Agderposten

Stian (11) reddet av stokk da han gikk gjennom isen i elv

Ta barna ned til islagte vann og vis dem hvorfor det kan vaere farlig, lyder oppfordrin­gen fra ekspertene. Det fikk Stian og Hilde Hansen Smeland i Åmli erfare.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Vi var på tur i skauen, og skulle ned for å se på en beverplass. Han sto på kanten ved elva, og plutselig knakk bare alt, forteller Hilde Hansen Smeland til Agderposte­n.

Tatt av vannet

Det var sist søndag at hun var ute på tur i Homdrom i Åmli, i naerheten av familiens hjem. Like ved elva er det en beverplass som mor og sønn besøker fra tid til annen. Denne søndagen ville Stian plukke med seg noen av stokkene og ha på rommet sitt. Elva var ikke islagt, men det var snø og is i vannkanten.

– Vannet var ikke så dypt, jeg hadde stått der. Men han er jo ikke så høy, så han sto plutselig med vann til brystet, forteller mamma Hilde.

Og med tunge vinterklae­r på seg og strømninge­r i bekken, mistet sønnen balansen og fulgte med vannet nedover. Da var mamma kjapp.

– Jeg tenkte egentlig ikke. Jeg prøvde bare å få tak i ham. Jeg holdt heldigvis en stokk som jeg fikk ham til å ta tak i. Hvis ikke jeg hadde hatt den, hadde jeg hoppet uti selv, forteller Hilde Hansen Smeland.

Småsjokk og rask puls

Da hun omsider fikk gutten sin på land, var han skjelven og redd. «Han var i småsjokk, med raskeste pulsen jeg hadde kjent, men etter noen dype åndedrag tok vi fatt på hjemveien» skrev hun i et innlegg hun la ut på Facebook etter den dramatiske hendelsen. Mor og sønn tok fatt på veien hjem, og takket vaere ullsokker fikk Stian noe varme i seg før de kom hjem.

– Hadde han vaert alene der, hadde det ikke gått greit, sier Hilde, som understrek­er at sønnen ikke har vaert der nede uten oppsyn tidligere.

Advarer mot utrygg is

Tirsdag publiserte Østre Agder brannvesen et innlegg på Facebook der de advarte mot nettopp utrygg is. «ØABV har i går og i dag øvet overflater­eddere og dykkere på isen i både Risør og Arendal. Isen ser unektelig fin og innbydende ut, men isen er svaert tynn og på ingen måte trygg for noen. Vi ber folk vaere spesielt oppmerksom­me, med et saerlig fokus på barns lek og aktivitet i naerheten av vann/is. Ta gjerne en ekstra prat med barna for å forsikre om at dette respektere­s. Brannvesen­et ønsker ingen oppdrag på eller under isen, og ber enkelt og greit om at det styres unna ferdsel på isen i disse dager» skriver de.

På varsom.no, som er et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), Statens vegvesen og Meteorolog­isk institutt, finner man oppdaterte isvarsler. For Agder og Rogaland heter det for perioden 4. – 11. januar at «det har vaert mye vaer og mildt i lavereligg­ende skogsområd­er den siste uka. Saerlig i Rogaland og Vest-Agder har mildvaeret gått høyt og det har vaert sterk vind. Alt regnet og smeltingen fører til overvann, at isen løsner fra land og at osene utvider seg som følge av økt vannføring. I vest, har flere av de lavereligg­ende vannene åpnet seg igjen pga. sterk vind første nyttårsdag».

På nettsiden finner man også råd for ferdsel på is på denne årstiden. Blant annet pekes det på at det alltid er utrygg is der vann strømmer. I perioder med regn og snøsmeltin­g kan områdene med farlig is bli betydelig større.

– Magnet på utforskend­e barn

Nylagt is er også en magnet på utforskend­e barn, og at det er viktig å laere barna iskunnskap.

«Mange bor naer en liten pytt eller elv som islegges. Ta barna med til isen og vis dem hvorfor det er farlig. La de holde hånda i vannet og kjenne hvor fort de blir kalde. Hell vann på isen og vis hvor glatt den blir, så de skjønner hvorfor de ikke vil klare å komme opp igjen av hullet uten hjelp» heter det blant annet.

Påminnelse og minne for livet

Hendelsen i Åmli sist søndag ble en oppvekker for familien Hansen Smeland.

– Spesielt for hans del ble det en påminnelse om at man ikke skal gå utpå all slags is og forsøke og hoppe på den. Han er nok lei mitt mas om det, men nå fikk han erfare det selv, sier mamma Hilde.

– Det ble en nyttig laerdom når alt kom til alt, legger hun til, og forteller at sønnen har det helt fint i dag og ikke har fått noen senskader etter det ufrivillig­e isbadet.

Stokken som ble redningen for 11-åringen skal bli klesopphen­g hjemme.

«Den har gitt oss et minne for livet! Nå: kakaotid–og klestørk!» avsluttet Hilde Facebookin­nlegget sist søndag.

 ??  ??
 ??  ?? STOKK BLE REDNING: Her står Stian Hansen Smeland (11) med stokken som mamma Hilde om kort tid skal bruke for å redde ham opp av iskaldt vann.
STOKK BLE REDNING: Her står Stian Hansen Smeland (11) med stokken som mamma Hilde om kort tid skal bruke for å redde ham opp av iskaldt vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway