Agderposten

- Sikker på at jeg så ulv

– Jeg sa ikke noe, for jeg var litt redd for å dumme meg ut, sier Stein Lien. Nå er han enda mer sikker på at det var ulv han så.

- Liv Ekeberg og Øystein Bjerkestra­nd liek@agderposte­n.no

Det var en mørk kveld i november i fjor at 66-åringen i 21-tiden skulle kjøre hjem en venn som hadde vaert på besøk.

De hadde bare rullet noen meter ut på tunet fra huset i Løvåsveien i Tvedestran­d da han så dyret.

– Plutselig kom et dyr over veien og forsvant ned mot gravlunden. Den var kanskje 10 meter fra oss. Lysene fra bilen gjorde at jeg så hele kroppen så godt. Det slo meg med én gang at det måtte vaere ulv. Den var stor som en schaeferhu­nd, mye større enn en rev. Jeg så på figuren at det måtte vaere en ulv. Den løp over veien og fortsatte ned mot gravlunden, forteller Stein Lien,

Ville ikke fortelle

Boligen ligger noen hundre meter nedenfor Grisensent­eret, visa vis Europris og Rema 1000.

Pensjonist­en forteller at de lenge har visst at de har et dyretråkk over tomta, og ofte har sett rådyr i hagen.

Til tross for at han var overbevist om at dyret han hadde sett, var gråbein selv, fortalte han det bare til vennen i bilen og til kona da han kom hjem.

– Jeg var redd for å dumme meg ut ved å fortelle det til folk, medgir Lien aerlig.

Men da han denne uka leste i Tvedestran­dsposten at Kjell Ove Sandmo og Stig Stenshjemm­et var sikre på å ha sett ulv ved Shell-stasjonen i Amtmannsvi­ngen tirsdag, tok han en telefon til lokalavise­n.

– Da ble jeg enda sikrere på at det var ulv jeg hadde sett, og ville tipse lokalavisa, sier Lien.

– Det er klart jeg skulle ønske jeg hadde tatt et bilde, men det gikk jo så fort. Det var ergerlig at det ikke var sporsnø den novemberkv­elden.

Tenker på ulven

Lien er oppvokst i fjellbygda Skjåk i Nord-Gudbrandsd­alen, og er ikke skremt av at han kan ha ulv i nabolaget.

– Skremt? Nei, jeg synes bare det er spennende. Og jeg håper at det kan bli bevist at vi har en ulv som streifer her, sier Lien.

Selv vil han ikke flagge hvor han står i ulvedebatt­en, men han er blitt litt ekstra observant når han kjører ned fra tunet eller

Får flere meldinger

Hvert eneste år får Statens naturoppsy­n opptil flere hundre meldinger om ulv i Aust-Agder, men når ulvedebatt­en står på som verst, senest med tusenvis av demonstran­ter i Oslo, er folk ekstra påpasselig­e.

– Ja, jeg vil si det blir flere observasjo­ner da. Når det er fokus fra mediene blir også folk flest veldig klar over at de skal melde fra til oss, forklarer rovdyransv­arlig Jon-Erling Skåtan.

Det varierer veldig fra år til år hvor mange observasjo­ner det blir gjort; fra noen titalls til flere hundre. I Aust-Agder har man ingen ynglende bestand, men streifdyr som kommer innom.

 ??  ?? HER: Det var her Stein Lien hevder han så ulven. er ute og går om kvelden.
HER: Det var her Stein Lien hevder han så ulven. er ute og går om kvelden.
 ??  ?? HER: Her, i sin egen oppkjørsel, så Stein Lien det han er overbevist om var ulv, en sen kveld i november. Da to andre menn varslet om ulveobserv­asjon denne uka, sto han fram med sin
HER: Her, i sin egen oppkjørsel, så Stein Lien det han er overbevist om var ulv, en sen kveld i november. Da to andre menn varslet om ulveobserv­asjon denne uka, sto han fram med sin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway