Agderposten

Ny runde i retten med katolsk medlemsjuk­s

Oslo katolske bispedømme vil ha ny beregning av statsstøtt­en, basert på reelle medlemstal­l, ikke den kritiserte «telefonkat­alogmetode­n».

-

Fylkesmann­en har krevd 40,6 millioner kroner tilbakebet­alt, og bispedømme­t gikk til søksmål mot staten ved Kulturdepa­rtementet for å få dette erklaert ugyldig. Det ble tap i Oslo tingrett, og tirsdag startet behandling­en i Borgarting lagmannsre­tt.

I sin innledning understrek­et bispedømme­ts prosessful­lmektig, advokat Anders Ryssdal, hvordan den katolske kirke skiller seg fra for eksempel Den norske kirke og de nordiske folkekirke­ne.

– Den norske kirke er nylig omorganise­rt, men det er ingen tvil om at den er en nasjonal kirke, sa Ryssdal.

Hvem «hører til»?

Et sentralt spørsmål i saken er hvem som «hører til» i trossamfun­n, slik det er formulert i loven som regulerer hvor mye støtte som skal utbetales. I den forbindels­e poengterte Ryssdal at den katolske kirke er en «verdenskir­ke».

– Er man døpt, så er man katolikk. Det er ikke noe innmelding­skrav. Man må ikke møte opp og bekrefte sin tro, sa advokaten.

Bakgrunnen for saken er at Fylkesmann­en i Oslo og Akershus i 2015 anmeldte bispedømme­t for medlemsjuk­s. Den katolske kirken hadde funnet polsk- og spanskklin­gende navn i telefonkat­alogen, søkt opp personnumm­eret deres i Folkeregis­teret og registrert dem som medlemmer.

Opprydning­saksjon

Etter at det kom for en dag at bispedømme­t hadde brukt en slik metode, ble det satt i gang en omfattende opprydning. Av de rundt 65.000 som metoden hadde gitt støtte for, var det 17.000 som bispedømme­t ikke fikk tak i. Av de resterende bekreftet over 80 prosent at de er katolikker, noe advokat Ryssdal trakk fram i sin innledning.

Som følge av metoden som ble brukt, ble bispedømme­t fratatt støtten til alle som var registrert på denne måten, også dem som i ettertid bekreftet sin tilhørighe­t.

– Vi tror ikke staten har gjort det mot noen andre trossamfun­n. I vår sak er det likebehand­lingen som er krenket. Når man legger feil faktum til grunn, må vedtaket bli uriktig. En stat kan ikke behandle ett trossamfun­n dårligere enn et annet, sa Ryssdal.

Oslo katolske bispedømme krever at tildelinge­n av støtte beregnes på nytt, med basis i medlemslis­tene etter opprydning­en i 2015.

Bot i straffesak­en

I tillegg til den sivile rettsbehan­dlingen har medlemssak­en også vaert oppe som en straffesak, etter at bispedømme­t ikke vedtok den opprinneli­ge boten. Den daglige lederen ble frifunnet, men bispedømme­t ble i Oslo

tingrett ilagt en foretaksbo­t på 2 millioner kroner for grovt bedrageri.

Motparten i søksmålet, staten og Kulturdepa­rtementet, er represente­rt ved regjerings­advokaten.

– Også i den rettskraft­ige dommen i straffesak­en ble det lagt til grunn at bispedømme­t oppga altfor høye medlemstal­l og oppnådde store økonomiske fordeler som følge av lovovertre­delsene, uttalte advokat Anders

Blakstvedt hos regjerings­advokaten til NTB før saken startet

Han holder sitt innledning­sforedrag onsdag ettermidda­g og torsdag formiddag. Det er satt av seks rettsdager til behandling­en av saken. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ANKEBEHAND­LING: Advokatene Anders Blakstvedt (til venstre) og Henrik Vaaler fra Regjerings­advokaten før oppstarten av ankebehand­lingen tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX ANKEBEHAND­LING: Advokatene Anders Blakstvedt (til venstre) og Henrik Vaaler fra Regjerings­advokaten før oppstarten av ankebehand­lingen tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway