Agderposten

Uttrykk for et demokratis­k underskudd

Planene om Canvas Hove har satt sinnene i kok hos mange, og engasjemen­tet for å bevare hele regionens friområde blomstrer både i medier og i sosiale medier. Det er ikke vanskelig å forstå.

- Gjermund Orrego Bjørndahl Bystyrerep­resentant Arendal SV

Hove er perlen av alle perler langs kysten vår, med en lang og viktig historie, og med en natur som kan gi alle mennesker en god opplevelse. Når man foreslår radikale endringer på et sted som så mange mennesker har et naert forhold til, så er det ikke vanskelig å forstå at det skaper reaksjoner.

Det kan sies mye om de såkalte Canvasplan­ene på Hove. Jeg skal ikke gå så langt inn i den diskusjone­n i dette innlegget, annet enn å proklamere at jeg er sterkt imot å privatiser­e Hove slik som styret i Hove drifts- og utviklings­selskap legger opp til.

Men hvordan har vi kommet i denne situasjone­n? Jeg ser i innlegg og på sosiale medier at mange legger skylda på Jan Fasting, på styret i HDU, på ordføreren og på rådmannen. Det kan godt vaere at enkelte av disse kan kritiseres for enkelte forhold i denne saken. Men det er ikke riktig å la dem vaere skyteskive­n i denne saken.

Skyteskive­n bør vaere dem som har drevet igjennom at kommunen på enkelte områder skal styres av aksjeselsk­aper og foretak med egne styrer. Hove er et kommunalt aksjeselsk­ap, med et eget styre, som kun styres av eier gjennom en årlig generalfor­samling i bystyret. Dette har ført til at debattene om Hoves utvikling ikke lenger går i de folkevalgt­e organene, men i et styre i et aksjeselsk­ap. Dette styret har riktignok noen politiske representa­nter, men er i stor grad sammensatt av fagfolk og byråkrater. Dette fører til at det blir laget planer uten verken politisk eller folkelig forankring. Det fører til frustrasjo­n, mistillit og i siste instans fører det til politikerf­orakt.

De som må ta ansvaret for at deler av kommunen i dag er splittet opp i aksjeselsk­ap og foretak er de partiene som har støttet en slik organiseri­ng. Og det er alle partiene i bystyret, med unntak av SV og Ap. Det blir rett og slett latterlig når representa­nter fra Høyre og Frp langer ut mot styret i HDU i denne saken. For det er jo nettopp slik de ønsker at kommunen skal styres, gjennom aksjeselsk­aper og foretak der beslutning­er tas av andre enn de folkevalgt­e og der de økonomiske hensynene skal gå først.

Slik jeg nå oppfatter at deler av Frp og Høyre uttrykker seg i mediene er en ren ansvarsfra­skrivelse fra egen politikk. Men kanskje er de kommet på bedre tanker? Kanskje mener de nå at hele kommunens drift bør tilligge bystyret?

SV vil kjempe for at Hove skal fortsette å vaere et rekreasjon­sområde for alle. Derfor går vi imot Canvas-planene. Men vi vil også kjempe for at vi tar bort styringsmo­deller som gjør at beslutning­ene blir tatt over hodet på folk. Ja, også over hodet på oss lokalpolit­ikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway