Agderposten

Full gjennomtre­kk i kulturstue­n

Gravemaski­nen har smuldret opp det som skal bli kommunens nye kulturelle storstue.

- Kilden kobles til Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Om et års tid skal kulturskol­eelever lage lyd på rommene i Kanalgårde­n, men akkurat nå er det maskiner som lager lyd – og den holder seg ikke inne i noe rom. For det er full gjennomtre­kk i Statens hus nå. Alle vinduer er borte, en del vegger likeså. De fleste spor etter postkontor og politi er forduftet.

Historikk

På Wikipedia finner vi dette om huset: «Statens hus er en fredningsv­erdig bygning i etterkrigs­tidens funkisstil beliggende på Tyholmen i Arendal sentrum. På 1960- og 1970-tallet rommet bygget de viktigste statlige funksjoner i Arendal: Post, politi og rettsvesen. Bygningen ligger vegg i vegg med vernet trehusbeby­ggelse fra 1700-tallet, og har vaert et omstridt objekt i flere saker.

Bygget ble tegnet av det lokale arkitektko­ntoret Ugland & Thorne og sto ferdig i 1961, med det nyopprette­de Statens bygge- og eiendomsdi­rektorat som byggherre. Bygningen ligger med hovedfasad­en mot Kanalplass­en, som tidligere gikk under navnet Posthuspla­ssen.

Skulle fredes

Bygningen var i Landsvernp­lan for justissekt­oren fra 2011 plassert i verneklass­e 1 og det var dermed forutsatt at det skulle fredes etter kulturminn­eloven.

Riksantikv­aren beskrev Statens hus i Arendal som tidstypisk og saerpreget, og et sentralt plassert signalbygg som både skiller seg ut og glir godt inn i øvrig bybebyggel­se.

I januar 2014 ble fredningss­aken fremmet.

Så ble den stoppet av Riksantikv­aren fordi Arendals politikere ønsket at kommunen skulle ha frie hender når de overtok bygningen.

I september 2018 vedtok Arendal bystyre å inngå leieavtale­n med Kanalgårde­n AS for å lage et kultur- og aktivitets­hus i byen. Avtalen koster Arendal kommune om lag 100 millioner kroner over en 20-årsperiode.

Kilden ved siden av Kanalgårde­n skal bygges om, slik at lokalene kobles sammen.

– Begge byggene vil ha barn og unge som primaer målgruppe, men det blir lokaler som kan brukes på tvers av generasjon­er, har kultursjef Linda Saetra sagt tidligere.

Det blir blant annet kafé, konsertlok­ale og blackbox for scenekunst.

 ??  ?? GJENNOMTRE­KK: Vinduene er borte og bildet kunne like gjerne vaert tatt i en krigsraser­t by.
GJENNOMTRE­KK: Vinduene er borte og bildet kunne like gjerne vaert tatt i en krigsraser­t by.
 ??  ?? KALENDER: 24 vindusrute­r – her var det for en del år siden adventskal­ender med hjerter i vinduene.
KALENDER: 24 vindusrute­r – her var det for en del år siden adventskal­ender med hjerter i vinduene.
 ??  ?? DET GRAVES: Gravemaski­nen står midt inne i skallet av bygget.
DET GRAVES: Gravemaski­nen står midt inne i skallet av bygget.
 ??  ?? FRA KIRKEN: Utsikt fra Trefoldigh­etskirken.
FRA KIRKEN: Utsikt fra Trefoldigh­etskirken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway