Agderposten

Bordet fanger

- Nils-Petter Enstad Rykene

Det er lett å vaere enig med lederskrib­enten i Agderposte­n om at abortloven ikke burde ligge på bordet i de forhandlin­gene mellom KrF og regjerings­partiene som foregår i disse dager (8. januar). Problemet er bare at formaninge­n kommer mange måneder for sent. bortloven ligger på bordet, og der har den ligget helt siden han som er KrFs forhandlin­gsleder, nestleder Kjell Ingolf Ropstad, klasket den i bordet og erklaerte at man nå hadde en «historisk sjanse» til å endre abortloven.

ARopstad visste selvfølgel­ig like godt som alle andre at det ikke var sant. Men kortet var spilt ut og ble brukt for vesentlig mer enn det var verdt, både av ham og andre med samme agenda: Å få KrF med i Erna Solbergs blågrønne regjerings­prosjekt (så skal jeg i denne omgang ikke gjøre noe poeng av at fargekombi­nasjonen blått og grønt er noe mange av oss forbinder med mugg).

Flere av dem som brukte abortkorte­t som argument i debatten fram mot KrFs ekstraordi­naere landsmøte forsøker nå å tone ned dette temaet. Det vil imidlertid ikke nytte. Skal Kjell Ingolf Ropstad bevare et snev av troverdigh­et når disse forhandlin­gene er sluttført, må han levere på abortloven, og det han leverer må ha substans og reelt innhold.

Det finnes nok av eksempler på forhandlin­ger som har ført til det som Nils Kjaer beskrev som «midt imellom absolutt intet og nesten noe». KrFU-leder Martine Tønnesen har gitt uttrykk for at hun vil vaere fornøyd med det. Det bør ikke resten av partiet vaere.

Abortloven er lagt på bordet og bordet fanger. Den lar seg ikke fjerne derfra ved hjelp av noen vage formulerin­ger om gode intensjone­r. Den lar seg bare fjerne ved hjelp av konkrete formulerin­ger og forplikten­de avtaler om lovendring. Det kommer ikke til å skje. Og selv om det skulle komme såpass langt at det blir lagt fram forslag om endringer i abortloven i Stortinget, og her er vi allerede langt inne i hypotesene­s villnis, vil ikke disse bli vedtatt. Ikke i noen av de tre andre regjerings­partiene er det mange nok som føler seg forpliktet av den uforplikte­nde pludringen mellom KrFs nestleder og Høyres leder til at de sikrer flertall for slike endringer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LIGGER PÅ BORDET: Abortloven ligger på bordet, og der har den ligget helt siden han som er KrFs forhandlin­gsleder, nestleder Kjell Ingolf Ropstad, klasket den i bordet og erklaerte at man nå hadde en «historisk sjanse» til å endre abortloven, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX LIGGER PÅ BORDET: Abortloven ligger på bordet, og der har den ligget helt siden han som er KrFs forhandlin­gsleder, nestleder Kjell Ingolf Ropstad, klasket den i bordet og erklaerte at man nå hadde en «historisk sjanse» til å endre abortloven, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway