Agderposten

- Bruk alltid leiekontra­kt

Forbrukker­ådet har utarbeidet ti gode råd til deg som skal leie bolig.

-

1: Bruk alltid kontrakt. Du kan bruke Forbrukerr­ådets husleiekon­trakt

2: Ikke betal usett, eller uten å ha skrevet kontrakt.

3: Sjekk hva husleien dekker – dekker den f.eks. strøm, vann og avløp, internett og kabel-tv? 4: Undersøk hvilke vedlikehol­dsplikter du har.

5: Vaer obs på oppsigelse­stiden. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelse­sfrist. Det er mulig å avtale at du bor i leilighete­n fra en bestemt dato til en annen, men da må utleier ha en god grunn til det. Hvis ikke, skal kontrakten vaere på minimum tre år. Det er unntak for hybler og sokkelleil­igheter når utleier bor i huset, da sier regelen ett år.

6:Krev depositumk­onto – sett ikke pengene inn på utleiers private konto. Utleiere kan ikke kreve at depositum skal dekke mer enn seks måneders husleie. Depositum skal settes på egen depositums­konto, og den skal stå i ditt navn. 7: Ikke kjøp garanti.

8: Gå gjennom boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting. Lag inventarli­ste hvis du leier møblert.

9: Unngå å påta deg ansvar for et bofellessk­ap. Skal du leie sammen med andre, er det smart å ha hver sin individuel­le kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt hvor alle navnene står.

10: Blir du og utleier uenige, kan du enten gå til konfliktrå­det, forliksråd­et, eller til husleietvi­stutvalgen­e i Oslo, Trondheim eller Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway