Agderposten

Politiet forberedt på kritiske spørsmål

Politiet på Romerike er innstilt på at det kan komme kritiske spørsmål om hvordan de har håndtert forsvinnin­gssaken på Lørenskog.

-

Onsdag gikk politiet ut og fortalte om den antatte bortføring­en av 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68). Da hadde kvinnen vaert savnet i ti uker. Politiinsp­ektør Tommy Brøske i Øst politidist­rikt antar at det kan komme kritiske spørsmål om hvorfor de hadde lagt lokk på saken så lenge, skriver Aftenposte­n.

– Spor kan ha blitt kalde, forringet eller borte. Det er et av momentene som har vaert vanskelig å vurdere, sa Brøske på onsdagens pressekonf­eranse.

Varslet politiet

Hagens ektemann, kraftmilli­ardaer Tom Hagen, skal ifølge VGha kontaktet politiet etter bare noen timer, til tross for at han fant et trusselbre­v der det sto at kona ville bli drept dersom politiet ble involvert. På grunn av faren for kvinnens liv, har både politiet og pressen hittil lagt lokk på saken.

Onsdag valgte de altså likevel å bryte stillheten etter å ha jobbet i det skjulte i flere uker.

– Vi har utfordring­er. Dette er en svaert krevende sak, og vi har behov for informasjo­n, sa Brøske.

– Mistet tid

Privatette­rforsker Tore Sandberg mener politiet har gamblet ved å vente så lenge, skriver Aftenposte­n.

– Det viktigste politiet har mistet, er masse tid. De kan ha tapt bevis og vitneutsag­n, som de kunne sikret seg hvis de hadde valgt en bredere strategi, sier Sandberg.

– Budskapet pressekonf­eransen ga meg, var at politiet erkjente at strategien de har fulgt fram til nå ikke har fungert spesielt godt, legger han til og sier ti uker er veldig lenge i etterforsk­ningssamme­nheng. Samtidig erkjenner Sandberg at politiet har vaert stilt overfor et betydelig dilemma, saerlig med tanke på trusler fra kidnappern­e.

– Det ville fått de fleste av oss til å tenke seg om.

Skjulte metoder

Advokat og leder i forsvarerg­ruppen Marius O. Dietrichso­n er på sin side kritisk til at politiet har gitt uriktige opplysning­er til ekteparet Hagens naboer og brukt biler med falske skilter under etterforsk­ningen. Dette har blitt gjort for av frykt for kontraspan­ing og for å holde etterforsk­ningen hemmelig.

– Jeg har stor forståelse for at politiet utviser kreativite­t for å holde saken hemmelig. Men vi bør kunne forvente at det politiet sier til oss, er sant. Så får politiet heller la vaere å kommentere hva de holder på med når de vil hemmeligho­lde operasjone­r, sier Dietrichso­n til Aftenposte­n.

Politiinsp­ektør Brøske vil ikke kommentere bruken av falske bilskilter eller naboenes utsagn om at de ble villedet av politiets spanere.

Håper på livstegn

Ingen har hørt noe fra Hagen siden hun forsvant 31. oktober. Det viktigste for familien nå er å få vite at hun fortsatt er i live, sa familiens bistandsad­vokat Svein Holden på onsdagens pressekonf­eranse.

– Vi håper at dagens offentligg­jøring av saken vil bidra til at vi kommer i kontakt med dem som har bortført AnneElisab­eth. Familien ønsker en bekreftels­e på at alt står bra til med henne. Får de det, er familien innstilt på å innlede en prosess for å få henne trygt hjem, sa han.

Tips

Allerede samme dag som saken ble offentlig kjent, har det kommet inn en rekke tips.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt flere tips, men kan ikke kommentere antall nå, sa politiinsp­ektøren til NTB onsdag kveld.

Han sier det også er for tidlig å si noe om innholdet i tipsene, men sier politiet jobber med å bearbeide dem.

– Etterforsk­ningen er nå i en fase hvor vi trenger informasjo­n. Det er ellers ikke kommet noe nytt som jeg kan kommentere nå. Det er heller ikke å forvente i en sånn sak at den snus opp ned på kort tid. Men vi håper at vi kan komme oss videre ved å få inn ny informasjo­n, sa Brøske.

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? HJEMSTED: Anne-Elisabeth Hagen ble sist sett i huset på Fjellhamar for ti uker siden.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX HJEMSTED: Anne-Elisabeth Hagen ble sist sett i huset på Fjellhamar for ti uker siden.
 ??  ?? VANSKELIG: Politiinsp­ektør Tommy Brøske var innstilt på kritiske spørsmål om håndtering­en av saken.
VANSKELIG: Politiinsp­ektør Tommy Brøske var innstilt på kritiske spørsmål om håndtering­en av saken.
 ??  ?? SAVNET: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen var 31. oktober.
SAVNET: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen var 31. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway