Agderposten

De kan krangle om mye, men helst ikke om EØS-avtalen

-

▶ 25 år etter at den trådte i kraft, er EØSavtalen blitt stridstema mellom partene i norsk arbeidsliv. Det er bekymrings­fullt, ikke minst for oss på Sørlandet.

▶ Den nye NHO-sjefen, Ole Erik Almlid, må selv ta skylden for å ha kastet mer bensin på bålet. Paradoksal­t nok skjedde det onsdag, før NHOs årskonfera­nse, der tema var nettopp internasjo­nal handel og Norges avhengighe­t av stabile avtaler og felles internasjo­nale spilleregl­er. Almlid uttalte til NRK at han slett ikke angret på at NHO klaget den såkalte «verftsstri­den» inn for EFTA-landenes overvåking­sorgan ESA. Det ble gjort etter at Høyesteret­t kom til at norske verft måtte betale reiseutgif­ter også for utenlandsk­e arbeidstak­ere. I ESA fikk derimot NHO medhold, og dermed sparer norske bedrifter betydelige beløp. Klagen i seg selv provoserte LO kraftig. LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen mener NHO har misbrukt ESA til en «provokativ omkamp». Almlids utspill forsterket konflikten. Det mektige Fellesforb­undets leder Jan Eggum varsler et saerdeles dårlig samarbeids­klima i norsk arbeidsliv fremover, og i flere LO-forbund er tilliten til EØS-avtalen betydelig svekket.

▶ La oss håpe Almlid klarte å ro seg i land da han på NHO-konferanse­n senere på dagen betegnet «reise, kost og losjisaken» saken som «lei», og erkjente at han gjerne skulle vaert den foruten.

▶ Donald Trumps proteksjon­istiske og konfronter­ende linje har sammen med Brexit skapt stor uro i internasjo­nal handel. I det verdensbil­det er EØS-avtalen viktigere for Norge enn noen gang. Den sikrer norske bedrifter tilgang til det indre markedet i EUs 31 land med over 500 millioner innbyggere. Norsk industri eksportert­e varer for over 230 milliarder kroner til EØS-land i 2017. Aust- og Vest-Agder er blant de fylker i Norge som eksportere­r mest. Verdien av eksporten fra Agder, utenom olje og gass, var i 2017 på ca. 47 milliarder kroner. 63 prosent av dette går til EØS-land, viser en rapport Menon har utarbeidet for NHO Agder.

▶ Når vi i dag ser bekymringe­n i Storbritan­nia for forholdet til EU etter Brexit, synes det klart at Norge sammen med Island og Liechtenst­ein neppe ville oppnådd den tilgangen til EUs indre marked som landene fikk da avtalen ble fremforhan­dlet. Vi tror professor Lise Rye ved NTNU har rett når hun ved årsskiftet uttalte til NTB at «den mest åpenbare trusselen mot EØS-avtalen i dag, er troen på at den kan erstattes med noe bedre».

▶ Det siste norsk naeringsli­v trenger, er usikkerhet rundt det fundamente­t EØS-avtalen utgjør. Er det noen som bør skjønne dette alvoret, er det partene i arbeidsliv­et.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STORT ANSVAR: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid hadde mye å diskutere etter NHOs årskonfera­nse. Det påhviler dem et stort ansvar for å beholde forutsigba­rheten rundt EØS-avtalen.
FOTO: NTB SCANPIX STORT ANSVAR: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid hadde mye å diskutere etter NHOs årskonfera­nse. Det påhviler dem et stort ansvar for å beholde forutsigba­rheten rundt EØS-avtalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway