Agderposten

Trumps «shutdown» har fått enorme følger

Overfylte parktoalet­ter, stengte innvandrin­gsdomstole­r og sviktende hjelp til fattige mødre og barn er blant følgene av det stengte statsappar­atet i USA.

-

Nedstengni­ngen trådte i kraft 22. desember da budsjettet ble blokkert av president Donald Trump. Han nekter å vedta noe budsjett som ikke inneholder 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemure­n mot Mexico.

Dermed blir stadig flere offentlige tjenester rammet. I tillegg til at 800.000 amerikaner­e denne uken risikerer å gå uten lønn, har nedstengni­ngen konsekvens­er for mange andre samfunnsfu­nksjoner.

Tirsdag holdt presidente­n en direktesen­dt appell der han understrek­et viktighete­n av å få bygget grensemure­n. I talen sa han at situasjone­n ved grensen mot Mexico er en «humanitaer katastrofe og en nasjonal sikkerhets­krise».

Søppel og fulle doer

Søppel hoper seg opp i amerikansk­e nasjonalpa­rker, der statlig ansatte ikke er på jobb. Noen steder er de erstattet av frivillige. I tillegg til at ingen tømmer søpla, er det flere steder heller ingen som tømmer toalettene.

Til forskjell fra tidligere nedstengni­nger har noen nasjonalpa­rker holdt åpent, selv uten vakthold for å passe på sikkerhete­n.

De berømte Smithsonia­nmuseene og National Zoo i Washington har vaert stengt for allmennhet­en siden 2. januar, men noen ansatte møter fortsatt opp for å mate dyrene.

Stengte innvandrin­gsdomstole­r

Nedstengni­ngen har også ført til at de fleste innvandrin­gsdomstole­ne har måttet innstille virksomhet­en.

Ashley Tabbador, som er president for den nasjonale foreningen for innvandrin­gsadvokate­r (NAIJ), sier at mange av deres dommere er tatt ut i både lønnet og ulønnet permisjon.

Ifølge CNNskal det vaere snakk om mer enn 300 dommere som har blitt nødt til å utsette sine saker. Det tar ofte flere år før slike saker blir tatt opp på nytt.

– Det er en ironi i å stenge innvandrin­gsdomstole­ne når hele nedstengni­ngen handler om en innvandrin­gssak. Rettssyste­met burde ikke bli brukt som et politisk verktøy, sier Tabbador til DPA.

Mens president Trump har forsøkt å slå hardt ned på ulovlig innvandrin­g har etterslepe­t av innvandrin­gssaker økt kraftig.

Ved utgangen av november sto over 800.000 innvandrin­gssaker på vent. Det er en økning på nesten 50 prosent siden januar 2017, ifølge Syracuse-universite­tet, som lager offentlige rapporter basert på statistikk fra justisdepa­rtementet.

Truer hjelp til fattige mødre

Noen matprogram­mer fra landbruksd­epartement­et står i fare for å bli stoppet om nedstengni­ngen fortsetter.

Blant de truede er et ernaerings­program for kvinner og barn. Dette tilbyr hjelp til kosthold og naering til mer enn sju millioner mødre med lav inntekt og barna deres.

I en uttalelse skriver lederen for det nasjonale hjelpeprog­rammet, Douglas Greenaway, at en forlenget nedstengni­ng kan føre til betydnings­fulle helsekonse­kvenser om spedbarn og små barn mister tilgangen på naeringsri­k mat og livsviktig ammehjelp.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DIREKTESEN­DT: President Donald Trump taler direkte til folket fra Det ovale kontor i Det hvite hus.
FOTO: NTB SCANPIX DIREKTESEN­DT: President Donald Trump taler direkte til folket fra Det ovale kontor i Det hvite hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway