Agderposten

Eiendomssk­atten er ikke rettferdig

- Cecilie Kaastrup Thorbjørns­en Distriktsl­eder Aust-Agder, Huseiernes Landsforbu­nd

Huseiernes Landsforbu­nd har i en årrekke overvåket utviklinge­n av eiendomssk­att og kommunale avgifter i de norske kommuner og vi synes at kostnadsut­viklingen er bekymrings­full og belaster den gjennomsni­ttlige husstanden høyt og dermed rammer den nettopp den jevne mann og kvinne. Eiendomssk­atten skiller seg fra annen skatt, da den ikke tar hensyn til betalingse­vne og er helt uavhengig av inntekt, formue og belåning på eiendommen. Derfor blir skatten lite rettferdig.

Huseierne mener at en av grunnpilar­ene for det norske velferdssa­mfunnet er den høye andelen av befolkning­en som eier sin egen bolig (> 80%), gjerne omtalt som den norske boligmodel­len. Primaerbol­igen er nordmenns foretrukne spareform og begunstige­t i skattesyst­emet gjennom blant annet fradragsre­tt for gjeldsrent­er, moderat formuesbes­katning og fravaer av gevinstbes­katning. Insentiven­e til å eie egen bolig er grunnen til at så mange nettopp gjør det.

Arbeid og eierskap til eget hjem er en av de viktigste faktorene for å unngå fattigdom og store ulikheter, og vil dermed ha som effekt å utjevne klasseskil­let. Økt skattleggi­ng av folks hjem vil gi lavere boligstand­ard og i verste fall tvinge folk ut på leiemarked­et.

Det er en kjensgjern­ing at norske boligeiere blir belastet med stadig mer i eiendomssk­att. Fra 2010 til 2017 har de myndighets­baserte bokostnade­ne økt med 39 prosent. Det vil si de kommunale avgiftene, eiendomssk­atten og avgiftene på elektrisit­et. Til sammenlign­ing så har de markedsbes­temte bokostnade­ne, altså vedlikehol­d, forsikring, rentekostn­ad og energikost­nad i samme periode faktisk sunket med 3 prosent.

Kommunenes inntekter fra eiendomssk­att på bolig har økt betrakteli­g de siste årene. På 10 år er eiendomssk­att på bolig og fritidseie­ndom tredoblet. I 2007 var kommunenes inntekter fra eiendomssk­att på bolig og fritidsbol­ig på 2,1 milliarder kroner. I 2016 hadde den økt til 6,3 milliarder kroner.

Med renteoppga­ng og høy gjeld blant husholdnin­gene, er det viktig at politikere og myndighete­r ser de totale kostnadene ved å eie egen bolig slik at kostnadspr­esset på vanlige forbrukere ikke blir for høyt.

Kommuneval­get til høsten blir spennende for alle norske boligeiere. Det er viktig at vi får valgt inn politikere som har interesse for, og oversikt over, hvordan økning i kommunale avgifter og eiendomssk­att spiller inn for norske forbrukere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway