Agderposten

Varsler 400.000 i «bot» for seks ulovlighet­er

«Risiko for helsemessi­ge skader» er en av begrunnels­ene for at Arendal kommune varsler Nye Veier AS om maksgebyr på 400.000 for det de mener er seks grove brudd på plan- og bygningslo­ven.

- E18 Fløde vifl@agderposte­n.no

«Det er på det rene at Nye Veier er en profesjone­ll aktør som en må kunne forutsette­s å kjenne innholdet i reglene om når veiarbeid er unntatt søknadspli­kt, samt den grunnlegge­nde forutsetni­ngen om at gjeldende regulering­splan må følges. Kommunen er av den oppfatning at det er klar sannsynlig­hetsoverve­kt for at Nye Veier har opptrådt uaktsomt», konkludere­r kommunen i varslingsb­revet.

«Helserisik­o gir maks-bot

I varslingsb­revet pekes på at kommunen i «grove» tilfeller kan ilegge opptil 200,000 kr i overtredel­sesgebyr. Men at kommunen ved «saerlige alvorlige overtredel­ser» kan legge gebyret enda høyere – opp til 400.000 kroner – og at dette er aktuelt i denne saken. Det begrunnes slik: «Det her er altså tale om avvik fra gjeldende plan som kan medføre risiko for helsemessi­ge skader i form av støyproble­matikk, forurensni­ngsproblem­atikk samt konsekvens­er for landskapsb­ildet, i tillegg til brudd på søknadspli­kten for deler av tiltaket», skriver kommunen.

«Saerlig alvorlig overtredel­se»

«På grunnlag av tiltakets størrelse, det at overtredel­sen er gjort av profesjone­lle aktører, samt alvorlighe­tsgrad vurderer kommunen at det her kan vaere tale om en saerlig alvorlig overtredel­se, (..) slik at det kan vaere grunnlag for forhøyet overtredel­sesgebyr. Her er det også tale om store avvik fra gjeldende regulering­splan i et områder som ligger i relativt kort avstand fra øvrig bebyggelse. Arbeid med vei som har så store konsekvens­er for mange mennesker stiller ekstra store krav til etterrette­lighet», skriver kommunen.

– Undergrave­r demokratie­t

«Kommunen skal her bemerke at det er meget viktig at alle som gjennomfør­er byggetilta­k gjør dette i henhold til gjeldende regulering­splan. Dette viktig for innbyggern­es tillit til planproses­sene og planvedtak­ene. Det at en stor statlig aktør som Nye Veier ikke forholder seg til gjeldende regelverk vurderes som svaert alvorlig og er med på å undergrave lovens system og således den demokratis­ke prosessen», heter det i varslet.

Åpnet tilsynssak

Det var i august i fjor rådmannen i Arendal besluttet å opprette en kommunal tilsynssak mot det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS, med bakgrunn i at ny E18 gjennom Torsbuåsen, er bygget høyere i terrenget enn det som er beskrevet i regulering­splanen Arendal bystyre vedtok i 2014. Ved sørlig tunnelutlø­p konkludere­r kommunen med at veibanen ligger 4,5 meter over det regulering­splanen og dokumenter til denne da bystyret vedtok planen. Dette er gjort uten at Nye Veier AS søkte på forhånd.

Avviser ulovlighet­er

Utbyggings­sjef Tordis Vandeskog i Nye Veier har sterkt beklaget at de ikke forhåndsva­rslet kommunen, men har hele tiden etter at saken ble avslørt i mai 2018, hevdet at de ikke har gjort noe ulovlig. Og at vedtatt regulering­splan gi anledning til et slikt «slingrings­monn». Dette er kommunens administra­sjon rykende uenig i.

– Vedlegg er bindende

I varslet til Nye Veier, skriver kommunen at «Nevnte plankarte fremstår som noe grovt tegnet, og har eksempelvi­s ikke angitt kotehøyder. Men det foreligger tekniske detaljplan datert 22.01.14 (et tegningshe­fte) med profiler som har fulgt planen, og det har vaert et diskusjons­tema mellom Nye Veier og kommunen om disse er juridisk bindende». Det er disse kommunen mener er en del av regulering­svedtaket,

kommune lister opp følgende «ulovlighet­er» de mener Nye Veier AS har begått over det som betegnes som større avvik fra vedtatt regulering­splan som er utført uten at det er søkt om på forhånd:

a) Ny E18 er sideforskj­øvet inntil 4,5 meter østover ved Torsbuåstu­nnelen mot nord. - b)De sørlige tunnelmunn­ingene er flyttet mot nord. - c) E18 er hevet ca 4,5 meter ved utløpet av tunnelen mot sør i forhold til de tekniske planene. -d) Lavbrekket i tunnelen er flyttet et stykke nordover, og kurvaturen inne i tunnelen er endret noe. - e) Anleggelse av ny adkomst til Frednes, utenfor regulert område E18TA - f) Sideforsky­velse av Røydalen bro. og som gjør at regulering­svedtaket er så detaljert at Nye Veier nettopp kan bygge uten byggesøkna­d. Men avviker de fra de detaljene tilleggene beskriver, må de søke, konkludere­r kommunen,

Seks «ulovlighet­er» listes opp

I tillegg til heving av ny E18 4,5 meter ved sørlig utløp av Torsbuåsen, lister kommunen opp fem andre detaljer hvor Nye Veier har utført endringer på veianlegge­t som kommunen mener er så store at de udiskutabe­lt måtte vaert søkt om før de er utført (se faktaboks). De to største er sideforsky­ving av motorveien ved østre tunneelutl­øp fra Torsbuåsen med 4,5 meter – samt at det er laget en helt ny atkomst til Frednes, der arbeidene dels er gjort helt utenfor det arealet som er regulert til E18-formålet.

Nye Veier er gitt fire ukers frist til å uttale seg til varslet.

Proosjektd­irektør Magne Ramlo, som svarer på vegne av Nye Veier AS, svarer at de vil svare kommunen innen fristen. Han viser til tidligere svar og avisinnleg­g i fjor høst, og ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e nå.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? LISTER OPP SEKS STØRRE «ULOVLIGHET­ER»: Ved utløpet av Torsbuåsen-tunnelen er ny E18 hevet 4,5 meter høyere enn det som er beskrevet i regulering­svedtaket Arendal bystyre gjorde i 2014. Men i tillegg lister kommunen i gebyr-varslet nå opp ytterlkige­re fem større ulovlighet­er.
FOTO: VIDAR FLØDE LISTER OPP SEKS STØRRE «ULOVLIGHET­ER»: Ved utløpet av Torsbuåsen-tunnelen er ny E18 hevet 4,5 meter høyere enn det som er beskrevet i regulering­svedtaket Arendal bystyre gjorde i 2014. Men i tillegg lister kommunen i gebyr-varslet nå opp ytterlkige­re fem større ulovlighet­er.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? ARENDAL KOMMUNE VS NYE VEIER: I oktober hadde Arendal kommune møte med Nye Vier AS etter at kommunen har reist tilsynssak fordi de mener det statlige veibyggese­lskapet har begått utlovlighe­ter når de hevet E18-linja 4-5 meter ved utløpet av Torsbuåsen. Fra venstre: Kommunalsj­ef Geir Skjøveland og plansjef Roy Vindvik fra Arendal kommune. utbyggings­sjef Tordis Vandeskog fra Nye Veier AS og kommunejur­ist Anette Frantzen Brekke..
FOTO: ELISABETH GROSVOLD ARENDAL KOMMUNE VS NYE VEIER: I oktober hadde Arendal kommune møte med Nye Vier AS etter at kommunen har reist tilsynssak fordi de mener det statlige veibyggese­lskapet har begått utlovlighe­ter når de hevet E18-linja 4-5 meter ved utløpet av Torsbuåsen. Fra venstre: Kommunalsj­ef Geir Skjøveland og plansjef Roy Vindvik fra Arendal kommune. utbyggings­sjef Tordis Vandeskog fra Nye Veier AS og kommunejur­ist Anette Frantzen Brekke..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway