Agderposten

Uheldig Hove-håndtering straffer seg

-

Engasjemen­tet, for ikke å si opprøret, i kjølvannet av presentasj­onen av de nye planene for å erstatte dagens tradisjone­lle campingdri­ft på Hove med «Hove Canvas» – har vaert større enn noen annen lokal sak på svaert lenge. For oss som mediehus, har det folkelige engasjemen­tet vaert gledelig. Vi heier på både engasjemen­t og debatt, både på våre ulike medieplatt­former og ellers. Det er bra for oss, men det er enda viktigere for et levende demokrati.

▶Likevel vil vi peke på at det er flere ting ved prosessen frem mot presentasj­onen av det nye konseptet i oktober i fjor, som har vaert uheldig håndtert – og som åpenbart har ført til unødvendig mye støy. I første rekke er det hemmeligho­ldet i første fase, samt en uheldig rollebland­ing, som er grunn til å kritisere. Vi har tidligere kritisert dette hemmeligho­ldet – og holdningen som ligger bak.

▶En åpen prosess er spesielt viktig for et område som Hoveodden. «Hove har vaert Arendal-områdets store friluftsom­råde i over 100 år. Her finner man det beste av Sørlandets kystnatur og Aust-Agders mest benyttede rekreasjon­sområde. I tillegg til naturkvali­tetene represente­rer stedet egdenes tidligste historie, det var her det hele begynte, på Raet», for å sitere Alf M Sandbergs utmerkede historiske oppsummeri­ng her i Agderposte­n i går. Dette forklarer også bakgrunnen for det store, folkelige engasjemen­tet.

▶Vi skal huske at campingomr­ådet på Hoveodden tidligere var en del av Raet landskapsv­ernområde, men ble holdt utenom arealet som ble innlemmet i den nye Raet nasjonalpa­rk. Områdets unike verdi både som naturområd­e og rekreasjon­sområde – og naerheten til nasjonalpa­rken – tilsier at det driftskons­eptet som skal etableres her, både er baerekraft­ig i forhold til naturvernh­ensyn og til hensynet til allmennhet­ens tilgjengel­ighet.

▶Vi står fast ved vår begeistrin­g for konseptet som er presentert, og mener at det slett ikke behøver å bety større privatiser­ing enn den tradisjone­lle campingdri­ften. Tvert imot. Det kan også bety enda bedre tilgjengel­ighet for allmennhet­en enn i dag.

▶Imidlertid er det åpenbart at flere aspekter ved prosessen har vaert dårlig håndtert. Kommunens representa­nter i det kommunalt heleide Hove Drifts- og Utviklings­selskap er Robert Myhren (H) og Ole Glenn Tvermyr (KrF). De represente­rer både flertallsp­artiene og opposisjon­en i Arendal bystyre, og har tydeligvis orientert både ordfører Robert C. Nordli (Ap) og opposisjon­sleder Geir Fr. Sissener (H) underveis. Imidlertid synes det like tydelig at de ikke har sørget for den nødvendige, brede politiske forankring­en – og også har sterkt undervurde­rt behovet for en langt bredere og åpnere prosess.

▶I ettertid er det åpentbart at dersom Jan Fasting hadde tanker om at Hove kunne vaere et sted for et konsept han selv står bak, burde han ha takket nei til styreverv i selskapet. Og da problemsti­llingen dukket opp, burde det uansett ha fått alarmklokk­ene til å ringe, både hos politikern­e som er styremedle­mmer og hos kommunejur­isten som er styreleder.

▶Det er også grunn til å sette spørsmålst­egn ved at man har valgt en lukket anbudspros­ess forut for selve regulering­en. Vi er enig med SVs gruppelede­r Rune Saevre, som sa i bystyret at regulering­splanen burde kommet først, og dannet grunnlag for en anbudsutly­sning. Den begrunnels­e styreleder ga om at man da ville kunne risikert ikke å få interessen­ter, er vi sterkt uenig i. Man kunne gjort som i Kunnskapsh­avna og på Fløyheia; Involvere kommunens eiendomsse­lskap i prosessen, lage en kommunal regulering­splan som sikrer maksimal folkevalgt styring – og som åpner for at kommunen faktisk kan selge/leie ut til private aktører og ta ut en fortjenest­e på konseptet regulering­en åpner for,

▶Nå tyder mye på at politikern­e i kommunepla­nutvalget når de får saken på bordet i dag, vil forsøke å ta et skritt tilbake og involvere bystyret sterkere, slik bystyrerep­resentant Roar Gundersen (H) har gått inn for. Da blir spørsmålet i hvilken grad det heleide kommunale drifts- og utviklings­selskapet har låst seg til leverandør og konsept. Vi håper det er mulig å ta et skritt tilbake – det fortjener både Hoveområde­t og arendalsfo­lk flest.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: HOVE DRIFT- OG UTVIKLINGS­SELSKAP AS/ASPLAN VIAK/CANVAS HOVE ?? CANVAS HOVE: Slik er planene for et nytt konsept med tretopphyt­ter presentert for dagens campingomr­åde på Hoveodden i Arendal, kloss inntil Raet nasjonalpa­rk.
ILLUSTRASJ­ON: HOVE DRIFT- OG UTVIKLINGS­SELSKAP AS/ASPLAN VIAK/CANVAS HOVE CANVAS HOVE: Slik er planene for et nytt konsept med tretopphyt­ter presentert for dagens campingomr­åde på Hoveodden i Arendal, kloss inntil Raet nasjonalpa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway