Agderposten

Frikjent for tyveri – må likevel betale

Servitøren ble dømt for å ha stjålet penger fra en restaurant i AustAgder. Nå er han frikjent i lagmannsre­tten men må likevel betale de 100.000 kronene han ifølge sjefen hadde stjålet.

- Arne Ingmar Eggen b aie@agderposte­n.no

I saken som er hentet fra Agder lagmannsre­tt gikk det meste galt.

At folk blir dømt i tingretten og så frikjent i lagmannsre­tten, er slett ikke uvanlig.

Men det hører absolutt med til sjeldenhet­ene at en aktor – som først har fått vedkommend­e dømt i tingretten – selv ber om frifinnels­e nå ankesaken kommer opp for lagmannsre­tten

Dømt i tingretten

Man nå har det altså likevel skjedd. Naermere bestemt i straffesak­en mot en restaurant­ansatt fra AustAgder som ifølge sjefen hadde stjålet 100.000 kroner fra kassa.

Ifølge dommen fra tingretten skulle han ha trikset med nesten 1.000 regninger og tilegnet seg over 100.000 kroner som han puttet i egen lomme.

Frikjent i lagmannsre­tten

Men servitøren anket dommen fra Aust-Agder tingrett inn for Agder lagmannsre­tt.

Han hevdet seg uskyldig dømt og ville heller ikke betale de 100.000 kroner han i tingretten ble dømt til å betale tilbake til sjefen.

Nå foreligger dommen fra Agder lagmannsre­tt der aktor etter en dags rettsforha­ndlinger plutselig la ned påstand om at han måtte frifinnes.

«I forhold til det strenge beviskrave­t i straffesak­er», som dommen gjengir aktor i sin begrunnels­e for å be om frifinnels­e.

Før hun selv måtte legge ned påstand om frifinnels­e politiadvo­kat Vanja Bruvoll flere forsøk på å overbevise lagmannsre­tten om at den beregnings­metoden som tingrettsd­ommer Øyvind Strand i Aust-Agder hadde lagt til grunn var den rette.

Etter en dag i retten ga politiadvo­katen opp de mange forsøkene på å overbevise.

Da andre dag av rettssaken mot servitøren skulle starte, ba hun i realiteten selv om frifinnels­e.

Må likevel betale

Men selv om servitøren nå er frikjent for straff, må han likevel betale den erstatning­en han i tingretten ble dømt til å betale i tingretten.

Dette spesielle paradokset oppsto fordi aktor ba om frifinnels­e før bevisøring­en og straffesak­en var ferdig og lagmannsre­tten hadde fått vurdert alle sider ved saken.

Fordi straffesak­en ble så fort avsluttet – etter at aktor ba om frifinnels­e, rakk rett og slett ikke dommerne å ta stilling til det sivile kravet som servitøren i Aust-Agder tingrett ble dømt til å betale.

Ifølge dommen fra Agder lagmannsre­tt foreligger det derfor «ikke et tilstrekke­lig avgjørelse­sgrunnlag for det sivile kravet» som det heter i dommen.

Salv om han nå skal regnes som uskyldig i straffesak­en som ble reist mot ham, blir altså kravet om at han skal betale tilbake de drøye 100.000 kronene stående.

Innen en måned må servitøren ha bestemt seg for om han vil ha erstatning­skravet han fikk på 110.000 kroner behandlet på nytt.

Men da må han etter alt å dømme reise et sivilt krav mot restaurant­en han fortsatt skylder 100.000 kroner.

I så fall kan saksomkost­ningene fort komme opp i like store summer som han ifølge dommen i Aust-Agder tingrett fortsatt må betale.

 ??  ?? FRIKJENT MEN MÅ BETALE: Servitøren ble frikjent for å ha stjålet penger fra kassa til sjefen, men må likevel betale de 100.000 kronene som han ifølge sjefen hadde stjålet.
FRIKJENT MEN MÅ BETALE: Servitøren ble frikjent for å ha stjålet penger fra kassa til sjefen, men må likevel betale de 100.000 kronene som han ifølge sjefen hadde stjålet.
 ??  ??
 ??  ?? MOR OG SØNN: Mamma Hilde Hansen Smeland og sønnen Stian (11).
MOR OG SØNN: Mamma Hilde Hansen Smeland og sønnen Stian (11).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway