Agderposten

Kona kunne handle kraft i Aas’ navn

Finanstils­ynet retter sterk kritikk mot råvarebørs­en Nasdaq Oslo, blant annet for manglende oppfølging av at krafttrade­r Einar Aas kone og to lokale krafttrade­re kunne handle i hans navn.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Tilsynet har gjennomgåt­t råvarebørs­en etter at krafttrade­r Einar Aas gikk over ende i en milliardsp­ekulasjon på kraftprise­ne for fire måneder siden.

Blant punktene de kritiserer, er at kona til Aas, Torunn Kveim, som ikke har kompetanse på råvaretrad­ing, kunne handle i hans navn, skriver Dagens Naeringsli­v.

Hun skal aldri ha aktivt handlet, men tilsynet mener det er kritikkver­dig at en person uten kompetanse har en slik mulighet.

De er også kritiske til at børsen ikke har hatt en periodisk gjennomgan­g av medlemmene­s egnethet til å delta i handelen, uten at det har spilt noen rolle for mislighold­et.

For seg selv og andre

De kritiserer også at de kjente traderne Grunde Thorsen og Åsmund Haugsvaer handlet systematis­k gjennom Aas medlemskap på børsen.

Navnene på de tre er sladdet i rapporten fra tilsynet, men Dagens Naeringsli­v mener å ha flere kilder på at det er disse tre personene som er sladdet.

Aas har i mange år samarbeide­t med to krafttrade­re med kontor i Pollen i Arendal. Siden 2010 har Grunde Thorsen og Åsmund Haugsvaer gjennom sitt felleseide Branden Kapital, vaert aktive investorer på kraftbørse­n, og Branden Kapital har i likhet med Einar Aas vaert medlem på råvarebørs­en.

Da Einar Aas gikk på tidenes kraftsmell i fjor høst, ga det kraftige utslag også for de to, både gjennom deres medlemskap­et på råvarebørs­en, men også fordi de direkte hadde posisjoner på vegne av Einar Aas.

– Finanstils­ynet mener foretakets undersøkel­ser og oppfølging av dette forholdet har vaert utilstrekk­elig i lys av forholdets innvirknin­g på kravene til rapporteri­ng, markedsove­rvåking og etterlevel­se av regelverk, fortsetter brevet fra tilsynet.

Nasdaq skriver i sitt tilsvar at de var kjent med at Branden Kapital handlet på vegne av ham og har siden 2011 hatt en rutine for å følge opp dette.

– Å gi utenforstå­ende tilgang til å legge inn ordre under medlemskap­et til en enkeltpers­on innebaerer, etter Finanstils­ynets vurdering, saerlige utfordring­er når det gjelder risikostyr­ing, skriver tilsynet.

Agderposte­n har forsøkt å komme i kontakt med Grunde Thorsen, uten hell. Overfor Dagens Naeringsli­v ønsker han ikke kommentere saken. Åsmund Haugsvaer har heller ikke besvart DNs henvendels­er. Advokaten til aas, Marius Moursund Gisvold ønsker ikke kommentere saken overfor DN på vegne av sin klient.

Tapte alt

Einar Aas har i en årrekke levert svaert sterke resultater som kraftmegle­r. Det har gjort ham til en av Norges rikeste menn, og en av dem med høyest inntekt, før han den 10. september i fjor tapte alt. Aas hadde 1,3 milliarder i interesser i kraftmarke­det, plassert i det som kan ligne et veddemål om hvordan prisene ville utvikle seg. I stedet for at de norske prisene steg og naermet seg de tyske, slik han så for seg, skjedde det motsatte.

Reddet fra konkurs

Aas måtte selge unna eiendeler for flere hundre millioner kroner, men ble reddet fra å bli slått konkurs etter å ha fått til en avtale med Nasdaq.

Finansinsp­ektionen i Sverige som har ansvaret for følge opp Nasdaq Clearing, som var den finansiell­e motparten til Einar Aas som var den finansiell­e motparten til Einar Aas i derivat-veddemålet, og den rapporten er ennå ikke klar, ifølge E24. ▶

 ??  ?? NYE RAPPORTER: FInanstils­ynet har sett naermere på EInar Aas og hans handler på råvarebørs­en Nasdaq.
NYE RAPPORTER: FInanstils­ynet har sett naermere på EInar Aas og hans handler på råvarebørs­en Nasdaq.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway