Agderposten

Er taushetspl­ikten for helseperso­nell så rigid at det må dødsfall til før noe blir gjort?

Ambulansep­ersonell er pålagt en omfattende taushetspl­ikt. Taushetspl­ikten skal verne om pasientens personvern og integritet og sikre befolkning­ens tillit til ambulanset­jenesten. Men taushetspl­ikten skal også vaere med på å sikre kvalitet i det arbeidet vi

- Bjørn Kristianse­n

Leger og forskere ved OUS har i disse dager gått kraftig ut i mediene mot det de mener er en altfor rigid tolkning av taushetspl­ikten til helseperso­nell. Kardiologe­r har gjort det samme. De mener at pasientene­s sikkerhet og helseperso­nellets mulighet til å yte forsvarlig helsehjelp blir kompromitt­ert, av byråkraten­es tolkning av lovteksten.

Det viser seg at de som skal tolke lovteksten verken har juridisk eller helsefagli­g bakgrunn. Det burde vekke bekymring.

Er det vanskelig for leger å få pasientinf­ormasjon, så er det enda verre for oss som jobber utenfor sykehusets fire vegger. I ambulanset­jenesten møter vi rett som det er pasienter som av forskjelli­ge grunner ikke kan formidle påtrengend­e nødvendig informasjo­n til oss. Vi er som regel prisgitt informasjo­n som vi får fra pårørende eller bekjente av pasienten. Denne er ofte vag og mangelfull.

Jeg har opplevd i min yrkesutøve­lse at vesentlig informasjo­n, som finnes i pasientens kjernejour­nal, ikke blir gitt til meg, med henvisning til taushetspl­ikten. Det gjelder ikke bare informasjo­n som er vesentlig for pasienten selv, men også informasjo­n som er potensielt skadelig for behandler, som for eksempel smitte.

De som jobber på 113 har ikke uten videre lov til å gå inn på pasienthis­torikken, fordi hver ny telefon skal behandles med «blanke ark». Det er heller ingen automatikk i at vesentlig informasjo­n kommer opp automatisk. Hver AMK-arbeider må på eget initiativ vurdere om de skal åpne pasientens kjernejour­nal, og bør da ha en god grunn for det. I tillegg er det ingen utlevering av informasjo­n mellom sykehusene og den kommunale/ private helsetjene­sten. Vesentlig informasjo­n kunne vaert gitt oss dersom lovverket ble tolket til pasientens beste. Informasjo­n om smitte og allergier, sykdommer og medisinbru­k kunne og burde vaert delt med dem som skal behandle pasienten i en akuttfase. Teknologie­n er der, informasjo­nen kan sendes ut på våre skjermer i bilene, men det blir ikke gjort.

Ambulansea­rbeidere får heller ikke noen tilbakemel­ding på arbeidet vi gjør, med henvisning til taushetspl­ikten. Vi gis ingen informasjo­n om diagnoser eller om vår vurdering var rett eller gal. Hvordan kan vi da laere av våre feil?

Er taushetspl­ikten for helseperso­nell så rigid at det må dødsfall til før noe blir gjort? Jeg frykter for det. Jeg utfordrer våre politikere til å ta tak i denne problemsti­llingen nå som dette er et aktuelt tema i mediene, og jobbe for at også ambulansea­rbeidere kan få utføre sitt yrke på en tryggere og mer forsvarlig måte enn det gjøres i dag. Til det beste for oss alle.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: INGMAR BROKKA RIKE ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: INGMAR BROKKA RIKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway