Agderposten

Vi må kreve at rassikring prioritere­s

-

Rett før nyttår skjedde det igjen: 100 kubikkmete­r steinmasse­r raste ut fra en fjellskjae­ring i E18 ved Songe i Tvedestran­d om ettermidda­gen 29. desember. Bilen til Gaute Haftor Sørensen traff raset og ble ødelagt. Til alt hell kom verken han selv eller andre i bilen fysisk til skade.

▶«Ska● vi unngå ras i fremtiden, må det gjøres noe», sier geolog Ole Nesse i Statens vegvesen til Agderposte­n etter å ha undersøkt rasstedet. Han konstatere­r at fjellskjae­ringen består av oppsprukke­t fjell. I løpet av de naermeste ukene vil Statens vegvesen ta en avgjørelse om hva som skal skje på stedet, og når.

▶Vi forventer at rasstedet blir skikkelig sikret, og at det skjer raskt. At det snart kommer en ny motorvei mellom Arendal og Tvedestran­d, må ikke føre til at sikring av veien her blir nedpriorit­ert. Den skal fortsette å gjøre nytte som en lokalvei med ganske mye trafikk også etter at ny E18 åpnes.

▶Agderposte­ns arkiv forteller at det også for 12 år siden gikk et ras ut i E18 på samme sted. Den gang kom verken biler eller folk til skade, og raset var noe mindre. Samtidig opplyser veivesenet at de har registrert flere mindre ras her tidligere. Også en rekke andre steder langs dagens E18 har det gått steinras uti veibanen de siste årene, heldigvis uten at mennesker er kommet alvorlig til skade.

2012 stilte nåvaerende naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) som stortingsr­epresentan­t fra Telemark spørsmål i Stortinget­s spørretime til davaerende samferdsel­sminister Marit Arnstad (Sp). – Er det forsvarlig at Vegvesenet ikke sikrer svaert rasfarlige strekninge­r fordi de ikke har midler, og er etter statsråden­s mening «mangel på midler» en forsvarlig forklaring på hvorfor slike strekninge­r ikke blir sikret? spurte Røe Isaksen i september 2012 etter at det var gått et ras ut i E18 mellom Gjerdemyra og Tangenkrys­set i Kragerø. «Visste at veien var rasfarlig», lød overskrift­en Røe Isaksen viste til i avisen Varden, som hadde intervjuet en seksjonsle­der i veivesenet etter raset.

▶Veivesen-●ederen opplyste at det hadde gått ras på stedet tidligere, men at da ble besluttet ikke å foreta seg noe. «Det ble gjort en helhetsvur­dering i samråd med våre geologer, og vi mente at det likevel burde vaere forsvarlig å kjøre der. – Det er også er spørsmål om penger. Vi har ikke midlene», uttalte seksjonsle­deren. I svaret fra davaerende samferdsel­sminister, ble det lovet at det ved slike større ras for fremtiden skulle utføres sikringsar­beider dersom det ble ansett nødvendig, uavhengig av om det fantes konkrete bevilgning­er.

▶Nå forventer vi at samme resonnemen­t følges for rasstedet ved Songe. Og for lignende, rasutsatte steder. Det finnes også utvilsomt penger til formålet: Etter at posten til skredsikri­ng av riksveier er økt med over 400 millioner fra i fjor, er det nå nesten 1,1 milliarder kroner på kontoen til slike tiltak nasjonalt for 2019. Til rassikring av fylkesveie­r er det i årets statsbudsj­ett satt av 777 millioner kroner, som er det samme som i fjor. Her er pengene fordelt til fylkene, og oversikten viser at Sogn og Fjordane får mest med 208 mill. Vest-Agder og Telemark kommer nederst på listen med 20,4 og 19,4 mill. – mens Aust-Agder er i dårlig selskap med Oslo, Rogaland, Vestfold og Østfold – og får ingenting.

▶Med denne stemoderli­ge behandling­en ved fordeling av rassikring­spengene til fylkesveie­r i mente, må vi kunne kreve at dagens E18 blir prioritert for nødvendig rassikring – før deler av den nedklassif­iseres til fylkesvei.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD. ?? RAS STENGTE E18: Her ved Songe i Tvedestran­d raste om lag 100 kubikkmete­r stein ut fra en fjellskjae­ring. En bil ble rammet, men ingen personer kom til skade. E18 var stengt fra lørdag ettermidda­g til mandag morgen.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD. RAS STENGTE E18: Her ved Songe i Tvedestran­d raste om lag 100 kubikkmete­r stein ut fra en fjellskjae­ring. En bil ble rammet, men ingen personer kom til skade. E18 var stengt fra lørdag ettermidda­g til mandag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway