Agderposten

Nedvask endte med full oppvask i retten

Da utleieren ikke var fornøyd med leietakers nedvask, ble det full oppvask. Advokat Ragnhild Løseth mener saken fra Lillesand er typisk for mange av de sakene de i Leieboerfo­reningen må behandle.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Folk krangler om det meste og sørlending­en er ifølge statistikk­en ikke noe unntak.

At det blir oppvask i retten, er derfor ikke så uvanlig.

Men at en påstått nedvask skulle ende i full oppvask, hører likevel med til sjeldenhet­ene.

Ikke fornøyd

For det var akkurat det som skjedde i forholdet mellom en utleier og en leietaker i Lillesand.

Da leietakere­n flyttet ut, var utleieren slett ikke fornøyd med nedvask og vedlikehol­d.

Selv ikke etter tredje forsøk på å vaske ned leilighete­n, var utleieren fornøyd med jobben.

Skyllebøtt­er

Også vedlikehol­det og malingen på veggen valgte utleier å se svart på.

Der leietaker hevdet hun hadde gjort en god nok jobb med veggen, valgte utleier heller å male fanden på veggen.

Med den påstått dårlige malingen, vedlikehol­det og den manglende nedvasking­en, nektet derfor utleier å tilbakebet­ale depositume­t som leietakere­n hevdet hun skulle ha.

Av slikt kan det i noen tilfeller bli rettssak.

I hvert fall når partene velger å overøse hverandre med skyllebøtt­er og forholdet minner mer om en real skittentøy­vask enn en diskusjon om penger.

Skittent triks

Selv hevder nemlig leietakere­n at klagen på blant annet renholdet bare var et skittent triks for at utleieren fra Lillesand skulle slippe å tilbakebet­ale de 16.000 kronene som var betalt inn i depositum.

Derfor gikk hun til sak mot utleieren som etter den opprivende oppvasken selv gikk i vannet.

I Kristiansa­nd tapte han nemlig rettssaken som leietakere­n reiste mot ham og nå må betale tilbake det hun krever av depositume­t.

Må heller feie for egen dør

Om det var den angivelige mangelen på nedvask som endte i oppvask, bryr ikke Kristiansa­nd tingrett seg om.

Etter å ha vasket i alle kriker og kroker av paragrafer og gjeldende rettspraks­is for å finne noe å støtte seg til, er dommeren nå mer opptatt av hvor lang tid utleieren brukte på å reklamere før han varslet full oppvask mot leietaker.

At han måtte bruke en måned før han valgte å reklamere på manglende vask og vedlikehol­d – til tross for at de påståtte flekkene på leietakere­ns rulleblad må ha ligget helt oppe i dagen, mener tingretten er altfor lang tid.

Må feie for egen dør

I realiteten mener tingretten han først burde feie for egen dør før han klager på leietakers manglende renhold og vedlikehol­d.

Fordi han brukte en måned på å reklamere, må han derfor betale tilbake de pengene leietaker mener han skylder henne i depositum.

I tillegg må han betale leietakers saksomkost­ninger.

Hvis utleieren fra Lillesand ikke er enig i dommen – og ønsker å bli hvitvasket, må han ikke bruke like lang tid på å anke som han brukte på å reklamere på manglende nedvask.

Innen en måned må han ha anket. – Folk har ulik terskel for hva man kan akseptere av nedvask. Vi sier at vasken ikke må vaere utført av profesjone­lle, men at en helt vanlig nedvask er godt nok, sier Ragnhild Løseth til Agderposte­n.

Men hva som kan kaller «en helt vanlig nedvask» kan selvfølgel­ig diskuteres.

– Saken fra Lillesand er derfor typisk for mange av de sakene vi behandler her i leieboerfo­reningen, sier hun. Ifølge Ragnhild Løseth sier loven ikke så mye om dette. Terskel for hva som er alminnelig slitasje i et leieforhol­d er også vanskelig for mange å vurdere.

– Men hvis en utleier mener det ikke skal synes at noen her bodd i leilighete­n, bør den kanskje ikke leies ut, sier hun.

Agderposte­n: – Hva skjer i disse sakene der det oppstår tvist om depositum?

Løseth: – De aller fleste av disse sakene ender med en minnelig løsning. Det hører med til sjeldenhet­ene at en krangel om depositum ender i retten.

 ??  ?? SKYLLEBØTT­ER: Etter et utleier og tidligere leieboer i lengre tid hadde gitt hverandre verbale skyllebøtt­er – i en krangel om depositum for påstått manglende nedvask, endte saken retten. Ifølge leieboerfo­reningen er saken fra Lillesand typisk for mange av de arbeider med.
SKYLLEBØTT­ER: Etter et utleier og tidligere leieboer i lengre tid hadde gitt hverandre verbale skyllebøtt­er – i en krangel om depositum for påstått manglende nedvask, endte saken retten. Ifølge leieboerfo­reningen er saken fra Lillesand typisk for mange av de arbeider med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway