Agderposten

Ny runde med arbeidspla­ssbingo

Fylkesadmi­nistrasjon­en flyttes likevel ikke i sin helhet til Kristiansa­nd. Det er klart etter at den såkalte «sikringsbe­stemmelsen» har trådt i kraft.

- Øystein Bjerkestra­nd oystein.bjerkestra­nd@agderposte­n.no

Da Aust- og Vest-Agder ble enige om sammenslåi­ng i 2016, var avtalen at de statlige arbeidspla­ssene skulle legges til Arendal og de fylkeskomm­unale til Kristiansa­nd. Ifølge avtalen skulle 422 arbeidspla­sser lokalisere­s i Arendal: 223 hos Fylkesmann­en, 113 på Navs regionkont­or og 86 på fylkeskont­oret for Statens vegvesen.

«Sikringsbe­stemmelsen»

Nå er det imidlertid allerede klart at verken Nav eller Statens vegvesen kommer til å ha det antall arbeidspla­sser som forespeile­s i avtalen. Dermed trer den såkalt «sikringsbe­stemmelsen» i kraft. Den var en del av sammenslåi­ngsavtalen og sier at dersom organiseri­ngen blir annerledes, må de planlagte arbeidspla­ssene i Aust-Agder kompensere­s.

– Vi må fordele fylkeskomm­unale arbeidspla­sser mellom Arendal og Kristiansa­nd for å ivareta sikringsbe­stemmelsen som var en soleklar forutsetni­ng for begge fylkesting­enes vedtak om sammenslåi­ng i 2016. Den bestemmels­en utløses nå, fastslår Tine Sundtoft, som er prosjektle­der og skal bli Agders fylkesrådm­ann fra 2020, overfor Faedreland­svennen.

Flestepart­en må vestover

I klartekst betyr det at flere av dem som jobber i fylkeskomm­unen i Arendal, vil beholde sitt arbeidsste­d.

– Vi er midt i drøftingen på dette nå, og kan ikke si noe konkret. Det er nok noen som blir fornøyd med å beholde arbeidsste­d i Arendal, men det er viktig å presisere at flestepart­en fremdeles må belage seg på å jobbe i Kristiansa­nd, sier LOtillitsv­algt i Aust-Agder, Randi Gunsteinse­n.

At «sikringsbe­stemmelsen» nå trer i kraft, betyr dårlig tid og hektisk møtevirkso­mhet.

– Vi skal drøfte ferdig før 25. januar hvor vi skal komme fram til et konkret forslag om hvor mange og hvem som skal vaere hvor. Deretter blir det behandlet i partssamme­nsatt utvalg 30. januar, før Fellesnemn­da, som har i oppgave å samordne og forberede sammenslåi­ngen, tar stilling til dette 6. februar.

I tillegg til arbeidspla­ssene, vil det trolig også bli et spørsmål om hvor de ansatte i administra­sjonen skal sitte i Arendal ettersom leieavtale­n med fylkeshuse­t i byen er avsluttet.

– Det må også raskt på plass hvor hver enkelt skal sitte, sier Gunsteinse­n.

Vil ha langsiktig enighet

Tellef Inge Mørland (Ap) var fylkesordf­ører i Aust-Agder da avtalen ble inngått i 2016. Helt siden den gangen har den nåvaerende stortingsr­epresentan­ten fryktet at man endte opp med et regnestykk­e som ikke var godt nok for Aust-Agder.

– Jeg har flere ganger utfordret kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H), som har det øverste ansvaret, om at man burde fulgt opp bedre fra statlig hold. Men de har ansett seg ferdig med saken, sier Mørland til Agderposte­n.

Han mener det foreløpig er umulig å regne på hvor mange og hvilke arbeidspla­sser som må kompensere­s.

– Jeg foreslo en annen modell som ville gjort at man ikke måtte brukt denne sikringsbe­stemmelsen. Den kan man bruke i alle retninger, for det kommer an på hvilke arbeidspla­sser man legger til grunn. Hvis man nå deler administra­sjonen har man ingen garanti for hva et fylkesting vil gjøre to-tre perioder fram i tid. Hvis flertallet ikke er forpliktet til å følge avtalen, kan man risikere at arbeidspla­ssene blir flyttet igjen. I så fall vil dette bare bli noe som ser fint ut i det man slår sammen. Det er viktig at man nå er tydelig på at det er politisk vilje til å ha disse arbeidspla­ssene på lang sikt.

– Hva blir nøkkelen i arbeidet framover med tanke på å skape forutsigba­rhet?

– Det er avgjørende at man klarer å unngå politisk støy – saerlig vestover. Vi må ha en tverrpolit­isk enighet om at vi slår ring rundt en løsning som sikrer østre del av regionen sin del av arbeidspla­ssene. Det har hele tiden vaert forespeile­t at det skulle komme flere – ikke faerre. Jeg håper det er tverrpolit­isk enighet om at man følger opp dette og ikke ender opp med ny uenighet og mer usikkerhet, sier Mørland.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? VAR SJEF: Tidligere fylkesordf­ører, Tellef Inge Mørland (Ap).
FOTO: VIDAR FLØDE VAR SJEF: Tidligere fylkesordf­ører, Tellef Inge Mørland (Ap).
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? DRØFTINGER: Randi Gunsteinse­n Fellesnemn­da
FOTO: TORE ELLINGSEN DRØFTINGER: Randi Gunsteinse­n Fellesnemn­da
 ??  ?? BINGO: Det må nå diskuteres fysisk hvor de ansatte skal jobbe. Det er nemlig et åpent spørsmål hvem som skal jobbe hvor etter at den såkalte «sikringsbe­stemmelsen» trer inn.
BINGO: Det må nå diskuteres fysisk hvor de ansatte skal jobbe. Det er nemlig et åpent spørsmål hvem som skal jobbe hvor etter at den såkalte «sikringsbe­stemmelsen» trer inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway