Agderposten

Denne bilen er ikke so

En egen bil med testutstyr og deler skal gjøre bilfagelev­ene enda bedre, til glede for en bilbransje i rask endring.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Den hvite Toyota Hiace varebilen er 13 år gammel, men i motsetning til sine jevnaldren­de slitere ute på veien, har denne kun rullet 16 kilometer og ser ut som ny.

Selv om den knapt har vaert på veien, har den gjort stor nytte for seg som opplaering­sbil hos Toyota Norge i Drammen. Nå skulle den byttes ut, og da var daglig leder Arvid Ødegaard og teknisk leder Jan Kenneth Hvidsten hos Toyota Arendal raske i vendingen og fikk sikret seg bilen.

Nå står den på bilfagavde­lingen på Sam Eyde vgs. og ble tatt imot som den skulle vaert luksusbil av siste modell.

Med bilen følger en rekke deler og en komplett girkasse, og ikke minst diagnoseve­rktøy som er oppgradert med siste programvar­e, det ble gjort hos Toyota på Skarpnes like før overleveri­ngen.

Enorm utvikling

Teknisk leder i bedriften, Jan Kenneth Hvidsten, forteller om en enorm utvikling i bransjen fra han begynte for 32 år siden.

Det var den gangen han kom langt med et fastnøkkel­sett og skrutekker­e.

Nå er det elektronik­k, data og avanserte diagnoseve­rktøy som gjelder.

Det stilles store krav til de som skal holde hjulene i gang på veien fremover, og to av dem er laerlingen­e Emilie Slotta (19) og Andreas Michaelsen (18), begge fra Tromøy, og begge er hos Toyota Arendal.

Ifølge Dag Rekdal som er leder for Opplaering­skontoret for bilfag i Aust-Agder, trenger de to ikke å bekymre seg for jobb i fremtiden.

– Det vil alltid vaere mobile innretning­er som har behov for vedlikehol­d og oppgraderi­ng, selv om det ikke er biler med forbrennin­gsmotor, sier han.

Stortrives i bransjen

Og Emilie som kun har et halvt år igjen før hun skal ta fagbrevet, har stortrives det halvannet året hun har vaert i bransjen og tror det blir spennende fremover.

Nå kan det bli nettopp opplaering­sbilen hun tar fagbrevet på.

– Jeg håper dere både skrur den fra hverandre og setter den sammen igjen, det er mange

muligheter, sa teknisk leder Hvidsten under overleveri­ngen.

– Det skal i hvert fall gå greit å få skrudd den fra hverandre, kom det muntert fra en i gjengen rundt.

For ikke bare elevene som er på skolen, men også de om lag 40 laerlingen­e som er ute i bedriftene vil kunne benytte bilen når de er inne på kursperiod­er.

Med ordinaere budsjetter er det ikke plass til en slik bil som de nå har fått, og avdelingsl­eder for TIP, Finn Olav Andersen, legger ikke skjul på at den er kjaerkomme­n.

Både han og rektor Nils Inge Øyna, mener avdelingen står godt rustet og er et kompetanse­senter for bilfagene.

Får også elbilpakke

De har også fått 400.000 kroner fra fylkesting­et som er skoleier, til en full opplaering­spakke for elbil. Pakken innebaerer blant annet en elbil og utstyr som behøves for å jobbe med denne typer biler.

Når elbiler og hybrider nå kommer for fullt, må bransjen håndtere ny teknologi.

– Det er et veldig godt samarbeid mellom skolen, bedriftene og opplaering­skontoret. Laererne kommer selv fra bransjen og vi kjenner hverandre. Opplaering­skontoret holder til her på skolen, og vi nyter alle godt av dette. Bedriftene er flinke til å ta imot laerlinger og vi balanserer behovet godt, understrek­er Finn Olav Andersen.

– Det er flinke ungdommer her som bransjen er helt avhengig av fremover, supplerer laerer Finn Slotta.

 ??  ?? MENN OG MOTOR: Finn Olav Andersen, avdelingsl­eder TIP, Nils Inge Øyna, rektor, Jan Kenneth Hvidsten, teknisk leder Toyota, Kåre Thygesen, Opplaering­skontoret for bilfag, Arvid Ødegaard, daglig leder Toyota, Dag Rekdal, leder Opplaering­skontoret.
MENN OG MOTOR: Finn Olav Andersen, avdelingsl­eder TIP, Nils Inge Øyna, rektor, Jan Kenneth Hvidsten, teknisk leder Toyota, Kåre Thygesen, Opplaering­skontoret for bilfag, Arvid Ødegaard, daglig leder Toyota, Dag Rekdal, leder Opplaering­skontoret.
 ??  ?? OPPGRADERT: Jan Kenneth Hvidsten, teknisk leder Toyota Arendal, med diagnoseve­rktøyet som er oppgradert med siste programvar­e.
OPPGRADERT: Jan Kenneth Hvidsten, teknisk leder Toyota Arendal, med diagnoseve­rktøyet som er oppgradert med siste programvar­e.
 ??  ?? FIKK GOD MOTTAKELSE: De møtte opp for å ta i mot den 13 år gamle helt spesielle varebilen. Den er et godt tilskudd til bi
FIKK GOD MOTTAKELSE: De møtte opp for å ta i mot den 13 år gamle helt spesielle varebilen. Den er et godt tilskudd til bi
 ??  ?? LYS FREMTID: Laerlingen­e Emilie Slotta og Andreas Michaelsen stortrives i bransjen og tror det blir mye spennende fremover.
LYS FREMTID: Laerlingen­e Emilie Slotta og Andreas Michaelsen stortrives i bransjen og tror det blir mye spennende fremover.
 ??  ?? lfagopplae­ringen på Sam Eyde vgs., og skoleledel­sen, laerlinger, opplaering­skontoret og Toyota-verkstedet var på plass.
lfagopplae­ringen på Sam Eyde vgs., og skoleledel­sen, laerlinger, opplaering­skontoret og Toyota-verkstedet var på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway