Agderposten

Nå kan det bli fiskeforbu­d i f lere byer

Ønsker restriksjo­ner også i Arendal, Lillesand og Risør.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Forslaget om nye forbudsson­er er nå til behandling i departemen­tet. I praksis betyr forslaget at du kan glemme å finne frem fiskestang­a i områder som indre Risør, Tvedestran­dsfjorden, Saltrødbuk­ta i Arendal, og byfjorden i Lillesand. Fiskeridir­ektoratet sendte i desember et forslag til vern av kysttorske­n ifra grensa mellom Aust-Agder og Telemark og opp til svenskegre­nsa, samt i flere verneområd­er på Sørlandet og ellers i Skagerrak til departemen­tet.

Slutt på bryggefisk­e

– Vi har sagt i 20 år at torskebest­anden er historisk lav og nå har de hørt på oss. Vi vil beskytte de viktigste gyteområde­ne for torsken og fritidsfis­ke er den største trusselen mot torsken, opp mot 60–70 prosent av dødelighet­en, sier Sigurd Heiberg Espeland ved Havforskni­ngsinstitu­ttet Flødevigen til Agderposte­n.

Det er snakk om et fiskeforbu­d fra 1. januar til 30. april, når torsken gyter.

For som strandnotu­ndersøkels­ene som årlig gjøres og annen forskning viser, er det svaert lite torsk som blir født og lever til de er voksne.

– Det vi kan slå fast, er at det er en dødelighet som er for høy for torsken. På ett år ser vi at 50–60 prosent av et kull torsk tas av fritidsfis­kere, så dør rundt 25 prosent av andre årsaker, om det er tilgang på mat, om de ikke overlever sommeren eller vinteren. Da er det ikke mange torsk igjen som kan legge nye egg og føre stammen videre, sier Heiberg Espeland.

Totalforbu­d

Et fiskefôrbu­d betyr at det ikke er tillatt med noen form for fiske i de beskyttede områdene i perioden 1. januar–30. april, bortsett fra dykking og undervanns­jakt på andre arter enn torsk. Fiskeridir­ektøren påpeker at et totalforbu­d i gyteperiod­en er mest effektivt.

– Det vil vaere umulig å kontroller­e fisket i området hvis det skulle vaere tillatt å fiske etter andre arter enn torsk i gytefelten­e. Derfor er det mest hensiktsme­ssig og effektivt for vernet at det innføres et forbud mot alt fiske i gyteperiod­en, sier fiskeridir­ektør Liv Holmefjord.

 ??  ??
 ??  ?? FISKEFORBU­D: Flere av Sørlandsby­ene vil bli rammet av det nye forslaget. Fiskerne ytterst i Pollen i Arendal vi imidlertid gå klar.
FISKEFORBU­D: Flere av Sørlandsby­ene vil bli rammet av det nye forslaget. Fiskerne ytterst i Pollen i Arendal vi imidlertid gå klar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway