Agderposten

Rapport-utkast brukt

Da bystyrets flertall sa ja til riving på Jomfruholm­en, var det med bakgrunn i en foreløpig tilstandsr­apport. Det hadde ingen betydning for utfallet, mener Pål Koren Pedersen som stemte for riving.

-

Nå kommer klagen på rivningsve­dtaket opp i kommunepla­nutvalget. Det er Fortidsmin­neforening­en i Aust-Agder som står bak klagen på vedtaket om å godta riving. Det ble fattet med 21 mot 18 stemmer, men ble ikke punktum for den lange og svaert omstridte byggesaken til huseier Ole G. Ottersland.

Han signaliser­te tidlig etter kjøpet av den markante eiendommen i Galtesund, at planen var å rive og bygge nytt bolighus der.

Blant det omfattende materialet som forelå til bystyrets behandling 1. november i fjor, var også den byggteknis­ke rapporten som Multiconsu­lt utarbeidet i 2014.

Blant punktene Fortidsmin­neforening­en anfører i klagen, er at den rapporten bystyret fikk som en del av saksgrunnl­aget, var det usignerte utkastet til rapport, og ikke den endelige og signerte rapporten.

I den endelige rapporten blir det påpekt at huset er vurdert uskikket som bolig dersom det forutsette­s at også underetasj­en skal brukes til boligareal.

I utkastet til rapport er ikke dette presisert, og klageren mener dette kan ha hatt betydning for utfallet i bystyret.

– Vi gjorde en totalvurde­ring

Venstres gruppelede­r Pål Koren Pedersen men det ikke har hatt noen betydning for Venstres stemmegivn­ing.

– Nei, uavhengig av hvordan kjelleren skal disponeres, er det en totalvurde­ring av husets tilstand som lå til grunn for vår stemmegivn­ing. Det forligger dessuten nyere dokumentas­jon enn rapporten fra 2014. Det er også store skader i resten av huset, som råte og porøse teglstein blant annet. Vi mente i bystyret at så mye skiftes ut, at det ikke vil vaere mye igjen av det opp- rinnelige huset. Da ville det uansett bli en kopi, sier Koren Pedersen.

Han viser til løsningene med Grandgårde­n, hvor elementer fra de tidligere bygningen tas opp i den nye, og spiler tidsånden fra den tiden. Han står fast på at det er bedre løsning i dette tilfellet.

Fortidsmin­neforening­en er svaert kritiske til premissene for Multiconsu­lts konklusjon. De mener det er uakseptabe­lt å stille som betingelse at et hus fra 1865 skal ha en underetasj­e som kan benyttes som oppholdsro­m, og som i dette tilfelle, tilfredsst­ille de nyeste byggteknis­ke forskrifte­ne (TEK10).

De mener at med slike betingelse­r har ikke huset en sjanse. – Kulturminn­eseksjonen burde tatt et tydelig oppgjør med rapporten på et prinsipiel­t grunnlag, mener klager, som viser til at det ble påpekt i et brev fra seksjonen. Selv viser de til at for en kjeller uten beboelse, kan fukt utbedres og varmebehov­et dekkes på andre måter enn ved isolasjon.

Rådmannen skriver i sine kommentare­r at uttalelsen fra fylkeskomm­unen balanser dette på en god måte, slik at beslutning­stakerne ikke er låst til verken det ene eller det andre.

At det er et usignert utkast med en annen formulerin­gen enn den endelige signerte rapporten, som fulgte saken i bystyret, mener klager er en saksbehand­lingsfeil. At det usignerte utkastet er datert senere enn det opprinneli­ge blir også påpekt. Men det er en skrivefeil og riktig dato står påført unntatt på innledning­en der det står 30. mai i stedet for 30. april.

Skulle hatt signert utgave

Rådmannen bekrefter at det er den usignerte versjonen som har vaert grunnlaget for vurderinge­ne. Saksbehand­ler skulle ha etterspurt en signert utgave.

Til kommunepla­nutvalgets møte onsdag foreligger begge versjonene.

Blant øvrige punkter som påpekes av klager, er også det som oppfattes som misbruk av Riksantikv­aren som autoritet. Foreningen viser til at det i dokumenten­e henvises til Riksantikv­aren og at det gis inntrykk av at direktorat­et støtter vurderinge­n som er gjort i Multiconsu­lts rapport.

Det mener rådmannen ikke er tilfelle. Riksantikv­aren har ikke tatt stilling til spørsmålet om riving. Rådmannen mener det er kun er tatt stilling til om rapporten gir et hensiktsme­ssig bilde av byggets tilstand.

Etter klagebehan­dling i kommunepla­nutvalg og bystyre, går

 ??  ?? NY RUNDE FOR MYE OMTALT HOLME: Klagen over rivevedtak­et på Jomfruholm­en skal behandles i kommunepla­nutvalget i dag, og deretter i bystyret. Da vedta
NY RUNDE FOR MYE OMTALT HOLME: Klagen over rivevedtak­et på Jomfruholm­en skal behandles i kommunepla­nutvalget i dag, og deretter i bystyret. Da vedta

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway