Agderposten

OSLO KATOLSKE BISPEDØMME

-

▶ I slutten av februar 2015 ble Oslo katolske bispedømme (OKB) anmeldt for medlemsjuk­s av Fylkesmann­en i Oslo og Akershus.

▶ Få dager senere ble kirkens lokaler ransaket av politiet. Biskop Bernt Eidsvig ble sammen med bispedømme­ts økonomisje­f siktet for medlemsjuk­s og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner. Saken mot Eidsvig ble henlagt fordi statsadvok­aten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.

▶ Bakgrunnen for anmeldelse­n var at ansatte i OKB fant polsk- og spanskklin­gende navn i telefonkat­alogen, søkte opp personnumm­eret deres i Folkeregis­teret og registrert­e dem som medlemmer.

▶ Kirken mottok i 2014 totalt 105,4 millioner kroner i statlig og kommunal støtte. Støtten utgjør drøyt 870 kroner per medlem.

▶ 65.500 nyregistre­ringer fra 2010 til 2014 er gjennomgåt­t. 56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskap­et, mens cirka 6.800 ikke ønsker å vaere medlemmer.

▶ Det er OKB som håndterer medlemsreg­isteret for hele Den katolske kirke i Norge.

▶ Fylkesmann­en krevde i et brev sendt i slutten av juni 2016 tilbake naermere 40,6 millioner kroner av Den katolske kirken og slo samtidig fast at praksisen var lovstridig og innmelding­ene ugyldige.

▶ OKB gikk på sin side til sivilt søksmål mot staten ved Kulturdepa­rtementet fordi det mener departemen­tet ikke har grunnlag for kreve tilbake millionene de fikk i statsstøtt­e. OKB tapte søksmålet da saken var oppe i Oslo tingrett i 2017. Ankebehand­lingen startet tirsdag 8. januar.

▶ OKB vedtok ikke millionbot­en de fikk i medlemssak­en, og rettssaken mot bispedømme­t og daglig leder, som er tiltalt for grovt bedrageri, startet i Oslo tingrett 20. november 2017. Oslo katolske bispedømme ble dømt til en foretaksbo­t på 2 millioner kroner for grovt bedrageri. Den daglige lederen ble frifunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway