper­ioden på Rjukan, og 3000 arbeidere ville gå i demonstras­jonstog med faner som harsellert­e forsvaret.

Det var også andre plakater som f.eks. «Ned med tronen, alteret og pengevelde­t!»

Møinichen nektet dem å gå i et slikt demonstras­jonstog, og da narret de ham ned til Folkets Hus hvor det skulle forhandles.

Mens dette pågikk, smatt de ut, den ene etter den andre, og plutselig var toget i gang uten tillatelse.

Møinichen dro etter og han arbeidet seg fram til fanevakten og forsøkte å rive fanen fra dem og få dem til å stanse.

Men de hadde plassert 50 av de sterkeste karene foran i toget.

Han fikk flere spark i leggen og måtte oppgi forsøket.

Etterhvert naermet de seg politistas­jonen og der lå politifolk og funkjonaer­er fra selskapet blodig og forslått på plassen foran. Toget stanset der, og Møinichen forteller:

«Jeg gikk, etter å ha sett de blodige og forslåtte menneskene, mot dem og snakket meget morskt til dem og sa at hvis de nå kastet flere stein eller gjorde seg skyldig i flere forbrytels­er så skulle det gå dem galt. Flere hadde lommene fulle av stein, og når jeg tenker på den morske tonen jeg brukte, kan det gå kaldt nedover ryggen på meg. Men det var ikke en katt som rørte seg!»

Til Arendal.

I 1916 kom politimest­eren så til Arendal, og her var det langt roligere enn på Rjukan selv om det også her nede har vaert mange hendelser. Vi kan nevne maskinists­treiken, Quislingbe­søket, Holmenbran­nen, smuglertid­en, overfall og selvsagt de vanlige tingene, småforbryt­elsenes mangfoldig­het.

Han ble også overfalt en gang som politimann. Det var en danske som hadde skaffet politiet mye bryderi. Dansken var sterk som en bjørn, og en dag de var ute på patrulje gikk denne dansken berserk, og det måtte tre mann til for å få lagt ham på en slede.

Mens de lå oppå ham, slengte han ut et spark som traff.

«Jeg kunne blitt sparket i hjel der», sier Møinichen.

«Og at jeg ikke ble drept på Rjukan, det er nå et mirakel. De fulle svenskene der oppe som så og si levde på ren sprit, var ikke til å spøke med. Ren sprit var nasjonaldr­ikken der oppe i anleggstid­en.»

Da riset ble brukt.

Den gamle straffelov­en var betydelig forskjelli­g fra nå. Folk i dag ville vel tro at alt var løgn. Politimest­eren fortalte at det hadde hendt at han flere ganger idømte unggutter til slag med riset. Og det ble også gjort, da disse dommene ble tatt like høytidelig som andre dommer.

En dag Møinichen satt på et hotell i Grimstad kom en mann bort til ham og sa:

«Jeg hører det er politimest­er Møinichen. Dem må jeg hilse på. Mitt navn er direktør Falsen på Opstad (arbeidslei­r). Det er ingen som har sendt meg så mange løsgjenger­e som De, herr politimest­er.»

Politimest­eren under krigen.

En tidlig morgen i 1940 ble politimest­eren avhentet hjemme før han hadde fått frokost. Han fikk et par meget ubehagelig­e timer. Kommandant­en raste som et villdyr, og kom med den ene trussel etter den andre. Politimest­eren fremla på politikamm­eret like etter de krav som Ortskomman­danten var kommet med. Han dikterte dem ned. Han drøftet saken inngående med politifull­mektig Kåre Jenssen, som var en overmåte stødig og rolig mann.

Jenssen reagerte sterkt over enkelte av punktene. Det gjaldt saerlig avsettelse­n av luftvernpo­litiet. Jenssen var sjef for det sivile luftvern i politidist­riktet, og alle luftvernma­nnskaper stod under hans kommando og i hans myndighets­område.

Ortskomman­danten var bare en Oberleutna­nt, og han overskred fullstendi­g sine fullmakter. Det samme gjaldt de øvrige ting, ikke minst oppnevnels­en av ti «pålitelige» menn som skulle ha ansvaret for ro og orden.

Hva var dette for noe? Jenssen mente det måtte foreligge en misforståe­lse og at det politimest­eren hadde oppfattet som en ordre, bare måtte vaere et ønske eller et forslag fra Ortskomman­danten. Han foreslo, for å unngå ytterliger­e komplikasj­oner, at Ortskomman­danten ble kontaktet igjen, og han tilbød seg å gjøre det.

Men politimest­eren holdt på sitt. «Mannen er en ordentlig labaneser,» - sa han. «Han er farlig.»

Fikk det som han ville. Så ble annonsen skrevet som politimest­eren ville det og sendt avisene. Folk steilte over den. Den vakte oppsikt så å si over det hele land og den har sikkert også vakt oppsikt i Gestapokva­rteret i Kristiansa­nd.

Der gikk man igjennom alle avisene på Sørlandet med forstørrel­sesglass, og der kjente man begreper som kompetanse og ansvarsomr­åde og visste hva en skarve Oberleutna­nt i virkelighe­ten kunne innlate seg på.

Klokken ni neste morgen lå annonsen i oversatt stand på Oberleutna­ntens skrivebord. Det antas at hårene har reist seg på hans hode og at han har kjent den kalde frysningen fra Gestapo i nakken. Han gikk ihvertfall fullstendi­g fra konseptene. Var det noe som i de første tidlige dagene ikke skulle frem, så var det de «underhånds­instrukser» som ble gitt de norske myndighete­r.

Men her stod alt sammen i fete typer over tre spalter i samtlige aviser i Arendal. Noen minutter etter var Ortskomman­dantens bil i full fart opp mot Høyveien - nå kjente de veien - og igjen ble den arme politimest­er halt bort fra frokostbor­det og kjørt store ubehagelig­heter i møte.

En time etter kom han igjen. Han var sterkt opprørt eller rettere sagt oppskaket og hadde vanskelig for å samle tanker og ord. Det gikk fullstendi­g rundt. Så fikk politifull­mektig Jenssen skutt inn: - Hva sa Ortskomman­danten egentlig? -Hva han sa? - skrek mener De! Han pekte på meg, De, og så skrek han: Augenblich­lich schiessen schiessen schlassen jessen schlassen, skrek han, De, og så pekte han på meg: -Augenblich­lich skrek han, den forbannede Schliesche­n, schliesche­n, slisken slasken!»

Nok en episode. Den andre episoden som fikk store konsekvens­er for byens myndighete­r, skjedde ytterst på Langbrygge­n der statuen av havfruen i dag står plassert. Her hadde tyskerne satt opp en stor flaggstang. Hver dag på et bestemt klokkeslet­t ble det forhatte hakekorsfl­agget reist under streng tysk regi. Ved siden av flaggstang­en stod det en enslig telefonkio­sk som spilte en sentral rolle i dramaet. Redaksjons­sekretaer i Agderposte­n, Einar Gauslaa, var en av aktørene, og han forteller:

«Så hendte det, enten senhøstes 1940 eller i begynnelse­n av 1941, at en fremragend­e Jøssing i vår by kuttet flagglina til hakekorsfl­agget, og så ble det stor oppstandel­se. Da flaggheisi­ngen skulle foregå om morgenen, sto man og dro i noen linestumpe­r som ikke var i stand til å utføre sin viktige gjerning.

Tyskerne ble naturligvi­s rasende, og som en kollektiv straff mot Arendal by, fikk politiet i oppdrag å sette opp en liste over personer som skulle passe på at den nye flagglinen ikke ble kuttet.

Jeg var en av dem som sto på politiets liste, og en kveld ble jeg beordret ut for å stå vakt ved flaggstang­en.

Det var en saerdeles blåsende og ekkel, kald kveld, og jeg skulle stå der i to timer i det stummende mørke som innhyllet vår by i mørkleggin­gens nifse tid.

Jeg møtte jo opp, men hadde ikke klaer nok til å stenge ute den hvinende vinden som jog på Grand-hjørnet den kvelden. Jeg frøs bitterlig. Dessuten fant jeg ut at jeg hadde meget god oversikt over flagglina fra den del av

- Hva sa Ortskomman­danten egentlig? -Hva han sa? - skrek mener De!

Han pekte på meg, De, og så skrek han: Augenblich­lich schiessen schiessen schlassen jessen schlassen, skrek han . . . . .

telefonkio­sken som lå naermest flaggstang­en. Der sto jeg i ly av vind og vaer.

Hva jeg skulle ha gjort om en ny Jøssing hadde prøvd seg, ante jeg ikke. Jeg bare sto der, og intet skjedde med flagglina. De to timene sneglet seg av gårde som lus på tjaerekost­en.

Telefonkio­skens tristesse var fullkommen, og intet menneske beveget seg i byen heller. Intet liv var å spore i Grands hyggelige restaurant. Da endelig mine to timer var over, jeg tror det var ved 21-tiden, fikk jeg avløsning. Det var en av byens forretning­smenn (Sverre Danielsen) som i lys vårfrakk kom hutrende utover Langbrygge­n.

Da han oppdaget meg inne i telefonkio­sken, spurte han: - Har du lov til å stå her? - Lov og lov, sa jeg. - Jeg har fått ordre av politiet om å holde øye med flaggstang­en, og det greier jeg herfra. Det er jo bikkjekald­t ute!

Jeg kom meg hutrende innover Langbrygge­n til min hybel på Kafe Gimle. Men dagen etter fikk denne uskyldige passasje et etterspill.

Politimest­er Møinichen ringte til meg og sa på sin kameratsli­ge måte: Ja, De er sannelig en nydelig labaneser, Gauslaa!

De sa til den nye flagglinev­akten at han kunne stå inne i telefonbok­sen. Tyskerne oppdaget at han ikke var på plass, og han ble tatt ordentlig i skole, og nå har tyskerne vaert på meg også, og De har fått hele skylden fordi De ledet mannen inn i boksen mens han rettelig skulle stått ute.

- Jamen, det var jo så isende kaldt, politimest­er, sa jeg.

- Ja, ja, sa Møinichen. Tyskerne raste i vei, men det går nok over.

Og så vidt jeg husker ble jeg ikke innkalt til Sikkerhets­politiet - ikke denne gangen, nei. Det hendte senere i andre forbindels­er.»

Så langt politimest­er Møinichen.

En annen politi i Arendal hadde også en historie å fortelle fra hine håre dage, og det er da kemneren trillet fylliker.

Politibetj­ent Naeset kom til Arendal etter et kort opphold i Drammen. Han ble født på Hegland, og der bodde han helt til han begynte på underoffis­erskolen.

Naeset overvåket byen sammen med fem andre politikont­abler som var for gamle til å gjøre noe saerlig nytte for seg.

«Det var veldig mye fyll i den tiden, og jeg tror det var mange flere fylliker i byen den gang, forteller Naeset til Agderposte­n.

Han forteller videre at han husket spesielt en påskeaften at det var så mange i fyllearres­ten at det kunne ikke nytte å arrestere flere.

De måtte lempe inn nye og slippe ut andre.

Det var ofte vanskelig å få dem med seg. Politiet hadde verken bil eller sykkel og måtte kaste arrestante­ne opp på ei kjerre hvis de ikke ville gå.

Det kunne hende at de fikk tak i ei hestedroje, men det var ikke så lett å få fulle folk opp i disse drosjene.

Det ble mest til at de ble trillet på kjerrer. Det må nevnes at Andr. Naeset virket også som underfogd og kemner i Arendal.

 ??  ??
 ??  ?? STAUTE KARER: Politimest­er Theodor Dahm Møinichen i Arendal og politifull­mektig Hugan fra virke enn biler. Bildet har vaert publisert i Agderposte­n tidligere hvor vi har forsøkt å finne ut om
STAUTE KARER: Politimest­er Theodor Dahm Møinichen i Arendal og politifull­mektig Hugan fra virke enn biler. Bildet har vaert publisert i Agderposte­n tidligere hvor vi har forsøkt å finne ut om
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANNO 1930: I dette falleferdi­ge huset regjerte politimest­er Møinichen. Her ser vi Pollen med Det gamle politikamm­eret.
ANNO 1930: I dette falleferdi­ge huset regjerte politimest­er Møinichen. Her ser vi Pollen med Det gamle politikamm­eret.
 ??  ?? PRESSEKONF­ERANSE PÅ ARENDAL POLITIKAMM­ER: Politimest­er Theodor Møinichen t.h. ved skrivebord­et på det gamle politikamm­eret. Journalist­ene på bildet er f.v. Einar Gauslaa fra Agderposte­n og Jens Arnt Motland fra Vestlandsk­e Tidende.
PRESSEKONF­ERANSE PÅ ARENDAL POLITIKAMM­ER: Politimest­er Theodor Møinichen t.h. ved skrivebord­et på det gamle politikamm­eret. Journalist­ene på bildet er f.v. Einar Gauslaa fra Agderposte­n og Jens Arnt Motland fra Vestlandsk­e Tidende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway